Închide

Vestea din Vinerea Mare: Sebastian Ghiţă a fost capturat în Belgrad

ActualitateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - Apr 14, 2017 0 359

Deţinea acte de identitate slovenă şi şi-a lăsat barbă pentru a nu fi recunoscut uşor, dar cu toate acestea omul de afaceri Sebastian Ghiţă a fost capturat, în sfârşit, în capitala Serbiei. Hotnews.ro informeayă că Ghiţă se afla cu fratele său, noaptea trecută, când a fost prins la Belgrad, iar în momentul în care a fost legitimat, el a prezentat acte false. Poliţiştii l-ar fi urmărit pe fratele lui Ghiţă, care a plecat din Istanbul pentru a ajunge la Belgrad. România nu are acord de extrădare cu Serbia, astfel că aducerea lui Sebastian Ghiţă în ţară se poate prelungi aproximativ o lună.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a precizat, la Digi 24, că procedurile de extrădare vor începe abia după ce autorităţile sârbe vor soluţiona dosarul penal deschis lui Ghiţă pentru că a prezentat acte false. Pe numele lui Ghiţă există două mandate de arestare, el având, în România, cinci dosare penale. Ministrul de Interne a adăugat că poliţiştii români se vor deplasa în Serbia pentru a-l aduce pe Sebastian Ghiţă în ţară după ce se vor finaliza procedurile de extrădare.

Reamintim că omul de afaceri şi politicianul Sebastian Ghiţă a dispărut anul trecut, în decembrie. Anul acesta, în 3 aprilie, Curtea de Apel Ploieşti respingea, definitiv, contestaţia depusă de avocaţii lui Ghiţă la decizia Tribunalului Prahova de emitere a unui nou mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele fostului deputat, în al cincilea dosar de corupţie în care acesta este urmărit penal de către procurorii DNA.

În al cincilea dosar deschis de DNA pe numele lui Sebastian Ghiţă procurorii suspectează că fostul deputat, care până în anul 2012, când a fost ales în Parlament, a fost reprezentant al S.C. Teamnet Internaţional S.R.L. şi S.C. Asesoft International S.A. a pretins şi primit de la reprezentanţii celor două societăţi sume de bani, pentru a determina factorii decizionali ai unor instituţii şi autorităţi publice să le atribuie contracte de prestare deservicii IT şi/sau să faciliteze derularea în bune condiţii firmelor ai căror reprezentanţi fuseseră contactaţi, anterior, de către Ghiţă. Este vorba, potrivit DNA, despre contracte de achiziţie de programe informatice finanţate din fonduri publice, dar şi din fonduri europene, încheiate între anii 2007 şi 2015 de către mai multe societăţi comerciale cu profil de activitate în domeniul IT şi de asocierea dintre acestea şi societăţile comerciale S.C.Teamnet International S.R.L. şi S.C. Asesoft International S.A – informează news.ro . Publicaţia mai arată că Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în alte două dosare penale, cel în care mai sunt acuzaţi foşti şefi din Poliţie şi Parchet din Prahova şi un altul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu. Sunt încă două dosare de corupţie care-l vizează, cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, în 2012, şi cel referitor la cumnatul fostului premier Ponta, Iulian Herţanu, care e acuzat de fraude cu fonduri europene dar şi de alte infracţiuni. În acest dosar sunt cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma. În 10 ianuarie, un complet de la instanţa supremă a emis un mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă, omul de afaceri fiind dat şi în urmărire internaţională, prin Interpol.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare