Închide

Un nou scandal multicultural la Cluj: „Matei Corvin, rege peste patinoar”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 10, 2017 0 1409

Mai mulți membri importanți ai UDMR s-au scandalizat cu privire la noile planuri ale Primăriei de reamenajare a Târgului de Crăciun din Piața Unirii. Și anume de relocarea patinoarului de pe latura estică a pieței, fix în jurul statuii regelui Matei Corvin situată în mijlocul pieței și reabilitate cu bani româno-ungari. Unii au mers chiar până la a spune că, dacă conducta care alimentează patinoarul va exploda, prin felul în care este poziționate, va face ca și Regele să explodeze. Alții au arătat că și în alte orașe europene se practică astfel de amenajări, în jurul unor statui situate în piețe centrale.

 

La ultima ședință ordinară a Consiliului Local din 3 noiembrie, consilierii UDMR au cerut primarului Boc, prin poliția locală, să vegheze mult mai bine asupra statuii lui Matei Corvin din piața centrală a orașului, despre care au spus că a fost din nou vandalizată. Mai precis, doi pinteni din bronz de la cizmele a două dintre personajele grupului statuar au fost distruşi.

„Cei cinci consilieri ai UDMR Cluj din Consiliul Local Cluj-Napoca sesizăm Poliţia în legătură cu vandalizarea grupului statuar Matei Corvin, situat în Piaţa Unirii. Am constatat că un pinten din bronz aparţinând statuii lui Szapolyai Istvan, fost guvernator al unor provincii austriece din Regatul Ungariei, a fost rupt, iar un pinten aparţinând unei cizme a fostului rege al Ungariei, Matei Corvin, a fost îndoit. Cerem şi Primăriei Cluj-Napoca intensificarea patrulării poliţiştilor locali în Piaţa Unirii, montarea unor camere video de supraveghere în zonă şi protejarea grupului statuar, prin îngrădire, în cazul unor evenimente de amploare care au loc în piaţă”, a spus Gergely Balasz. Consilierii și-au motivat cererea prin necesitatea de a veghea ca investiția de restaurare a statuii (cu bani, câte 400.000 de euro, de la Guvernul ungar și de la cel român) să nu fi fost făcută în van.

Statuia a mai fost și în trecut vandalizată și a fost un prilej de disensiuni între comunitatea română și maghiară, mai ales sub primarul Funar. Grupul statuar a fost reabilitat în 2009, printr-un proiect comun al Guvernului român și a celui din Ungaria. Boc le-a promis consilierilor UDMR ca va veghea la liniște lui Matei, tocmai ca incidente de genul celor semnalate să nu se mai întâmple.

La câteva zile de la ședința cu pricina, reprezentanții Primăriei și partenerii instituției care se ocupă de amenajarea Târgul de Crăciun din Piața Unirii au început să instaleze logistica pentru eveniment, anul acesta într-o nouă formulă. Aceasta după ce în anii trecuți societatea civilă și specialiștii au criticat felul în care este folosită piața pentru Sărbătorile de iarnă.

O noutate o reprezintă relocarea patinoarului de pe latura vestică (foarte critica de specialiști) în jurul statuii regelui Matei Corvin aflată în centrul pieței Unirii.

În replică, lideri din UDMR Cluj au pus în discuție atât chestiuni legate de estetica amenajării dar și în ceea ce privește siguranța sau legalitatea construcției temporare din jurul statuii.

Ana Horvath, viceprimarul demisionar al Clujului (având în vedere că a fost trimisă în judecată sub control judiciar și i s-a interzis să își exercite funcția în care ar fi făcut trafic de influență ) a cerut intrevenția Comisiei de Monumente sau a Ordinului Arhitecților în legătură cu legalitatea instalării patinoarului artificial-construcție provizorie, ce se preconizează a înconjura ansamblul statuar Matia Corvinul. „Pe de altă parte considerăm un act sfidare față de reprezentanța politică și comunitatea maghiară, faptul că nu s-a făcut nici o informare sau discuție prealabilă privind “inovația” propusă de primărie”, a spus Horvath pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Gergely Balazs a scris că nu chiar la asta se gândeau consilierii locali când au cerut primarului Boc să vegheze la protejarea statuii. „Se pare că vom celebra 23 februarie, ziua Regelui Matei, patinând”, a ad[ugat Consilierul.

De asemenea, fostul ministru al culturii, Hegedus Csilla, a pus în discuție securitatea statuii și nu problemele estetice. Aceasta a adăugat că totul se întâmplă de această manieră deoarece nu s-au făcut consultări cu forurile de specialitate privind patinoarul. În plus, aceasta a ținut să amintească că profesioniștii maghiari au fost îndepărtați din Comisia de Monumente anul trecut de Guvern (arheologul Csok Zsolt și președintele Ordinului Arhitecților Transilvania, Szabolcs Guttmann). Aceasta a mai scris că, prin poziționarea instalație pentru parinoar, dacă aceasta explodează, atunci explodează și statuia.

Aceasta după ce fostul membru UDMR Peter Kovacs a arătat că și la Koln patinoarul este amenajat de maniera propusă pentru anul acesta la Cluj.

 

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare