Închide

VIDEO Cea mai mare expoziție de artă din Cluj, 3000 de lucrări, s-a deschis la Cluj

CulturăEducaţieTop News by Actual de Cluj - iul. 02, 2017 0 486

Câteva mii de lucrări de artă pot fi admirate din această seară pentru câteva zile la Cluj în cea mai de anvergură astfel de expoziție din țară: absolvenții Universității de Artă și Design își prezintă lucrările de licență ori de dizertație, iar în total sunt nu mai puțin de 3.000.

E a 17-lea an în care UAD Cluj folosește Expo Transilvania pentru a găzdui expoziția absolvenților universității; în acest an am remarcat de exemplu o premieră – lucrările de absolvire a trei tineri folosesc realitatea virtuală pentru a-l imersa pe privitor în trei scenarii ce folosesc frica. Proiectul „Vicious reality” e format din trei videoclipuri interactive construite cu Unreal Engine. Primul dintre ele, Torture Chamber, îi aparține lui Dragoș Sabău; acesta a construit o cameră de tortură virtuală, ce simulează conflictele interioare ale unui justițiar. A doua – The fear of being Seen a lui Alexandru Țiolan, prezintă frica simțită de un artist graffiti de a fi văzut ori prins de polițiști. În fine, a treia, Ignarus, e construită de George Pustai și redă o călătorie mintală plină de angoase și neîncredere în sine sub forma unei drumeții printr-un labirint ce oferă o stare de anxietate și neliniște. Din păcate proiectul s-a lovit de probleme tehnice – inițial a fost construit pentru echipament Oculus Rift, dar cum cei trei nu au reușit să obțină unul au refăcut conceptul pentru telefoane mobile.

Am remarcat și foarte interesantul proiect de licență al Elidei Surducan – acesta e un videoclip de patru minute și jumătate realizat în tehnica stop-motion – adică fiecare cadru în parte a fost fotografiat iar personajele din el apar animate prin diferențele minore între fotografii. Pentru 20 de cadre pe secundă, Elida a muncit pentru acest proiect câteva luni bune doar pentru a realiza cadrele, 5.000 în total, „și abia am avut timp să dorm”. Videoclipul e una, dar coloana sonoră a acestuia e alta: e o poezie compusă și cântată chiar de autoare iar acompaniamentul instrumental e realizat tot de ea – înainte să se specializeze la UAD Cluj a studiat opt ani vioara, pianul și ukulele. Un scurt interviu:

Expoziția poate fi vizitată la Expo Transilvania, în Mărăști, până în 6 iulie. Dacă nu ajungeți, mai jos câteva imagini:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags