Închide

VIDEO Cel mai spectaculos port popular din Cluj se face în Țara Călatei și se vinde la magazin

CulturăDin județEducaţie by Mihai Prodan - apr. 09, 2016 0 2589

Dacă ați auzit de faimoasa Țară a Călatei din Cluj, cu portul ei popular specific, aflați că găsiți produse populare făcute de artizanele din zonă chiar în mijlocul Clujului, de câteva săptămâni.
Țara Călatei e, etnografic vorbind, una dintre cele mai spectaculoase zone din întreg Clujul. Populația sa majoritar maghiară și-a pus puternic amprenta asupra zonei prin portul și dansul popular, dar și arhitectura specifică a caselor.
Proprietara magazinului e creatoarea de rochii Kis Lukacs Eva. Am întrebat-o dacă se cumpără produsele din magazin și spune că e mulțumită, „merge lumea, cumpără”.

Vânzătoare în magazin e Kozma Edita, din satul sălăjean Petrinzel. Când am intrat în magazin aceasta broda o față de pernă.

Tot ce e în magazin e brodat de femeile din zona Călatei, „sunt făcute de femei de la țară care nu au venituri ori o pensie de colectiv, de 300 de lei”, spune ea și dă ca exemplu cât se muncește la o față de pernă cu motive tradiționale – „Cine se pricepe și știe să coase termină în șapte-opt zile, dar apoi vine spălat, călcat, apoi punem dosul și facem marginea, care durează o zi în plus”. Am rugat-o să ne spună care sunt secretele broderiei tradiționale din zona Călatei, de exemplu, un aparent-banal șervețel de masă, pe care se muncește trei zile:


Am întrebat specialistul în portul țării Călatei Tekla Totszegi, director adjunct la muzeul etnografic din Cluj, ce diferențiază portul din Țara Călatei de alte porturi. Iată ce răspunde:

„Prima descriere a portului din Țara Călatei datează din anul 1854, când în publicația ”Magyaroszág  és Erdély képekben”  a apărut prima sa descriere, făcută de istoricul clujean Kőváry László. Portul femeiesc de Călata utiliza și pe vremea aceea, alături de pânza de casă, și materiale de prăvălie, industriale, prelucrate însă și ele ulterior în gospodărie, fiind personalizate. Erau și sunt piese de îmbrăcăminte realizate cu multă migală și foarte bogat ornamentate. Pe această temă s-au scris, de fapt, teze de doctorat și s-ar putea vorbi mult. Elementul definitoriu al portului femeiesc e musuiul, o fustă deschisă în față, căptușită cu postav de diferite culori, prin care se semnaliza vârsta în funcție de cromatică. Această caracteristică s-a păstrat și în zilele noastre în comunitățile unde se mai confecționează piese de port, cum ar fi satele de pe valea Nadășului, unde costumul de Călata este viu și în zilele noastre,  confecționându-se încă piese de port chiar și pentru tinerele fete, unde s-a dezvoltat o variantă recentă cu decor extrem de bogat.
Portul feminin de Călata se remarcă prin bogăția ornamentală, cromatica extrem de fină, asortarea culorilor în cadrul artefactului, bogăția și diversitatea tehnicilor de broderie și a motivisticii.
Culorile pieselor de port depind de vârstă, pentru tinerele fete predomină roșul. Cămașa albă are, de exemplu, o broderie de această culoare, dar pentru diferitele ocazii se preferă, în schimb, broderia albastră sau neagră. Nevestele tinere purtau culori asemănătoare celor utilizate în cazul fetelor, existând însă piese pe care nu le purtau, fiind caracteristice doar acestora din urmă, cum ar fi parta, un fel de coroană de mărgele purtată doar de fetele mari. Nevastele poartă în schimb, în mod obligatoriu, batic.
Și modul de îmbrăcare a pieselor include anumite semnificații, diferitele accesorii fiind purtate într-un anumit fel de către fete și într-un alt fel de către neveste.”

Țara Călatei, Kalotaszeg, se întinde între Ciucea, munții Gilăului, masivul Vlădeasa și muntele Meseșului.

Citește și:

Credeai că știi ce e portul popular românesc? “Costumul popular nu mai există, nu e viu” – sau cum a murit ia românească înainte să fie populară

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare