Închide

Una dintre cele mai frumoase pietonale ale Clujului ajunge parcare

AdministrațieTop News by Mihai Prodan - ian. 23, 2015 0 595

Cea mai frumoasă piață pietonală din Cluj e transformată în parcare publică: stâlpul care restricționează accesul se defectează frecvent, situație de care profită ghiotură de șoferi care își lasă mașinile în zona pietonală, profitând de faptul că terasele, deschise când vremea o permite, au fost dezafectate.

Vorbim despre piața Muzeului, unde accesul mașinilor se face de pe strada dinspre Muzeul de Istorie a Transilvaniei; accesul e restricționat de un stâlpișor hidraulic, care însă se defectează frecvent. Aceasta face ca, astfel, piața să fie învadată de mașini parcate. Vlad Rișca (42 ani, liber profesionist) e unul dintre clujenii care tranzitează zona și care ieri, revoltat de situație, a și fotografiat pietonala transformată în parcare: „trec zilnic pe acolo în treaba mea prin oraș; e un peisaj trist, piața trebuie să rămână liberă indiferent de faptul că este iarnă, terasele nu sunt montate și implicit traficul uman este mai mic. Asta nu e o scuză pentru nimeni! În orice țară din lume, într-un astfel de loc istoric, emblematic, închis traficului rutier, aprovizionarea localurilor se face noaptea și nu vezi niciodată mașini parcate aiurea în timpul zilei”, spune el.

Reprezentanții Primăriei spun că de vină pentru această situație e stâlpișorul retractabil care restricționează accesul mașinilor și care se defectează frecvent. Vom reveni cu poziția municipalității.

Să mai spunem că situații similare se regăsesc nu doar în piața Muzeului, ci și pe străzile transformate în semi-pietonale, unde accesul mașinilor nu e restricționat cu stâlpi retractabili: străzile Ion Rațiu sau Ion Micu Klein sunt pline de mașini parcate la orice oră a zilei.

UPDATE Reprezentanții Primăriei spun că au aplicat anul trecut 356 amenzi – adică mai puțin de un șofer amendat pe zi – pentru parcări ilegale pe pietonale, cum ar fi Ioan Bob, Virgil Fulicea, piața Muzeului, Inocentie Micu Klein sau Ion Rațiu. În total amenzile date cumulează 32.000 lei.

Astăzi situația a fost diferită, însă: un polițist local a descins în zonă după publicarea acestui articol și a împărțit cinci amenzi, în valoare totală de 1.000 de lei.

Ce e piața Muzeului, pietonala transformată în parcare:

Piața Muzeului e fostul centru medieval al orașului, fostă piață centrală, denumită mai târziu şi Piaţa Mică, pentru a o diferenţia de actuala piață a Unirii, atunci Piaţa Mare construită în jurul bisericii Sf. Mihail. Printre altele, zona găzduiește un sit arheologic cu relicve din vremea orașului roman, acoperit acum de clădirea unui hotel.

În piață poate fi admirată biserica Franciscană, reconstruită în stil gotic în secolul XV de iezuiți și re-reconstruită în stil baroc în secolul XVIII de franciscani, pe terenul fostei biserici distruse în timpul invaziei tătarilor (1241-1243).

Piața Muzeului găzduiește și Obeliscul Carolina, ridicat de reprezentanții orașului Cluj ca să cinstească memoria vizitei împăratului austriac Francisc I (1806-1835) şi a soției sale Carolina Augusta.

Piața Muzeului, ce are o suprafață de peste 5.000 de metri pătrați, a fost refăcută cu piatră cubică de pe strada Republicii ce intrase în reabilitare, și a intrat în competiția finală a Premiilor Europene pentru Spații Publice în 2010. În competiția din 2010 participaseră nu mai puțin de 303 proiecte din 32 de țări europene – și doar 19, între care cel din Cluj, au fost declarate finaliste.

Reabilitarea pieței Muzeului a început în 2005 iar lucrările au fost executate în 2006 de Tirrena Garboli, într-un contract de 363.000 de euro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare