Închide

UPDATE Revin „blocurile între case”? Primăria a introdus zeci de PUZ-uri vechi în regulamentul urbanistic al Clujului. Care sunt riscurile

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - iul. 18, 2017 4 2172

Cu privire la subiectul acestui articol, viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a ținut să explice că nu e vorba despre vechile PUZ-uri aprbate înainte de 2015 – care sunt oricum parte din noul Plan Urbanistic General (PUG), ci despre parcelele din cadrul acestor PUZ-uri care n-au apucat să fie construite. Prin decizia aprobată ieri în Consiliul Local, regulamentul de urbanism prevede o completare care le permite proprietarilor acestor parcele să solicite autorizări de construire fără a mai fi necesar să realizeze alte PUZ-uri:  „Vorbim despre zone care au fost deja urbanizate, prin urmare, proprietarii de parcele din aceste zone care au rămas neconstruite nu mai trebuie să facă alte PUZ-uri. Acolo au fost reglementate prevedri urbanistice, suntr străzi, rețele de utilități, prin urmare ei trebuie doar să vină la autorizare. Acest lucru presupune că sunt obligați să respecte strict normele prevăzute în PUG, pentru fiecare zonă în parte”, a spus Tarcea.

 

Dezbaterea care a avut loc săptămâna trecută pe tema completării regulamentului local de urbanism a rămas în coadă de pește. Consiliul Local a decis astăzi să treacă peste recomandările specialiștilor și a votat ca zeci de PUZ-uri, aprobate înainte de 2015, să fie introduse în noul Plan Urbanistic General (PUG), deși în mare parte acestea încalcă condițiile actuale de urbanizare a unor zone din municipiul Cluj Napoca. Specialiștii se tem că prin adoptarea acestei măsuri, Primăria nu face decât să lase loc de speculații, și să-i încurjeze pe unii proprietari de terenuri să încalce în continuare regulamentul de urbanism, pe principiul: „dacă alții au putut, noi de ce să nu putem?”.

Arhitect în cadrul Beletage, Marius Tarau a arătat că sunt foarte multe zone care încă au nevoie să fie urbanizate în Cluj Napca, cum ar fi Borhanci, Câmpului, Făget, Lomb etc. În noul PUG au fost prevăzute măsuri clare în privința modului în care aceste zone pot fi urbanizate, însă, nu toți proprietarii de terenuri sunt dispuși să și le asume.  „Acum PUG-ul spune ca pentru a construi, proprietarii dintr-o anumite zonă care încă n-a fost urbanizată trebuie să se asocieze și să rezolve în regim integrat toate studiile geo, sistematizări pe veritcală, rețele de utilități, drumuri etc., inclusiv Planul Urbanistic Zonal (PUZ) care trebuie să stabilească un anumit regim de construcție pentru zona respectivă. Numai că nu toți proprietarii sunt dispuși să-și asume costurile implicate în acest proces, iar mulți dintre ei refuză să intre în asociere pe principiul că Primăria le va aproba oricum, ulterior, proiectele de construcții. În acest mod ne vom trezi din nou cu blocuri între case sau cu cine știe ce alte construcții dubioase în niște zone de case”, a comentat Tarau. El a precizat că societatea pe care o reprezeintă are deja în lucru PUZ-uri pentru unele zone care necesită a fi urbanizate și că nu toți proprietarii sunt dispuși să intre în asociere.  „Pentru o suprafață de 30 de hectare, să zicem, poate numai 80 -90% dintre proprietari sunt dispuși să-și asume costurile de urbanizare. Restul așteaptă. După ce se aprobă PUZ-ul, se prezintă și ei cu proiecte individuale, raportându-se la PUZ-ul deja existent pentru care nu au cheltuit nimic, și ce e mai grav e faptul că pot beneficia de derogări și aprobări din partea Primăriei, cum s-a mai întâmplat și înainte de aprobarea noului regulament urbanistic. Iar acest lucru nu înseamnă decât că se revine la vechea practică”, a arătat Tarau.

Viceprimarul Dan Tarcea a apreciat în cadrul ședinței de Consiliul Local că Primăria nu prea are pârghii pentru a-i determina pe proprietari să contribuie la cheltuielile pentru urbanizarea unor zone. Tarau a propus printr-o scrisoare ca Primăria să-și asume, totuși, sarcina de a le interzice proprietarilor prerogativa de a mai obține autorizație de construire, dacă au refuzat să contribuie la elaborarea studiilor și planurilor de urbanizare. Atât primarul Emil Boc cât și viceprimarul Dan Tarcea au promis că vor analiza propunerile arhitectului.

În cazul deciziei de completare a regulamentului de urbanism au mai fost exprimate o serie de nemulțumiri legate obligativitatea cedării către Primărie a unor suparefețe de teren care ar trebui să asigure drumurile de servitute. Câțiva proprietari au scos în evidență că instanța a stabilit că administrația locală nu poate obliga pe nimeni să-i cedeze terenuri. Primarul Emil Boc a subliniat că e posibil ca instanța să nu fie de acord cu acest principiu, dar că atâta timp cât există în vigoare un Plan Urbanistic General, regulile de construire prvind asigurarea servituților rămân perfect valabile.

4 comentarii

  1. faceti niste dezinformari grave, doamna ziarist.
    N-ati inteles DELOC ce s-a aprobat in Consiliul Local.
    Vechiul PUZ-uri n-au fost reactivate, ci in toate cazurile se aplica PUG-ul. Hotararea se refera la situatia in care a existat un PUZ aprobat ce a produs efecte, in sensul ca s-au realizat strazile, retelele, parcelarul. N-are sens sa mai faci un alt PUZ, ca strazile acelea deja exista, urbanistic si juridic, ci poti veni direct la autorizare, dar soliciti construire conform prevederilor PUG.

  2. Daca domnul Tarau ar fi zis cati ani i-au trebuit sa termine facultatea am fi inteles de ce nu e capabil sa inteleaga un regulament. Defapt problema lui e ca nu mai poate cere bani in plus de la niste oameni pentru un proiect inutil.
    PUZ-urile vechi au trasat drumuri si parcele. Hotararea zice ca se va putea construi conform prevederilor PUG in vigoare (inaltime, retrageri etc).

  3. Acest oras comoara condus de mincinosi si incompetenti , se dezvolta ca un Fat Frumos si nu exista nici un alt exemplu in lume dupa care sa ne inspiram. Chiar nu exista solutii inteligente in lume? Dar acolo unde regulile sunt neclare si interpretabile este MULT LOC pentru coruptie si cumparare de „solutii negociate „. Blocuri in drum , in zone fara canalizare, pe parcele fara loc de fosa, cu zona de vizitare a instalatiei de apa construita efectiv pe drum. Credeti ca pentru cei care s-au asociat in trecut pentru a crea instalatia de apa a strazii cu sume care pentru o familie modesta inseamna investitie aceste aspecte sunt vesele?
    Va invit sa vedeti aceste marete realizari urbane in Colonia Sopor intrarea dinspre Borhanci, constructie mixta cu opt apartamente (asta nu scrie pe anuntul de autorizatie, ne-au spus muncitorii ce fac acolo si deja e vizibil !) , autorizata pe numele Dordai Lucia, la care se lucreaza cu utilajele intinse pe parcelele vecinilor, cu masinile parcate la fel.
    Dar va invit sa veniti pe jos, sa va bucurati de intregul aspect al strazii Borhanci, care este semnalizata de mai mult de 6 luni ca fiind in reparatii, unde trotuarul s-a surpat din cauza lucrarilor la un bloc, unde zone mari din trotuar sunt ocupate de masini sau utilaje sau pur si simplu nu exista trotuar pentru ca au uitat sa-l faca !

  4. De acord cu dvs domnule Sorin, sunt inutile studiile de urbanism in zone cu PUZ avizat deja, acolo unde mai sunt doar 2-3 parcele ramase neconstruite. Problema este ca majoritatea, covarsitoare de altfel, a zonelor respective stau foarte rau cu gradul de urbanizare si nu se va putea pune in practica hotararea avizata, cu alte cuvinte, zonele respective sunt departe de ceea ce inseamna urbanizare, din moment ce din PUZ-urile vechi nu s-a intabulat nici macar structura drumurilor finale (ex: zona Borhanci). In fine, noi am dorit practic sa ridicam un semnal de alarma fata de repercusiunile indirecte asupra proiectelor noi unde acei cativa proprietari care sunt contra unui proiect de acest gen, primesc falsa speranta ca primaria va fi de partea lor in momentul finalizarii urbanizarii de catre ceilalti proprietari. Biroul nostru spre exemplu are PUZ-uri in lucru doar pe zone unde nu a existat PUZ in trecut sau pe zone complet virgine care fara o astfel de documentatie sunt moarte din punct de vedere urbanistic. Intelegeti la ce am facut apel? Nu toti arhitectii urmaresc latura financiara cu orice pret, mai sunt si cei care chiar incearca sa imbunatateasca sistemul. Daca si asta e luata ca o ofensa, ce sa zic, imi cer scuze?

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.