Închide

Vedere de pe acoperișul lumii

ActualitateSocial by Catalin Suciu - oct. 17, 2016 0 462

„Manaslu 2016 – Performanță pentru Cluj” e unul dintre proiectele clujene îndrăznețe. Un jurnalist, Titus Crăciun și un alpinist montan, Vasile Cipcigan, au părăsit România în urmă cu două luni pentru o expediție riscantă: cucerirea unuia dintre cele mai dificile vârfuri montane din lume.

Cei doi au revenit în țară și își povestesc aventurile într-o conferință de presă organizată la sediu NTT Data România.  Pe 1 octombrie, la ora 7:45 dimineața, steagul României trona la 8156 de metri, după o perioadă de încercări și multe incertitudini. Fotografiile stau dovadă, însă în spatele unor peisaje formidabile se ascund multe alte lucruri. „Nu noi suntem eroi, ci cei care ne-au ajutat pentru că în spatele nostru a fost o echipă care ne-a sprijinit foarte mult”, își începe povestea Vasile Cipcigan.

Ascensiunea durează zile, săptămâni. Tabăra de bază, „hotelul montaniarzilor”, așa cum e numită sugestiv, numără peste 300 de oameni. La 4800 de metri te trezești dis de dimineață, te speli la ghețari, bei o cafea sau un ceai și îți refaci forțele. Apoi forțezi sau nu ascensiunea. Temperatura e mult sub zero. În tabăra 3, înainte de vârf, termometrul indică -25 de grade. Mai sus e și mai rece, firesc. „Am suferit degerături de gradul 2 și 3 la piciorul drept, la toate degetele, la stîngul la cel mare. A fost un moment în care am crezut că mi-au înghețat mâinile. Am stat juma de oră și apoi am reușit să fac ascensiunea. A fost foarte greu, dar știam că pot până sus.”

Colegul de echipă, Titus Crăciun, trece de 6000 de metri, în condițiile în care nu urcase niciodată la peste 2500 de metri. Organismul dă semne că cedează și respinge schimbarea de altitudine. Aclimatizarea îi joacă feste. Ia cîteva analgezice, iar apoi scuipă sânge. „Îmi pare rău că am avut acele probleme medicale care m-au împiedicat să duc acensiunea până la capăt. Cu siguranță următoarea o voi gestiona mult mai bine. Să evit prostiile care m-au dus la surghiunul acela de-o săptămână. Rău de altitudine, formă ușoară, care se tratează cu analgezice. Aveam să descopăr că mă confruntam cu o gastrită de care nu știam”, completează Crăciun.

Nu-și poate însoți partenerul de expediție până în vârf oricât de mult și-ar dori s-o facă. Medicul îl sfătuiește din start să renunțe la orice gând de urcare. Coboară la 4000, apoi urcă din nou până la 6400 de metri.
De sus, Cipcigan zâmbește și pentru el pe 1 octombrie, aproape de 8 dimineața, ora locală a Nepalului . „M-am gândit la cei dragi. M-am gândit la Titus și îmi părea rău că nu a mai putut urca. M-am gândit la el și la familie”. Face câteva fotografii, un selfie de pe acoperișul lumii și e gata de întoarcere.

Un elicopter îl transportă la unitatea medicală. Titus coboară și el în 4 zile muntele, pe jos, cu masa corporală mai ușoară cu 10%.

Vasile Cipcigan se alege cu mai multe degerături. Dar nu contează. Cei doi pregătesc deja o altă expediție pentru anul următor. Pentru ei, pentru Cluj.

17.000 de euro au fost costurile totale ale expediției pentru cei doi. ” N-am cumărat echipament. Aici a intrat agenția, bilete de avion, serviciile din tabăra de bază. Partea de echipament am asigurat-o noi. Dacă ai cumpăra și echipament suma s-ar ridica 22-25 de mii de euro pentru două persoane. Dacă vrei un Everest, ai nevoie  de vreo 40.000 de euro de persoană.

titus

Despre vârful Manaslu

Manaslu (cunoscut şi drept Kutang) din masivul Gurkha, muntii Himalaya, este, ca înălţime, al optulea vârf al planetei (8.156 m). Numele Manaslu este un derivat al termenului sanscrit Manasa, care, în limba română, se traduce prin Muntele Spiritului. Muntele Manaslu are în componenţă trei vârfuri importante: Manaslu Nord 7157 m, Manaslu Est 7992 m şi Manaslu 8156m.

Toate aceste trei vârfuri au fost atinse şi sunt o atracţie şi o provocare pentru alpiniştii din toată lumea. Primii oameni care au reuşit să ajungă pe vârful acestui colos au fost japonezii Yuko Maki şi Tashio Imanishi, împreună cu nepalezul Gyalzen Norbu la 9 mai 1956. Timişoreanul Horea Colibăşanu este primul român care a cucerit Manaslu, în anul 2006.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare