Închide

Universitatea Babeș-Bolyai, nominalizată la premii pentru cercetare de cea mai mare editură științifică din lume

ActualitateDezvoltareTop News by Catalin Suciu - sept. 26, 2017 1 614

 Trei instituţii academice şi trei grupe de cercetători au fost nominalizate la Scopus Awards România 2017.  Cercetătorii români au publicat peste 78.400 de articole științifice în jurnale de profil, în ultimii cinci ani.

Elsevier, liderul mondial în furnizarea de soluții de  informare care îmbunătățesc performanțele cercetătorilor din domeniile științei, tehnologiei și  medicinei, anunţă nominalizările pentru Scopus Awards România 2017. Evenimentul de recunoaștere globală a mediului științific din România va avea loc pe 26 octombrie la Iași.
Premiile Scopus fac parte din iniţiativa mondială a Elsevier de a susţine cercetarea şi dezvoltarea şi de a încuraja inovaţiile în toate disciplinele ştiinţifice. Evenimentul este organizat a doua oară în România, prima ediție având loc în 2015.

„România are peste 58.100 de cercetători respectaţi de colegii lor din întreaga lume, datorită rezultatelor remarcabile ale unor proiecte de cercetare dezvoltate de aceștia și devenite repere pentru comunitatea academică globală. Cu acest eveniment special, ne propunem să celebrăm cercetătorii şi instituţiile de cercetare din România și să îi recompensăm pentru aportul adus cercetării globale – în ultimii cinci ani, cercetătorii români au publicat peste 78.400 de articole, unele dintre acestea, cu impact semnificativ pe plan global, din punct de vedere economic şi social”, a declarat Oana Stoian, Account Manager al Elsevier pentru Europa Centrală și de Est.

Premiile Scopus România contribuie la recunoaşterea pe plan internațional a efortului şi energiei investite de cercetătorii şi angajații din instituţiile ştiinţifice din România în dezvoltarea societăţii locale şi a comunității ştiinţifice globale. La cea de-a doua ediţie a Scopus Awards România, vor fi oferite două premii:

1.Elsevier Scopus Award for Excellence in International Collaboration

2.Elsevier Scopus Award for Excellence in Global Contribution

Câștigătorii premiilor oferite la cele două categorii vor fi selectați folosind cele mai moderne metode de bibliometrie. Pentru a desemna câştigătorul categoriei Elsevier Scopus Award for Excellence in International Collaboration, va fi fost folosit instrumentul SciVal International Collaboration Ratio, care va fi aplicat la nivelul universităţilor şi al instituţiilor de cercetare.

Câştigătorul Elsevier Scopus Award for Excellence in Global Contribution va fi desemnat cu ajutorul instrumentului SciVal Competencies, măsurabil la nivelul întregii țări. Analiza a fost realizată pe baza informaţiilor indexate de Scopus, cea mai mare bază de date de citate şi abstracte din lume.

Nominalizaţii pentru Scopus Awards 2017 sunt:

Elsevier Scopus Award for Excellence in International Collaboration:

1.Universitatea de Vest din Timișoara
2.Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca
3.Academia Română

Elsevier Scopus Award for Excellence in Global Contribution:

1.Radu Emil Precup, Mircea Bogdan Radac, Ștefan Preitl – pentru cercetare în domeniile: controlul și ingineria sistemelor, inteligență artificială- inginerie electrică și electronică

2.Ioan M. Pop, Teodor Groşan – pentru cercetare în domeniile: fizica materiei
condensate și inginerie mecanică

3.Alina Alb Lupaş, Gabriela Kohr, Teodor Bulboacǎ – pentru cercetare în domeniile:
matematică generală și matematică aplicată

Câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul galei Scopus Awards România 2017, care se va avea loc
la hotelul Unirea, din Iaşi, pe data de 26 octombrie.

Premiile onorifice internaţionale Scopus au fost oferite pentru prima dată cercetătorilor români în 2015, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Timşoara. Distincţia Rearch Excellence Award a fost oferită Institutului Naţinal de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei, iar premiul Journal Excellence Award a fost câştigat de Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases.

Despre Scopus

Scopus este cea mai mare bază de date de abstracte și citări a literaturii academice peer-reviewed și include instrumente pentru a urmări, analiza și vizualiza cercetarea academică. Este o bază de date comprehensivă, conținând peste 69 de milioane de înregistrări indexate de la peste 22.800 de titluri de jurnale și peste 150.000 de cărți de la mai mult de 5.000 de publisheri din toată lumea, asigurând astfel o acoperire
interdisciplinară largă în domeniile științei, tehnologiei, medicinii, științelor sociale și artă și științele umaniste. Scopus a fost creat și dezvoltat cu ajutorul cercetătorilor și al bibliotecarilor și include linkuri către full-text, alte resurse ale bibliotecii și poate fi conectat la alte aplicații precum software-uri de managementul referințelor. Scopus face parte din portofoliul Elsevier Research Intelligence care include instrumentele SciVal, sistemul Pure și servicii analitice customizabile.

Despre Elsevier  Elsevier este un lider mondial în furnizarea de soluții de informare care îmbunătățesc performanțele cercetătorilor din domeniile științei, tehnologiei și medicinii, ajutându-i să ia decizii bazate pe dovezi mult mai rapid și să aducă inovații care sparg limitele cunoașterii și contribuie la progresul omenirii. Elsevier oferă acces la soluții și instrumente digitale în zonele managementului strategic de cercetare, performanță în domeniile cercetare și dezvoltare, suport decizional clinic și educație profesională – între care se numără  ScienceDirect, Scopus, SciVal ClinicalKey și Sherpath–publică peste 2.500 de jurnale digitale, inclusiv The Lancet și Cell și peste 33.000 de titluri de cărți, printre care și serie de titluri de referință, cum ar fi Anatomia lui Gray. Elsevier este parte a grupului RELX Group furnizor mondial de soluții de informare pentru profesioniști din toate domeniile. www.elsevier.com.

Un comentariu

  1. Bravo lor! Din pacate, la Universitatea din Bucuresti cercetarea a incaput pe mana unora care nu dau doi bani pe cercetatori sau pe prestigiul institutiei. Sunt interesati numai de „oamenii lor”. Toata lumea stie, dar nimeni nu zice nimic…

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.