Închide

Un milionar din IT își deschide punga pentru idei inovatoare. Cum îți poți finanța afacerea

EconomieTop News by Mihai Prodan - oct. 24, 2015 1 3155

Un milionar din industria IT din Cluj își pune banii la bătaie pentru tinerii care-l conving cu planurile lor de afaceri.

Fondatorul uneia dintre cele mai mari firme de IT din Cluj, AROBS, și-a deschis baierile pungii până acum pentru angajații firmei care aveau idei inovatoare în domeniu, dar acum spune că, dacă-l conving și alții, le va finanța și lor ideile de afaceri. „În AROBS avem programe prin care încurajăm colegii să dezvolte soluţii inovatoare de ani de zile, pentru că obiectivul nostru este să lansăm, anual, un produs propriu”, explică Voicu Oprean. „Se inovează nu doar în IT sau în compania noastră, de aceea am decis să ajutăm tinerii, care îşi folosesc creativitatea şi sunt dispuşi să îşi asume riscuri să dezvolte o afacere. De regulă, ei au idei foarte bune, dar nu dispun de finanţare sau de toate resursele necesare dezvoltării unui proiect, cum ar fi diverse gadget-uri, expertiză în marketing sau vânzări”.

Oprean dă și un exemplu: ultimul proiect din zona IT finanțat a fost propus de un angajat AROBS, care, împreună cu doi studenţi, a dezvoltat o aplicaţie cu ajutorul căreia le poate fi acordat primul ajutor pacienţilor intraţi în stop cardio-respirator. „E o aplicaţie cu care băieţii au câştigat Hackathonul Techsylvania şi care, atunci când va fi lansată, va contribui la salvarea a mii de vieţi. În procesul de dezvoltare a proiectului, echipa este mentorată de un Business Development Manager, care monitorizează şi elaborarea business planului. Pentru că este o idee inovatoare, i-am încurajat pe autori să aplice şi pentru fonduri europene, prin Programul Operaţional Competitivitate 121, ca alternativă de finanţare, şi am făcut deja toate demersurile în acest sens. Răspunsul comisiei de validare nu va influenţa, însă, în niciun fel implicarea AROBS. Credem în acest proiect, de aceea, vom aloca fondurile necesare şi îi vom ajuta pe băieţi să pună pe picioare un startup care va evolua frumos”, explică omul de afaceri.

Nu toate ideile bune sunt însă în IT; dacă cineva are o idee bună de afacere, dar nu e în sectorul IT? Oprean spune că a finanțat și astfel de idei: „avem un proiect din afara IT-ului care mi-a plăcut şi pe care am decis să îl susţin. Este vorba despre Captain Bean, startup-ul unui tânăr ingenios, care, la 25 de ani, a avut curajul să rişte pentru visul lui. Îmi plac astfel de oameni şi îmi place cum a evoluat până acum această afacere”. E vorba de o cafenea pe roți de bicicletă, pe care o puteți găsi de obicei la intrarea în magazinul Central.

L-am întrebat care e procedura prin care se poate obține finanțare pentru un start up și cine face evaluarea. „Noi am lansat mesajul în piaţă şi aşteptăm ca cei care îşi doresc să ne implicăm în proiectele lor să ia legătura cu noi. Pe de altă parte, urmărim şi proiectele participanţilor de la acceleratoarele de business , iar dacă găsim o idee cu care rezonăm, facem noi primul pas. Există o comisie formată din specialişti cu o experienţă mare în business development, care evaluează acest tip de proiecte. Pentru că nu orice idee interesantă se transformă obligatoriu într-un proiect inovator, sunt multe criterii care trebuie luate în calcul. În primul rând, dacă proiectul aduce o soluţie pentru rezolvarea unei probleme stringente cu care se confruntă un grup larg de oameni. Apoi, vrem să vedem şi vedem cât de mult crede în ideea lui omul, iar întrebarea ar fi câţi bani este dispus să pună şi dacă şi-a testat proiectul, reuşind să îşi convingă familia, prietenii şi alţi nebuni să investească”, explică Oprean.

Sumele cu care sunt ajutați antreprenorii sunt decise în funcţie de gradul de inovare şi dimensiunile proiectului.

Cum se recuperează banii: Oprean explică: „este capitalul pe care îl asigură AROBS, iar în funcţie de contribuţie, se poate negocia, de exemplu, un pachet de acţiuni din startup sau un împrumut, prin care să îşi recupereze acţiunile la un moment dat, ca să rămână unic patron”.

Oprean oferă nu doar bani, ci și coaching. „Orice începător are nevoie de viziunea unor oameni cu experienţă pentru dezvoltarea business-ului. Sunt situaţii în care vin la noi antreprenori pentru mentorat sau coaching, nu pentru bani. Ajung la un nivel în care nu ştiu ce trebuie să facă pentru a creşte şi simt nevoia unui mentor, care să îi asigure că acţiunile pe care urmează să le întreprindă nu sunt greşite. Acum doi ani, după Business Days, am incubat un proiect, care avea nevoie de mentorat, managis.ro. În doi ani, au reuşit să îşi dubleze cifra de afaceri”, spune el.

Firma lui Oprean, AROBS Transilvania Software, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 51,8 milioane de lei și un profit de 1,67 milioane.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare