Închide

Un europarlamentar olandez vine la Cluj ca să vadă de ce românii au 15 euro la fiecare 1 euro din Olanda și totuși nu-i absorb: „nu e destul simț al urgenței”

EconomieTop News by Actual de Cluj - nov. 24, 2017 0 848

Un europarlamentar vine la Cluj ca să vadă de ce absorbția banilor europeni e una dintre cele mai proaste din Europa în România și află că birocrația din țară e un serios pas înapoi.

Europarlamentarul Matthijs van Miltenburg e membru în comisia pentru dezvoltare regională REGI a Parlamentului European și a revenit azi la Cluj după ce a venit cu întreaga comisie în septembrie, ca să vadă de ce absorbția banilor europeni e, în România, una dintre cele mai proaste din Europa. „Multe țări văd că e destul de ușor să folosească fondurile”, spune el, „dar nu și România, unde găsim exces de reguli (red tape-n.red.) și birocrație; România e una dintre cele mai birocratice țări, e o provocare uriașă să implementeze reforme structurale și să reformeze administrația”. van Miltenburg compară Olanda cu România: la fiecare euro primit de prima, România primește 15 – în principiu, căci absorbția e o întreagă altă problemă. „În Olanda e dificil să obții bani europeni nu din cauza procedurilor, căci avem asistență, problema e că nu sunt bani, deci e o competiție uriașă”.

L-am întrebat de ce există, totuși, această birocrație uriașă și ce poate fi făcut ca aceasta să fie simplificată. van Miltenburg dă vina pe moștenirea comunistă și pe lipsa de voință politică: „nu e destul simț al urgenței”, spune el. „E cazul să începem să nu ne ascundem după reguli birocratice. Trebuie să existe voință, pentru că totul e prea birocratic. În secolul 21 avem nevoie să folosim digitalizarea ca instrument, e o prostie să duplici informația digitală cu copii pe hârtie. E o abordare foarte birocratică”.

Amintim, Comisia Europeană e criticată destul pentru abordările rigide și procedurile birocratice, dar instituțiile românești o întrec de departe, în special în ce privește absorbția banilor europeni. CE are reguli peste care se suprapun cele naționale, astfel că orice acțiune și ban cheltuit de beneficiari trebuie explicat și răs-explicat – și aceasta în scris: e de notorietate clasica cerință ca fiecare pagină dintr-un proiect să fie scrisă pe calculator, tipărită la imprimantă, semnată și ștampilată, apoi scanată, iar acesta e doar un exemplu.

Citește și:

Am vorbit cu șefa Agenției de Dezvoltare Regională după ce Europa a turnat 450 milioane de euro în Ardealul de Nord, în 6 ani, ca s-o întrebăm de ce Europa te crede hoț dacă-i ceri banii

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu