Închide

Vești bune: din 2017 dispare roaming-ul în Europa

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 27, 2015 0 518

Vești bune: dispar taxele de roaming în Europa, din 2017, astfel că poți suna în Londra sau Paris la aceiași bani cu care telefonezi în Iași ori București.

Parlamentul European a adoptat astăzi noul pachet telecom care conține interzicerea taxelor suplimentare pentru roaming la utilizarea telefoanelor mobile în alte state din Uniunea Europeană, începând cu iunie 2017, precum și reguli clare privind dreptul la acces internet.

„Abolirea taxelor de roaming a fost așteptată de multă vreme de toată lumea: oameni obișnuiți, start up-uri, IMM-uri și multe alte tipuri de organizații”, a spus raportorul Pilar del Castillo (PPE, ES), în dezbaterea dinaintea votului. “Datorită acestui acord, Europa va deveni singura regiune din lume care va garanta legal internetul deschis și neutru. Principiul neutralității internetului se va aplica direct în cele 28 de state membre. Și va asigura faptul că nu vom avea internet cu două viteze”.

Prin respingerea amendamentelor la poziția Consiliului în prima lectură, deputații au adoptat noua legislație, în care taxele de roaming pentru a suna, trimite mesaje text și a utiliza internet mobil în altă țară din UE vor fi interzise începând cu 15 iunie 2017.

Între timp, începând cu 30 aprilie 2016, taxele de roaming, adăugate la prețul plătit acasă, nu trebuie să depășească 5 eurocenți pe minut pentru apelurile vocale, doi eurecenți pentru SMS-uri și 5 eurocenți pe megabit la utilizarea internetului mobil.

Totuși, dacă operatorii pot să dovedească faptul că nu pot recupera costurile și că acest lucru afectează prețurile interne, autoritățile naționale de reglementare îi pot autoriza să impună taxe suplimentare minime în circumstanțe excepționale, pentru a acoperi aceste costuri. Deputații au obținut garanții că aceste autorități naționale vor avea instrumente pentru a amenda sau a respinge aceste taxe suplimentare.

Pentru a proteja industria de abuzuri cum ar fi ”roamingul permanent” după cum se exprimă Parlamentul European, operatorii pot în anumite condiții să fie autorizați să aplice o taxă modică, mai mică decât limitele actuale, conform unei politici de ”uz corect”. Detaliile vor fi definite de Comisie împreună cu regulatorii din telecom.

În ce privește accesul la Internet, noua lege va obliga companiile care oferă acces la internet să trateze tot traficul în mod egal, fără să blocheze sau să încetinească livrarea conținutului, a aplicațiilor sau a serviciilor transmise de anumiți emițători sau destinatari, dacă acest lucru nu este cerut de sentințe judecătorești sau de legi sau dacă aceste decizii nu sunt luate pentru a preveni aglomerarea rețelei sau pentru a combate atacurile cibernetice. Dacă sunt necesare astfel de măsuri de management al traficului, ele vor trebui să fie ”transparente, nediscriminatorii și proporționale”, și să nu dureze mai mult decât este necesar.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu