Închide

"Ursusul" imobiliar, în așteptarea analizei de la Urbanism. Ce vrea să construiască noul proprietar

EconomieTop NewsUncategorizedUrbanism by Kristina Reştea - iul. 28, 2014 0 552

Proiectul pentru terenul fostei fabrici de bere Ursus este pregătit, dar nu a ajuns încă în analiza urbaniștilor consultanți ai Primăriei. Un ansamblu cu aproximativ 300 de apartamente și spații comerciale ar urma să se ridice pe o bucată din terenul fostei unități de producție, potrivit planurilor trasate de noul proprietar, cu afaceri în salubritate, dar și în imobiliarele de Cluj, Vasile Pușcaș, ginerele ministrului Transporturilor, Ioan Rus. Terenul de 1 ha de pe fosta platformă industrială a făcut obiectul uneia dintre cele mai importante tranzacții ale anului pe piața imobiliară, fiind una dintre ultimele rezerve de terenuri de mari dimensiuni bine amplasate în oraș.

Documentația pentru noul proiect a fost depusă la primărie, iar beneficiarul așteaptă ca aceasta să ajungă în dezbaterea Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), susține proprietarul. „Așteptăm ca propunerea să intre în comisie. Până când nu avem un Plan Urbanistic Zonal, un Plan Urbanistic de Detaliu aprobate nu putem purta nici discuții pentru finanțare. Deocamdată nu știm ce construim, cât, câți metri pătrați, cum va arăta ansamblul în teren, în forma aprobată de proiect”, a menționat, pentru Actualdecluj.ro, Vasile Pușcaș. Deocamdată însă, ginerele mistrului clujean al Transporturilor spune că așteaptă ca proiectul să intre pe ordinea de zi și în dezbaterea comisie de urbanism a primăriei Cluj-Napoca. „Așteptăm ca propunerea noastră să fie discutată, să vedem ce e în regulă, ce mai trebuie modificat, în funcție de analiza arhitecților din comisie. Termene însă nu pot să estimez, deja aștept de foartă multă vreme ca proiectul să intre în ședință de urbanism. Vom vedea după ce avem o hotărâre de Consiliu Local”, a spus Pușcaș.

 

În forma de proiect conturată deocamdată ca propunere, ansamblul care ar urma să se ridice pe terenul fostei unități de producție include o componentă rezidențială, de aproximativ 300 de apartamente (un proiect de trei ori mai mare decât fiecare dintre ansamblurile de locuințe anterior ridicate de același beneficiar în Cluj), dar și spații comerciale. Spre deosebire de celelalte proiecte mixte construite deja, ansamblul de la Ursus nu prevede birouri, a menționat Pușcaș. În ceea ce privește regimul de înălțime prevăzut în propunerea de proiect, ansamblul include corpuri de înălțimi variabile, de la parter și mezanin pentru funcțiunea de comerț la imobile de 6-7 etaje pentru apartamente, potrivit proprietarului. Acesta a precizat că va ceda o parte din teren pentru a se crea un drum nou, de acces din artera principală (Calea Mănăștur-Moților), pentru a îmbunătăți traficul și accesul la noul ansamblu.

 

Terenul Ursus, parte a fostei platforme de producţie din zona Căii Mănăştur, a fost achiziţionat la începutul anului, prin societatea Drusal, noul proprietar preluând o suprafață de aproximatix 1 ha. Pașii spre autorizarea noului proiect au fost demarați încă înainte de oficializarea tranzacției, prin fostul proprietar, Ursus Breweries. Propunerea pentru un ansamblu cu funcţiuni mixte (schimbarea destinaţiei terenului din zonă de producţie în zonă cu alte funcţiuni, n. red.) are un aviz de oportunitate din partea primăriei, iar Ursus Breweries e beneficiara unui certificat de urbanism (pentru informarea privind posibilităţile de construire) din august 2013, pentru elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal şi construirea unui ansamblu mixt (rezidenţial, comerţ, servicii), cu un regim de înăţime de până la 10 etaje.

Terenul fostei fabrici a rămas disponibil pentru piața imobiliară după ce încă din 2010 reprezentanţii Ursus au anunţat că fabrica de bere îşi va înceta producţia, utilajele vor fi demontate şi duse la alte unităţi, iar cei 150 de oameni care lucrau aici vor fi concediaţi. Motivele principale invocate au fost costurile mari de operare ale fabricii din Cluj şi localizarea sa în centrul oraşului, ceea ce o făcea mai dificil de administrat din punct de vedere logistic. După renunţarea la activitatea de producţie, în incinta fostei fabrici a fost amenajat un restaurant, un bar şi o miniunitate de producţie, în urma unei investiţii de 1,1 milioane de euro.

 

Drusal Baia Mare, activă în domeniul managementului şi reciclării de deşeuri, a realizat la Cluj un complex cu două corpuri de clădire (birouri şi apartamente) pe Calea Dorobanţilor. Prin societatea Florisal, acelaşi grup de investitori a demarat lucrările pentru un ansamblu cu funcţiuni mixte în zona str. Ploieşti-Constanţa, acum în stadiu avansat de lucrări. În cazul acestui proiect, beneficiarul a avut probleme cu echipa care elaborează noul Plan Urbanistic General al oraşului, dar şi cu vecinii nemulţumiţi de dimensiunea noului ansamblu, însă Florisal a obţinut în cele din urmă autorizaţia de construire şi a dat drumul lucrărilor la intersecţia str. Constanţa şi Ploieşti. Proiectul prevede o clădirea de birouri, de şase etaje plus unul retras, încadrată de două corpuri rezidenţiale (86 de apartamente), cu patru etaje şi încă două retrase (unul pe str. Constanţa, unul pe str. Ploieşti). Cu toate că lucrările nu sunt încă încheiate, apartamentele au fost integral vândute, potrivit dezvoltatorilor.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.