Închide

Un fost prefect și senator de Suceava a făcut ordine, după bunul plac, în urbanismul clujean: casa și blocul pot sta împreună. „Cine emite o hotărâre o poate modifica”

AdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - sept. 22, 2015 0 667

Blocuri între case? Da, se poate. Nici bunul simț invocat de primarul Emil Boc, nici arhitecții și comisia de urbanism a primăriei, nici măcar deziciile consilierilor locali din 2012 nu pot să aducă ordine în urbanismul din Cluj. Demostrația a fost făcută în fața consilierilor locali clujeni de fostul prefect și senator democrat-liberal de Suceava, Orest Onofrei, care face afaceri imobiliare în Cluj-Napoca. Împreună cu alți doi parteneri de afaceri, Onofrei a primit aprobarea pentru un bloc cu șase etaje etaje pe Calea Mănăștur cu condiția să demoloze o casă parter de pe parcelă. Acum, omul de afaceri cere consilierilor locali să revină asupra deciziei și să consfințească modul de construire specific zonei din Mănăștur – blocuri între case.
Politicianul Orest Onofrei a primit avizul pentru un proiect imobiliar – bloc de șase etaje pe Calea Mănăștur nr.50 – cu condiția să demoleze imobilul din spatele parcelei – parter, dacă vrea să i se recepționeze blocul. Numai că intre timp, împreună cu partenerii de afaceri, a înstrăinat casa respectivă și a cerut forului local să o lase în picioare și să i se ridice interdicția. Pe principiul că orice hotărâre luată poate fi și modificată.

La ședința de la început de septembrie a Consiliul Local consileirii PSD din opoziție au profitat de faptul că PNL n-avea majoritate și a reușit să trântească proiectul modificator a lui Orest Onofrei. Consilierul PSD Gabriel Oniga chiar a semnalat faptul că blocul n-are destule spații verzi și de recreere pentru viitorii locatari. Când a fost supus la vor proiectul modificator a lui Onofrei, acesta nu a întrunit numărul de voturi necesare ca să fie adoptat.

Așa că, Onofrei s-a prezentat la ședința extraordinară a Consiliul Local din 22 septembrie ca să clarifice nelămurile consilierilor cu privire la cererea și proiectul său. A formulat o plângere prealabilă ca aleșii locali să îi rediscute proiectul într-o ședință viitoare. Și s-a prezentat personal să rezolve probleme.  „Îmi pare rău că n-am fost prezent data trecură ca să vă explic. Juridic ne încadrăm în toți indicii urbanistici. Avem spațiu de joacă. Blocul are trei scări, trei proprietari-investitori și trei locuri de joacă. Cred că este unicat la Cluj. În zonă, gradul de ocupare al terenului este de 80%. Noi suntem la 40% cu tot cu casă. Ați avut o obiecție să sunt case între blocuri acolo. Nu este adevărat. Sunt blocuri între case, așa e zona construită. Când ni s-a emis nouă autorizația pentru bloc eu aveam alte ocupări (senator PD-L-n.red.) și n-au putut să mă ocup personal. Când am văzut mențiunea din autorizație am crezut că se referă la cealaltă casă veche pe care am demolat-o ca să facem blocul. Nu cred că e niciun impediment să se recepționeze blocul dacă rămâne și casa. Casa e construcție nouă, întabulată și întrăinată cu prima casă”, a decretat Orest Onofrei în fața consileirilor locali.

Consilierul PSD Claudia Anastase a încercat să semnaleze că cerea fostului prefect și parlamentar de Suceava este profund alarmantă, în contextul în care deciziile luate de consilierii locali și de arhitecții și specialiștii primăriei militează pentru creșterea calității vieții în Cluj-Napoca. „În 2010 ați primit o autorizație pentru construirea unei case parter. În 2011 ați primit aviz prin hotărâre a Consiliul Local pentru un bloc cu condiția ca într-o primă etapă să demolați construcția veche de pe parcelă iar ulterior, înainte de recpția blocului să demolați și construcția nouă. În 2012 ați recepționat casa autorizată și acum cereți recepția fără demolarea acesteia”, a subliniat Anastase adăugând că decizia consilierilor locali din 2012, la aprobarea blocului, s-a bazat pe expertiza arhitecților și specialiștilor primăriei pentru creșterea calității vieții viitorilor locatari ai blocului de pe Calea Mănăștur.

„Cine emite o hotărâre, o poate și modifica”, a intervenit Onofrei. Aceasta a fost susținut de consilierul PNL Ovidiu Florian care a ținut să menționeze că noua propunere e avizată de Direcția de Urbanism a primăriei. Mai mult, șeful comisiei de urbanism a consilierilor, Radu Rațiu a afirmat că blocul și casa fac obiectul unui nou Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) care respectă indicii urbanistici ai zonei.

Așa că, consilierii locali s-au pronunțat pentru admiterea cererii lui Onofrei și rediscutarea proiectului de modificare de PUD la o ședință viitoare.

Consilierul local PSD Gabriel Oniga a cerut Direcției de urbanism și poliției locale să facă veridicări în zonă și să vadă dacă întra-adevă există spațiile verzi și de joacă aprobate pe hârtie de Consiliul Local. „Eu am fost în zonă și nu prea le-am văzut”, a spus Oniga. „Pentru că sunt în construcție”, a fost răspunsul lui Onofrei. „Să aveți în vedere recomandarea”, a închis discuția urbanistică președintele de ședință, consilierul PNL Valentin Gliga.

Consilierul PNL Radu Moisin a ținut să intervină și a cerut celor de la urbanism și poliția locală chiar să pună în aplicare cererea consileirul PSD. Adică să facă un control și o verificare în zonă și u raport adresat consileirilor locali. Ca să știe cum votează la ședința la care se va lua în discuție proiectul lui Onofrei.

Orest Onofrei este fost prefect de Suceava, fost deputat PNL, fost subprefect, fost senator PD-L. În timpul mandatului de premier al primarului Emil Boc a fost chiar niminalizat pentru un fotoliu de ministru în cabinet, însă s-a retras deoarece avea o condamnare penală în urma unui accident de circulație în care a murit un copil în județul Bacău.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.