Închide

VIDEO „Demagogia populismului” pe străzile private din Cluj. Parlamentarii clujeni chemați să mai muncească ceva și pentru oraș

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 14, 2015 1 655

Când primarul locuiește pe o stradă publică și un consilier local pe una privată, iar acesta e și în opoziție, niciunul nu se mai bate să poată pune asfalt pe străzile private din oraș. Se joacă politic cu asfaltul, blufează și blochează șansele ca jumătate din infrastructura rutieră a Clujul să beneficieze de aceeași grijă a primăriei de asfalt prospăt, cu bani de la bugetul local. Soluția vine, culmea, de la un fost primar, acum avocat care vede lucurile mult mai simplu rezolvate, după ce-a fost și-n sectorul șase din București, plin de artere private.

Știm dint-o statistică, groso-modo, din nomenclatorul stradal suprapus pe inventarul domeniului pubic al primăriei, că circa jumătate din străzile orașului sunt ale clujenilor. Circa 400 (312 în 2013). Artere pe care promisiunile de asflat prospăt cu bani de la bugetul local nu se pot materializa. Din 2010, există și un cadru legal, votat de Consiliul Local, care reglementează cum se pot prelua arterele în domeniul public. Din 2012 primăria are o comisie, iar felia privind preluarea arterelor a revenit în competențele viceprimarului Gheorghe Șurubaru care urma să tranșeze problema reală a orașului. În cinci ani, nu s-a reușit preluarea niciunei artere.

Petiția, falsul protest, compartimentul și Guvernul

Un clujean cu același nume ca un consilier local PSD a făcut o petiție și a somat primăria să preia străzile private și să le asfalteze. A făcut și o pagină de Facebook în care a chemat societatea civilă să picheteze ședințele de Consiliu Local ca să convingă primăria să preia artere ca Marin Preda, W.A. Mozart, E. Quinet, Mircea Zaciu, G.V. Bibescu, Nicolae Drăganu, S. Celibidache , W. Goethe, Odobești, N. Steinhardt, Nicolae Cajal. Așa că, toată treaba s-a tratat politic. Ciprian Oniga a făcut Ulița ta și primăria i-a răspuns la petiție și i-a promis o non-soluție, că va înființa un compartiment care să se ocupe exclusiv de preluarea străzilor private din oraș. Asta prin luna mai. Acum, la ședința din 14 octombrie, Consiliul Local urma să voteze regulamentul de funcționare al primăriei, unde nu apărea niciun astfel de compartiment promis.

Așa că, deşi s-a anunțat protest, n-a mai venit nimeni să picheteze ședința. Doar un consilier local care stă pe o stradă privată a cerut primarului socoteală pentru că nu vrea să facă compartiment și tratează cu superficialitate problema preluării străzilor private. Irimie Popa (riveran pe o arteră privată) s-a contrat și la alte ședințe cu primarul Emil Boc pe neputința primăriei de a gestiona orașul privat din oraș. De data aceasta, războiul s-a mutat în registrul politic. Boc i-a spus să ceară Guvernului PSD plafon de salarii pentru primaria Cluj și să intervină, dacă vrea compartiment pentru străzile private, iar consilierul i-a amintit că putea să vină cu trenul, după ce n-a mai fost premierul României, cu tot cu respectivele resurse financiare pentru a înființa noi posturi în cadrul primăriei.

Așa de prinși în dialog au fost cei doi că și de data aceasta s-a creat hărmălaie în jurul problemei străzilor private, s-au încordat mușchi și de o parte și de alta a puterii și opoziției din Consiliul Local și s-au făcut acuze de populism, demagogie și coborârea nivelului discuțiilor, s-au dat replici și drepturi la replică. S-au citit adrese semnate de primar prin care s-a și aprobat noua organigramă a compartimentului pentru străzi private. Și s-a tot discutat despre el, în ciuda faptului că, chiar dacă ar exista sau nu ar exista la nivelul primăriei Cluj-Napoca, n-ar schimba cu nimic situația celor 400 de artere private.

Șase străzi da. Restul de peste 300, ba

Prin valul de acuze și replici între consilieri și edil, viceprimarul feliei „străzi private” a demonstrat inutilitatea compartimentului: comisia pe care o conduce din 2012 a încercat să preia șase străzi pentru care proprietarii au cerut acest lucru primăriei. Dar n-a reușit să preia niciuna pentru că, a explicat acesta, „să nu zic că n-au fost în stare să aducă actele, să zic că nu au adus nici la ora actuală toate actele pentru preluare, așa cum zice Hotărârea de Consiliu Local”. Viceprimarul Gheorghe Șurubaru a ținut să mai menționeze că deși există 400 de artere privare, proprietarii acestora nu se grăbesc să le predea primăriei.

E problema României. S-o muncească parlamentarii clujeni

După minute bune de contre, a venit și o nouă propunere care să scoată din beznă preluarea arterelor private din Cluj. De la un fost primar care a rămas în barca consilierilor locali, dar între timp s-a făcut avocat. Radu Moisin a propus o abordare MACRO a problemei, mai ales că este vorba despre o situație generalizată la nivelul țării care are nevoie de o modificare legislativă. „Era un val de audiențe când eram în conducerea primăriei privind străzile private și preluarea lor. Am dat atunci Hotărârea. Acum sunt și mai multe străzi private. Problema lor nu ține de înființarea sau neînființare unui compartiment în organigrama primăriei care să se ocupe de preluare. Finalitate lui este 0. Am fost și în sectorul șase din București și acolo sunt o grămadă de străzi private. E o problemă a României. Noi ne-am trezit cu problema după ce s-a permis construirea cu cote parți din drum pe apartament. Abia prin 2009 s-a lămurit și Direcția de Urbanism a primăriei la ce ne-am expus. Acum nu există cadru legal. Primăria nu le poate prelua cu forța, iar Consiliile Local nu poate să cumpere străzi de la cetățeni pe care tot aceștia să le folosească ca străzi. Avem nevoie de un nou cadru legal care să elimine ipocrizia care rezultă din situația legislativă: oamenii sunt proprietari pe drumuri pe care nu și le doresc, iar noi, primăria, le dorim, dar nu putem să le preluăm. Din 2010 ne chinuim cu 6 străzi. Dar problema este una națională. Trebuie să discutăm cu parlamentarii clujeni să inițieze modificarea legislației. Încă n-am cerut sprijin la nivel național. Trebuie să încercăm să mergem mai sus”, a subliniat consilierul Radu Moisin.

O idee bună. Ce facem cu ea?

Viceprimarul Gheorghe Șurubaru a declarat după ședința de Consiliu Local pentru Actualdecluj.ro că o modificare legislativă ar rezolva problema, mai ales dacă aceasta ar stipula posibilitatea autorităților locale de a prelua toate terenurile utilizate ca drumuri din oraș cu titlu gratuit și să se ocupe de întreținerea lor. Acesta nu a precizat însă în ce fel va fi abordată sau inițiată această schimbare legislativă sau cum va fi ea pusă pe masa parlamentarilor clujeni pentru a fi descurcată. Nici când.

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare