Închide

Un singur startup din România printre premianţii de la Central European Startup Awards

Economie by Kristina Reştea - nov. 25, 2017 0 514

 

Un startup din România e câştigător la Categoria „Startup-ul cu cel mai bun impact social”, în cadrul ediţiei de 2017 a competiţiei internaţionale Central European Startup Awards. Categoria e concepută pentru ideile care vin cu soluţii la probleme sociale, de mediu sau din domeniul cultural. Câştigătorul este o firmă tânără cu activitate la Cluj şi Sibiu, care abordează o temă de actualitate: criza de apă potabilă. SoWat a pus pe piaţă un sistem transportabil de purificare a apei.

 

Competiţie europeană

Zece ţări din Europa Centrală au concurat la 13 categorii în cadrul Central European Startup Awards, o competiție care face parte din Global Startup Awards – unde sunt premiate cele mai bune startup-uri din 25 de țări din întreaga lume. Nominalizările s-au deschis în 31 martie şi s-au închis în 20 iunie, iar în 28 iulie organizatorii au publicat listele finaliştilor din fiecare ţară. În 3 august s-a deschis votul public, iar din 18 septembrie a început seria de evenimente naţionale – finala din România a avut loc la Cluj, în septembrie. Câștigătorii au fost aleși în urma unei jurizări realizate de oameni din mediul de business, dar și de către publicul larg, iar startup-urile premiate în etapa națională s-au calificat pentru competiția regională Central European Startup Awards.

Rezultatele finalei din România, anunţate la Cluj:

Clujul are premianţi la finala naţională a Central European Startup Awards. Cel mai bun program de accelerare, dar şi cel mai bun startup cu impact social lucrează în capitala Transilvaniei

Marea finală a competiției Central European Startup Awards a avut loc joi, la Sofia.

Câştigătorii. Potrivit rezultatelor anunţate în urmă cu două zile, cel mai bun program de accelerare e din Slovenia, trei premii merg în Bulgaria  – pentru Investitorul anului, Cel mai bun spaţiu de co-working şi Cel mai bun startup în domeniul IoT, două în Austria –  pentru Cel mai bun startup din domeniul financiar şi Cea mai bună soluţie de smart city. Fondatorul Anului e din Polonia şi tot acolo a mers şi premiul Publicului, pentru o soluţie care poate converti banii tradiţionali în bani digitali. Ungaria a dat cel mai bun „Nou Venit” în lumea startupurilor. Special premiat a fost startup-ul maghiar Turbine.AI – startup-ul anului, cel mai bun în domeniul Inteligenţei Artificiale şi cel mai bun şi în domeniul Biotech. Turbine.AI transferă experimentele şi chiar şi erorile de experimente din laboratoare în servere, care pot derula milioane de experimente în câteva minute. Serviciul acesta ajută în tratamente pentru cancer.

Mai multe detalii despre câştigători puteţi găsi AICI

Aceasta este competiția în care a fost premiat un singur startup din România: SoWat. Cei de la Khar & Partners au conceput și fabrică la Cluj (pe paltforma Energom) şi Sibiu sisteme transportabile de purificare a apei, gândite pentru comunităţi mici, de 500-5000 persoane.

Linia de fabricație a fost lansată la Cluj, împreună cu partenerul Energom, dar sistemele produse la Cluj au fost deja instalate în câteva ţări, din Iordania până în India, potrivit companiei.

Khaled Al Mezayen, CEO şi co-fondator, a împărtăşit planurile pentru startup. „Noi suntem în faza de expansiune, cel mai important punct pentru perioada următoare este construcția unei hale pentru asamblare și control calitate, pentru a creşte capacitatea de producție. Nu mai căutăm finanțare, iar anul acesta terminăm în mod normal pe plus”, spune Khaled. De fapt, startup-ul a câștigat o licitație la UKAid, a spus CEO-ul.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.