Închide

VIDEO Cât de bună a fost, de fapt, clujeanca Paula Rad la „Românii au Talent”? Povestea de rating sau adevărul?

MuzicaSocial by Catalin Suciu - feb. 19, 2017 0 15431

Show-ul de televiziune, unul dintre cele mai urmărite din România, o propune pe Paula Rad, din Cluj, direct în semifinalele competiției, după o prestație care a entuziasmat întreaga audiență.

Concurenta  interpretează  „O mio babbino caro”, din opera „Gianni Schicchi”, de Giacomo Puccini, iar cei patru jurați se ridică în picioare și o aplaudă, iar Andra apasă butonul „Golden Buzz”, care o trimite direct în semifinale. Aplauze, confeti, lacrimi.

Paula, în vârstă de 28 de ani, spune că lucrează ca femeie de serviciu după 11 ani de canto și o încercare eșuată de a intra la Opera Națională din Cluj. „Practic cânt, sunt liber profesionist, dar nu am reuşit la Operă, ceea ce îmi doresc foarte mult, pentru că ştiu că am 11 ani de canto şi merit să am un loc. Din nefericire, asta e, sper să poată să mi se schimbe viaţa, pentru că îmi doresc foarte mult să ajung acolo, pe scenă”, a adăugat Paula. Ea a povestit că anul trecut la Operă a fost întrebată cât este dispusă să aştepte. „Toţi au spus că am voce frumoasă, dar că nu e suficient”, a mai spus competitoarea de la „Românii au Talent.” E bine de menționat, totuși, că „Românii au Talent” e un spectacol dedicat în primul rând rating-ului.  Iar un talent dezvăluit publicului consumator, care are în spate și o poveste – de obicei se merge pe tragedii și întâmplări emoționante – e cheia succesului. În fond, toate show-urile de acest gen trebuie să ofere și povești.

PaulaRad

Tot în cadrul emisiunii difuzate vineri, Florin Călinescu, membru al juriului, a lansat ideea că la Opera Națională din Cluj se intră pe „pile”.

FlorinEstefan

Stăm de vorbă cu Florin Estefan, directorul Operei Naționale. „Domnul Florin Călinescu a condus timp de mai mulți ani Teatrul mic din București. Probabil că dumnealui știe mai multe din experiență în privința acestui aspect. Dacă așa o fi fost acolo, nu înseamnă că așa e peste tot”, povestește Estefan.

El vorbește și despre concurenta Paula Rad. „Eu nu am văzut-o niciodată, nu am ascultat-o decât la televizor. Audițiile pe care le-am făcut au fost anunțate public. Eu particip în comisii alături de dirijori, regizori și alți cântăreți. În insituția pe care o conduc audițiile oficiale sunt prezidate de mine. Eu nu am văzut-o la niciuna pe Paula Rad”.

Cât despre prestația de la „Românii au Talent”, Florin Estefan spune că „E vocea interesantă, poate fi luată în considerare pentru cor într-o instituție unde au posturi vacante și nevoie de soprane în ansamblul coral. A cântat o arie pe care o cântă toate fetițele care au admitere în anul 1 la Conservator. A fost fălsuță și pe lângă toate cele a și „colaborat” cu compozitorul, aducându-și aportul muzical, acolo unde a greșit. O astfel de greșeală într-o arie atât de simplă, care este „fluierată” de toată lumea denotă faptul că pregătirea muzicală a domnișoarei lasă de dorit. Însă părerea noastră nu contează  atâta timp cât cei avizați precum „jurații” spun că e extraordinară. Aștept o cerere oficială din partea ei prin care își exprimă dorință pentru a fi ascultată”, a mai spus Florin Estefan.

Prestația Paulei Rad a fost comentată deși de Diana Țugui, ea însăși artistă în cadrul Operei Naționale din Cluj.

„În țara în care oricine se pricepe și vorbește despre orice și nimeni nu mai respectă munca și expertiza nimănui, pare să fie prea complicat să gândești ce consectințe pot avea vorbele tale. Blestematul de rating calcă fără milă peste cadavre, și dacă alături de rețeta de succes garantat „pantaloni scurți – absolventă de conservator – femeie de serviciu – bucată muzicală cunoscută de toata lumea din auzite” mai adaugi și o înfierare proletară la gramadă și fără discernământ a unor oameni și instituții despre care nu știi nimic, atunci ai acaparat toată atenția! Adevărul, corectitudinea și dreptatea rămân cu capul spart în culise. Ca rețeta să fie perfectă n-ar mai trebui adaugată decât replica la moda: Corupția ucide! E încă mult loc pentru cântăreți buni în operă. Din toți absolvenții de Conservator din țara asta, cei mai mulți ajung să lucreze ca profesori de muzică, in cor sau chiar în meserii din alte domenii, lucruri extrem de onorabile, de altfel. Nu doar pentru că numărul de soliști din teatrele de operă este și va fi întotdeauna limitat oriunde în lume; ci în primul rând pentru că cei mai mulți realizează, fie că o recunosc sau nu, că ar trebui să se înhame la o muncă uriașă și fără pauză pentru tot restul vieții, lucru pe care puțini îl știu la început și chiar mai puțini sunt dispuși să îl facă! Atunci când termini școala de șoferi n-ai devenit automat un conducător foarte bun și cu atât mai puțin vreun pilot de Formula 1. Oricât talent ai avea! Munca de-abia atunci începe iar în operă, dacă vrei să rămâi profesionist, această muncă se va termina numai odată cu ieșirea la pensie.

Cu tot respectul pe care îl merită domnișoara Paula Rad, o persoană de toată isprava și care a picat nevinovată la mijloc într-o dispută care nu i se datorează în niciun fel, sunt obligată să spun următoarele: orice muzician specializat în genul liric ar putea face zeci de corecturi instantanee în partitura cântată de ea la care, pe alocuri, a adus chiar și contribuții personale fără acceptul domnului Puccini. Vocea ei, realmente promițătoare, e departe de a fi suficientă. Atunci când ai șansa să te naști cu o voce bună, în opera distracția de-abia începe! Iar Paula ar trebui să știe asta, oricât de tentant ar fi boost-ul oferit de showul la care a participat.”

Am încercat apoi să luăm și o părere avizată din afara Operei Naționale Române. Persoane din cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima au văzut, la rândul lor, prestația din cadrul emisiunii PRO TV. „Ea a fost studenta noastră, a absolvit, a fost apoi la un master în Iași și o înțelegem, însă nu are rost să comentăm ce s-a întâmplat la acea emisiune. E o emisiune și s-a iscat un subiect care nu trebuia să apară niciodată. A fost jignită Opera Națională. Nici nu e nevoie de experți. Puteți întreba orice persoană care obișnuiește să meargă la Operă, cum i s-a părut acea partitură de la Românii au Talent. Veți avea și răspunsul”, a ne-a declarat un profesor din cadrul Academiei.

 

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.