Închide

Verdictul evaluatorilor: Clujul e peste Bucureşti la preţurile apartamentelor de bloc

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - nov. 29, 2016 0 1041

Cluj-Napoca depăşeşte Bucureștiul în materie de valori de piață pe metru pătrat al apartamentelor amplasate în bloc. O constată cumpărătorii care se străduiesc să îşi caute un „acasă” în Cluj şi dau de preţuri de peste 1000 de euro/mp şi e o situaţie pe care o reflectă o serie de analize imobiliare de ceva vreme. Dar acum cifrele vin chiar de la Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), care a lansat un indice bazat pe valorile de piață estimate de evaluatorii autorizați în cadrul procesului de creditare. Indicele este realizat cu ajutorul informațiilor din Baza Imobiliară de Garanții (BIG).

Potrivit datelor ANEVAR, la nivelul perioadei analizate, 1 iulie 2015 – 30 iunie 2016, Cluj-Napoca a detronat Bucureștiul în materie de valori de piață pe metru pătrat al apartamentelor amplasate în bloc. Astfel, în Cluj-Napoca, valoarea de piață pentru acest tip de locuințe s-a ridicat la 1.048 Euro/ mp, în timp ce în București, această valoare a ajuns la 1.018 Euro/ mp. Topul valorilor de piață pentru apartamentele în bloc este urmat de Timișoara, cu 933 Euro/ mp, Constanța, cu 897 Euro/ mp și Iași, cu 887 Euro/ mp.

 

tabel-anevar

 

„Clujul a detronat capitala dacă facem comparaţia cu nivelul mediu din Bucureşti. Sectoarele 1 si 3 sunt semnificativ peste Cluj”, precizează Adrian Vascu, ANEVAR. Referindu-ne la aceeași perioadă, din analiza pe cele șase sectoare ale Bucureștiului, reiese că cele mai valoroase proprietăți de tipul apartamentelor în bloc sunt cele din sectorul 1, unde valoarea de piață pe metru pătrat se ridică la 1.246 de Euro, urmat de sectorul 3, cu 1.070 Euro și sectorul 2 cu 1.023 euro.

De ce e Clujul atât de scump? „Pentru că este un oraş „viu” cu cereri de locuinţe, atât de la studenţii care vin în fiecare an, cât şi de la absolvenţii care vor să rămână în Cluj la terminarea facultăţii. Pentru că are o infrastructură aeroportuară care a făcut oraşul atractiv pentru investitori. Pentru că este un hub IT”, spune Vascu.

Portalul Imobiliare.ro dă Clujul în topul preţurilor din ţară de câteva luni, chiar dacă cifrele anunţate sunt mai mari decât cele ale evaluatorilor. Menţionăm că în acest caz analizele au în vedere preţurile solicitate de proprietari, dezvoltatori sau agenţii în anunţurile de vânzare intermediate de portal. Astfel, conform Imobiliare.ro, în Cluj-Napoca s-a înregistrat o medie de 1.222 euro/mp în preţurile de octombrie, cu un minus de 0,7% faţă de luna precedentă. Comparaţiile la un an arată creşteri: în octombrie 2015, un apartament costa 1.131 de euro pe metru pătrat, ceea ce echivalează cu o diferență anuală de 8%.

Trecem, în 2016, prin “cea mai bună perioadă din istoria pieței rezidențiale moderne din Cluj Napoca”, arăta în urmă cu câteva zile analiza unei companii de consultanță imobiliară, Coldwell Banker Transilvania. „Bunăstarea” se referă la cifrele pieţei din ultima vreme: aproximativ 3.500 de locuințe sunt programate spre finalizare în acest an în oraș și în împrejurimi, iar orașul înregistrează, alături de Brașov, și unul dintre cele mai mari grade de absorbție a noii oferte: peste 90%. Se construiește din nou mult (cu toate efectele care decurg de aici), se și cumpără mult și Clujul e, din păcate pentru cei care ar vrea să cumpere, cel mai scump oraș din țară în ceea ce privește prețurile locuințelor.

Bază de date cu 128.000 de rapoarte. Ce e „Indicele ANEVAR”

În perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2016, Baza Imobiliară de Garanții (BIG), gestionată de ANEVAR prin IROVAL – Cercetări în Evaluare a strâns peste 128.000 de rapoarte de evaluare efectuate în cadrul procesului de creditare. Valoarea de piață a garanțiilor imobiliare estimate de către evaluatorii autorizați în primul an de funcționare a BIG se ridică la peste 22,5 miliarde de Euro. Începând cu luna iulie 2015, toți evaluatorii autorizați au obligația, conform Standardelor de evaluare, de a raporta în Baza Imobiliară de Garanții cele mai importante informații din rapoartele de evaluare a proprietăților imobiliare pe care le realizează pentru băncile din România.

”După primul an de la lansarea Bazei Imobiliare de Garanții, am strâns suficiente date încât să putem lansa Indicele imobiliar ANEVAR, un indice bazat pe valorile de piață estimate de evaluatorii autorizați în cadrul procesului de creditare”, anunță Președintele ANEVAR, Daniel Manațe. ”Indicele imobiliar ANEVAR este un instrument extrem de util pentru toți actorii din piața imobiliară, pentru că el reflectă cu mare acuratețe evoluția și fluctuațiile pieței imobiliare”, completează acesta.

De exemplu, de la trimestrul 1/2016 la trimestrul 2/2016, în 38 de localități reședință de județ (inclusiv București), valorile de piață unitare pentru apartamentele în bloc au crescut și doar în 3 orașe reședință de județ aceste valori au scăzut. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Miercurea-Ciuc (10,1%), Focșani (9,37%) și Deva (8,86%), iar scăderi au fost doar în Alexandria (-1,56%), Reșița (-1,04%) și Târgu Mureș (-0,75%). Cu toate acestea, aceste 3 orașe au înregistrat creșteri în trimestrul imediat anterior.

În marile orașe, prețurile au fost în general stabile de la un trimestru la altul. În București, de exemplu, creșterea a fost de 1,42% de la T1 la T2 2016. În Brașov, creșterea a fost de 0,51%, în Constanța de 1,55%, iar o creștere mai semnificativă s-a înregistrat în Cluj-Napoca: 3,97%.

”Nu este o surpriză faptul că cele mai multe proprietăți evaluate pentru creditele acordate în primul an de la lansarea BIG sunt de departe cele rezidențiale, dar valoric, cea mai mare pondere în totalul proprietăților evaluate pentru creditare au avut-o cele comerciale”, precizează președintele ANEVAR. În perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2016 au fost realizate aproximativ 96.000 de rapoarte de evaluare pentru proprietăți rezidențiale, reprezentând circa 75% din totalul numeric, cu o valoare de piață totală estimată la 6,5 miliarde de euro.

Vezi şi

A apărut Ghidul Tranzacțiilor imobiliare, în varianta oficială: cât a costat, în medie, un apartament în Cluj-Napoca în 2015

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.