Închide

Următorul proiect în oraşul care se vrea „Capitală a Inovării” în zece ani: platformă de mobilitate

EconomieTop News by Kristina Reştea - iun. 13, 2017 0 500

Următoarea ţintă „smart” pentru Cluj-Napoca: municipalitatea vrea să lanseze o „platformă de mobilitate”. Proiectul a fost anunţat în contextul în care Clujul vrea să candideze pentru titlul de Capitală a Inovării, iar asta s-ar putea întâmpla cândva în următorii 10 ani. Sau cel puţin aceasta este ţinta reiterată de primarul municipiului, înainte de deschiderea de azi a Conferinței Open Innovation 2.0, organizată de Directoratul General al Comisiei Europene, DG Connect, Grupul pentru Strategie și Politici pentru Inovare Deschisă (OISPG).

Platforma de mobilitate e un proiect încă în discuţie. „Va fi o îmbinare între transportul public şi zonele pietonale şi urmăreşte conectarea cetăţenilor la aceste probleme. Obiectivul nostru este crearea unui ecosistem digital”, susţine primarul Emil Boc. Acest ecosistem ar trebui să fie compus din administraţie locală, mediul de afaceri, cel universitar şi ONG-uri. Din informaţiile celor care au participat la întâlnirile cu grupuri de lucru în acest week-end (unde s-a discutat despre această idee), proiectul ar implica o platformă cu informaţii despre mijloacele de mobilitate (transport în comun, car sharing, biciclete); planul ar fi ca printr-o aplicaţie să poţi să primeşti un fel de hartă cu date despre cum poţi să ajungi efficient la destinaţia ta (integrând informaţii despre mai multe feluri de transport).

Paşi în direcţia tehnologiei s-au făcut în municipiu, dar sistemul „inteligent” de ticketing încă funcţionează cu sincope (remarcate de clujenii care circulă cu mijloacele de transport în comun), iar aplicaţia de parcări recent lansată a dat şi ea erori în ceea ce priveşte locurile libere de parcare. Administrația locală clujeană a început să elibereze certificate de urbanism on-line şi a anunţat că vrea să elibereze acorduri de funcționare pentru comercianți în format electronic. Următoarea aplicație de mobil pe care a anunţat-o municipalitatea este una care să le spună programul mijloacelor de transport în comun.

Cât despre titlul de Capitală a Inovării, menţionăm că  este vorba de un titlu acordat de Comisia Europeană şi pe care până acum îl poartă oraşe ca Barcelona şi Amsterdam. Declaraţia de intenţie pe tema candidaturii a fost făcută şi în urmă cu un an la conferința internațională a clusterelor. Concursul premiază oraşe cu ecosisteme de inovare, care conectează cetăţeni, organizaţii publice, mediu de afaceri şi sistemul de Educaţie.

În perioada 13-14 iunie are loc la Cluj conferința Open Innovation 2.0, organizată pentru prima dată în această parte a Europei. Conferința Open Innovation 2.0 este organizată de către Directoratul-General al Comisiei Europene, DG Connect, Grupul pentru Strategie și Politici pentru Inovare Deschisă (OISPG), în parteneriat cu Comitetul Regiunilor, Primăria Cluj-Napoca, Institutul pentru Valoare în Inovare (IVI), ARIES Transilvania, iTech Transilvania Cluster, Consorţiul Clusterelor din Transilvania, Mastercard și Primăria Dublin. S-au înregistrat peste 550 de participanți, potrivit organizatorilor, dar ziua de conferinţă a început cu multe locuri goale în sala mare de conferinţe a hotelului din Bună Ziua.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.