Închide

Urbanismul de centru de cartier din vechiul Plan Urbanistic General alertează vecinii din Grigorescu

AdministrațieTop NewsUncategorized by Actual de Cluj - Apr 21, 2015 0 1071

Un grup de 14 persoane din cartierul Grigorescu a semnat o petiție împotriva unei construcții care se ridică pe strada Hațeg nr. 9. Oamenii pun la îndoilală modul în care beneficiarul a obținut autorizație de construire și se tem că investitorii vor face mai multe apartamente decât numărul autorizat, prin amenajarea podului construcției autorizată la parter și două etaje. Cazul a fost preluat de Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului, succesoarea fostei Asociații pentru Protecția Urbanistică a străzii Măceșului.

5
Blocul de pe strada Hațeg nr. 9 se construiește la nici doi metri de limitele laterale de proprietate, printre care și gardul liceului Onisifor Gibu, dar și în apropierea unei stații de presiune E.ON Gaz, spun vecinii de la blocurile din proximitate. Mai mult, ei se tem că investitorii au intenția clară de a mansarda construcția și de a face mai multe locuințe decât numărul autorizat – 11 apartamente. În plus, vecinii pun în discuție aglomerarea pe care o va produce noul bloculeț în zonă, în ceea ce privește locuri de parcare, dar și că viitorul imobil prezintă un risc mare la incedii.

Sesizarea grupului de 14 vecini care au semnat și o petiție adresată primăriei a ajuns și la Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului. „Avem semne mari de întrebare dacă autorizația de construire a fost obținută legal. Noi oricum, împreună cu arhitecții și avocații noștri consultanți, vom analiza toată documentația și vom avea un punct de vedere cu privire la acest caz sau la eventualitatea promovării unei acțiuni în instanță”, au informat reprezentanții Asociației. Aceștia au adăugat că se preocupă nu doar de blocurile între case, ci și de construcțiile care se amenajează în cartierele de blocuri.

Directoarea Liceului Onisifor Ghibu, Monica Bereș, a declarat că beneficiarii construcției au pus-o in fața faptului împlinit și au venit la ea cu autorizația de construire eliberată de primăriei. „Dacă ne dădeam sau nu ne dădeam acordul, eram tot acolo pentru că deja primăria a autorizat această construcție. Nu mă așteptam să fie totuși atât de aproape de curtea liceului. Nu mă pricep la aceste chestiuni tehnice dacă se poate sau nu amenaja atât de aproape. Chiar dacă am avea obiecții oricum cine ne bagă pe noi în seamnă?”, a completat directoarea liceului.

Primăria: lucrările respectă autorizația

Potrivit primăriei, pentru construcția de la Hațeg nr. 9 s-a emis o autorizație de construire – extindere și etajare imobil, refacere împrejmuriri – în 4 decembrie 2012. Regimul de înălțime autorizat este parter și două etaje. „Inspectorii Serviciului Control Urbanism şi Disciplina în Construcţii au efectuat verificarea, în limita competenţelor acordate de legislaţia în vigoare, a construcţiei din str. Haţeg nr.9, în vecinătatea Liceului „Onisifor Ghibu”, pe latura vestică a curţii acestuia. S-a constatat că lucrările efectuate până la momentul controlului respectau documentaţia autorizată”, a informat Biroul Mass Media al primăriei.

“E.ON Distribuţie România a emis în luna iulie 2012 aviz favorabil privind construcţia imobilului P+2E+E pe strada Al. Vlahuţă nr. 16 din municipiul Cluj-Napoca, sub condiţia respectării normelor în vigoare, printre care respectarea distanţei de securitate de minim 15 metri faţă de staţia de reglare sector (SRS), aşa cum stipulează normele tehnice. Distanţa între imobilul la care faceţi referire şi SRS în funcţiune, aparţinând companiei noastre, a cărei instalaţie mecanică este protejată de cofretul metalic, este mai mare de 15 metri”, a informat Departamentul de Comunicare Corporatistă al Eon.

 

Beneficiarii: “respectăm toate reglementările”

De cealaltă parte, beneficiarii proiectului susțin că respectă toate reglementările impuse și că, la final, construcția va avea exact atâtea apartamente câte s-au aprobat. În acte, beneficiarul construcției de pe Hațeg nr. 9 este Irina Ferencz, mama unuia dintre asociații care ridică blocul. „Noi avem clădirea cea mai mică din zonă și suntem surprinși că cei de la blocurile mult mai înalte din zonă au probleme cu noi. Pe parcelă aveam o casă și am păstrat doi dintre pereți, exact cum a fost proiectul autorizat. Distanța față de stația de gaz a rămas neschimbată, așa cum era și înainte când exista respectiva casă”, a subliniat Florian Daniel. În proiect este implicat și George Maximilian Ciucudean, notar public. „Ne-am băgat toți banii în acest proiect și nu ne permitem să greșim. Arhitectul nostru (Arhimar) s-a ocupat de documentație și s-a asigurat că respectăm toate cerințele legale. Firma de proiectare a optat pentru extindere și etajare, probabil pentru că în acest fel autorizația de construire se eliberează mult mai repede. Și așa am așteptat un an și jumătate până ca aceasta să fie eliberată. Parcela noastră a beneficiat de reglementările de Centru de Cartier care ne permitea un regim de înălțime mult mai mare. Noi am rămas la cele două etaje tocmai ca să respectăm distanțele față de limitele de proprietate. Am vrut inițial să facem un etaj retras, dar nici așa nu ne încadram. Așa că s-a făcut acest acoperiș tip pod, neamenajabil. Proiectul e foate frumos, credem noi, iar construcția arată ca o pensiune din Austria. Nu vom face apartamente în plus în pod, nici nu se mai pot întăbula astfel de apartamente. Nu vă ascund că dorim, dacă vom primi carte funciară, să dezmembrăm podul și să îl dăm celor de la ultimele etale. Eu la mine acasă am pod și am amenajat un dresing în pod”, a declarat Ciugudean.

 

Proiectul blocului – sursa Arhimar

“Nu suntem ipocriți – am vrut să facem cât se poate pe teren, dar în condiții legale. Respectăm toate reglementările, nu facem nimic în plus față de ce s-a autorizat”, a completat Ciugudean.

 

Text: Luminița SILEA, Kristina REȘTEA

Nici un comentariu

Scrie un comentariu