Închide

Unde e cel mai greu să fii chiriaș de România? La Cluj. Vezi cifrele poverii

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 11, 2017 0 641

Angajații din Cluj resimt cel mai mult povara financiară pentru închirierea unei locuințe. Adică deși clujenii se află pe locul trei în topul angajaților cu cele mai mari salarii din România după salariații din București și cei din Ilfov, chiriile sunt mai ridicate. De exemplu: închirierea unei locuințe cu două camere reprezintă 72% din salariul mediu net al unui angajat din Cluj. Datele apar într-o cercetare realizată de platforma de imobiliare Storia.ro, care menționează că de fapt costul chiriei este semnificativ mai mare decât cel al ratei lunare în cazul achiziției locuințelor prin programul Prima Casă, cu un credit pe o durată de 30 de ani. Amintim că la Cluj, centru universitar care atrage zeci de mii de studenți și centru IT cu salarii mari, tocmai s-a lansat o „Asociație a Chiriașilor”, care își propune să facă demersuri pentru drepturilor celor care locuiesc aici în chirie. 

Amintim că, potrivit unui alt studiu Storia recent, angajații din Cluj  resimt cel mai mult și povara financiară a ratelor lunare plătite pentru achiziția unui apartament cu una sau două camere, deși salariile din județ sunt mai mici decât cele din Capitală. Mai precis: salariul mediu net din Cluj este cu 18% mai mic decât cel din București, dar angajații clujeni plătesc rate cu 15% mai mari decât bucureștenii pentru achiziția aceluiași tip de garsonieră

Povara ratelor la apartament. Clujenii o duc cel mai greu

Potrivit studiului Storia, un angajat din România trebuie să plătească o chirie lunară echivalentă cu 33% din salariul net lunar în cazul închirierii unei garsoniere, față de o rată de 20% din salariul net în cazul achiziției prin programul Prima Casă. Pentru un apartament cu două camere, chiria ajunge la 48% din salariul lunar și 64% dacă își închiriază o locuință cu trei camere, față de o rată cu o pondere lunară de 34%, respectiv 46% prin programul Prima Casă.

În județele în care nu au fost prea multe investiții noi în ultimii ani, prețurile pentru închirierea locuințelor au o pondere mai mică în veniturile medii ale salariaților. Astfel, creșterea salariului minim și a salariilor din companiile private au făcut ca în județe precum Olt sau Gorj chiria unei garsoniere să reprezinte numai un sfert din salariul mediu net (față de media națională de 45%).

Garsoniere

În medie, la nivel național închirierea unei garsoniere pornește de la 130 euro pe lună, reprezentând o trieme din salariul mediu net al unui angajat din România, arată studiul Storia.ro. Cele mai mari prețuri sunt în Cluj, unde chiria medie pentru o garsonieră este de 230 de euro pe lună, București (230 de euro/ lună), jud. Ilfov (200 de euro pe lună), Brașov (180 de euro pe lună) și Iași (178 de euro/ lună). Cele mai mici costuri cu închirierea unei camere sunt în județele Suceava, Covasna, Vrancea, Vaslui, Botoșani, Caraș-Severin, Sălaj, Vâlcea, Mehedinți și Olt, unde prețul închirierii este de 100 de euro/lună.

Cele mai mici costuri cu închirierea unei camere sunt în județele Suceava, Covasna, Vrancea, Vaslui, Botoșani, Caraș-Severin, Sălaj, Vâlcea, Mehedinți și Olt, unde prețul închirierii este de 100 de euro/lună.

În Harghita, județul cu cele mai mici salarii medii (de 326 de euro pe lună), costul închirierii unei garsoniere este de 122 de euro pe lună (cu 6% sub media națională), dar are o pondere de 38% în venitul salarial mediu (cu 6% peste media națională).

Apartamentele cu 2 camere

Costul închirierii unui apartament cu două camere reprezintă la nivel național aproape jumătate (48%) din salariul mediu net al unui angajat din România.

Și în cazul apartamentelor cu două camere, angajații din Cluj resimt cel mai mult povara financiară a chiriei, în raport cu salariul mediu. Astfel, închirierea unei locuințe cu două camere reprezintă 72% din salariul mediu net al unui angajat din Cluj, cu 50% peste media înregistrată la nivel național, unde închirierea unei astfel de locuințe consumă aproape jumătate din venitul net lunar.

În medie, închirierea unui apartament cu două camere costă 190 de euro pe lună la nivel național. Cele mai mari costuri pentru închirierea unui apartament cu două camere sunt în Cluj-Napoca (370 de euro pe lună), București (330 de euro pe lună), Ilfov (290 de euro pe lună), Brașov (251 de euro pe lună), Iași (250 de euro pe lună) și Timiș (250 de euro pe lună). Cele mai mici costuri cu închirierea a două camere sunt în județele Harghita (125 de euro pe lună), Sălaj (130 de euro pe lună), Hunedoara (133 de euro pe lună) și Botoșani (137 de euro pe lună).

Apartamentele cu 3 camere

Costul închirierii unui apartament cu trei camere reprezintă la nivel național aproape două treimi (64%) din salariul mediu net al unui angajat din România.

Un angajat din Cluj plătit cu salariul mediu pe economie nu-și permite să plătească prețul pentru chiria unui apartament cu trei camere, întrucât închirierea unei locuințe cu 3 camere reprezintă 107% din salariul mediu net din județ, arată studiul Storia. Închirierea unei astfel de locuințe are o pondere semnificativ mai mare în veniturile angajaților clujeni prin comparație cu media la nivel național, unde un angajat plătește, în medie, 64% din salariu pentru chiria unui apartament cu trei camere.

În medie, închirierea unui apartament cu trei camere costă 250 de euro pe lună la nivel național. Cele mai mari costuri pentru închirierea unui apartament cu 3 camere sunt în Cluj (549 de euro/lună), București (420 de euro/lună), Ilfov (378 de euro/lună), Brașov (350 de euro/lună) și Timiș (310 euro/lună). Cele mai mici costuri cu închirierea a trei camere sunt în Teleorman (131 de euro/lună), Vâlcea (155 de euro/lună), Dâmbovița (178 de euro/lună) și Harghita (185 de euro/lună).

București versus Cluj

În clasamentul realizat la nivel național pentru închirierea unei garsoniere, Capitala se află pe poziția a 12-a, cu o medie de 12% din salariul mediu net. Astfel, în București prețul mediu lunar plătit pentru închirierea unei garsoniere este de 230 de euro, la egalitate cu cel din orașul Cluj, deși salariile bucureștenilor sunt cu 18% mai mari decât ale acestora. Pentru un apartament cu două camere, locuitorii Capitalei plătesc în medie 330 euro, costul chiriei reprezentând 53% din salariul mediu net al unui angajat bucureștean. În clasamentul general, orașul București se clasează pe poziția a 11-a, rata lunară pentru închirierea unui apartament cu două camere fiind cu 12% mai mică decât cea din Cluj-Napoca.

Tot pentru București, închirierea unui apartament cu trei camere pornește de la 420 de euro pe lună, chiria lunară reprezentând 67% din salariul mediul net lunar. La fel, față de ocupanții primului loc, bucureștenii plătesc aproape cu aproape o treime (31%) mai puțin decât clujenii.

Menţionăm că, potrivit datelor Comisiei Naţionale de Prognoză din decembrie 2016, câştigul salarial mediu net lunar va fi în 2017 de 2.392 lei la Cluj şi de 3121 în regiunea Bucureşti-Ilfov.

Simulare de proiect pentru un credit la Cluj, făcută de o bancă în acest început de an: valoarea creditului – 55.000 de euro, ceea ce înseamnă pentru beneficiar o rată lunară de aproximativ 1.100 de lei pe lună. “250 de euro. Cam cât chiria pe care o plătesc acum”, constată potențialul beneficiar. Asta în condiţiile în care puterea de cumpărare medie în Cluj a fost în 2016 de 4931 euro, ceea ce corespunde unei sume de 410 euro lunar, similară cu anul precedent, în timp ce preţurile apartamentelor au crescut semnificativ.

Cum s-a făcut cercetarea

Cercetarea a fost realizată prin metoda analizei cantitative, folosind ca surse de informare baza de date a Storia.ro pentru prețurie medii ale chiriilor și datele Institutului Național de Statistică pentru centralizarea veniturilor salariale medii pe județe în 2016. Salariul mediu net a fost calculat pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică pentru intervalul ianuarie – noiembrie 2016 (cele mai recente date disponibile la data realsizării cercetării).

Pentru experiențe de chiriași în Cluj, vezi și:

S-a lansat asociaţia Chiriaşilor în cel mai scump oraş imobiliar din ţară. Primele discuţii, primele teme, primele probleme

 

Să mai menționăm câteva cifre. Simulare de proiect pentru un credit la Cluj, făcută de o bancă în acest început de an: valoarea creditului – 55.000 de euro, ceea ce înseamnă pentru beneficiar o rată lunară de aproximativ 1.100 de lei pe lună. “250 de euro. Cam cât chiria pe care o plătesc acum”, constată potențialul beneficiar. Asta în condiţiile în care puterea de cumpărare medie în Cluj a fost în 2016 de 4931 euro, ceea ce corespunde unei sume de 410 euro lunar, similară cu anul precedent, în timp ce preţurile apartamentelor au crescut semnificativ.

Cifre la început de an care îţi arată cum se trăieşte la Cluj: preţuri de apartamente, rata, chiria şi puterea de cumpărare

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.