Închide

Ultima găselniță pentru a nu scote cardurile la acordarea reducerilor pentru studenți: primăria să nu fie trasă în piept de propria companie

ActualitateTop News by Luminiţa Silea - mart. 10, 2015 0 506

Reducerile pentru studenți la transportul în comun se vor acorda tot pe baza celor cinci carduri: StudCard, ISIC Student, Euro<26, OMNIPAS și A card/AKartya. Deși grupurile politice din Consiliul Local s-ar fi înțeles să voteze ca studenții să nu fie condiționați să-și facă carduri și să fie acceptat doar carnetul de student, în plen primarul a reușit să întoarcă votul. Cu un mic ajutor.

Multe din cardurile studențești nebancare se fac contracost, iar dovada că ești student o reprezintă carnetul de student, așa că nu ar trebui condiționați de primăriei în ceea ce privește acordarea de reduceri la transportul în comun. Acesta a fost argumentul mai multor consilieri pentru radierea obligativității ca să primești reducere pe mijloacele de transport în comun în oraș. Comisia pentru învățământ, cultură, culte, drepturile omului, minorități și societatea civilă a făcut chiar un amendament în acest sens la un proiect de hotărâre prin care Consiliul Local urma să aloce peste 7,2 milioane de lei Companiei de Transport în vederea acordării de gratuități pe mijloacele de transport în comun elevilor și studenților.

Înainte ca aleșii locali să se pronunțe prin vot asupra amenadamentului, un consilier PNL a semănat îndoială – dacă se scot cardurile nu mai se poate controla numărul de abonamente eliberate de Compania de Transport sau evalua numărul de abonamente pe care îl poate subvenționa primăria. Vorbim de Radu Constantea, apropiat al fostului primar Radu Moisin cel care susținea organizațiile studențești din oraș (cele care eliberează carduri).

Primarul Emil Boc a preluat tema și a dezvoltat-o recomandând menținerea cardurilor. Mai ales că acestea sunt și cu logo-ul primăriei și al Consiliul Local, pentru a nu putea fi fraudate, printr-o convenție cu organizațiile studențești. „Soluția cu carduri este potrivită pentru cadrum actual. Am înțeles că facem un pas înainte și toate cardurile se vor emite gratuit. Organizațiile care le emit vor suporta probabil costurile. Cred că ar trebui să menținem acest filtru, cardul pentru că atfel vom avea multe deconturi care pot depăși numărul de sudenți. Când va intra în vigoare doar sistemul de tiketing pe mijloacele de transport în comun, adică în 2016 pentru că anul acesta amebele sisteme vor funcționa în paralel, putem să gândim o altă formulă”, a spus primarul.

Unul dintre consilierii locali care au propus încă de anul trecut ca primăria să nu condiționeze studenții să-și facă carduri, Ioan Bîldea a afirmat că e rezonabil și normal ca reducerile să se acorde doar pe baza carnetului de student, mai ales că toate cardurile implice bani în plus pe care trebuie să-l dea studentul. Mai puțin cel al organizației studenților maghiari. „E anormal să zici că propria companie te va trage în piept la decontare dacă scoți obligativitatea cardurilor”, a subliniat Bîldea. „Calitatea de student se dovedește cu carnetul de student. Eu nu văd un impediment să cerem doar carnetul de student, mai ales că pe baza lui se decontează și transportul cu trenul. Noi îi privîm pe studenți de un drept ce li se cuvine, mai ales că carnetul de student se vizează anual”, a subliniat și consilierul Irimie Popa. „Ce control avem pe baza cardului? Nu facem decât să-i punem pe studenți la o cheltuială. Carnetul de student e un act oficial, eu cred că e un control suficient”, a argumentat și consilierul Adrian Mureșan.

În ciuda argumentelor legale, plenul a votat împotriva amendamentul comisie de învățământ a consilierilor (11 voturi împotrivă și 6 abțineri, dintr-un cvorum de 25).

Și mai comic: au dat banii Companiei, fără fundamentare economică. Primarul: sumele se reglează la rectificări bugetare

După ce s-a argumentat că prin acordarea de subvenții pentru transportul cu mijloacele de transport în comun doar cu carnetul de student Compania de Transport ar putea să deconteze mai multe abonamente decât plafonul alocat de primăriei în acest sens, consilierii locali au constatat că aceeași instituție a cerut o sumă de peste 7,2 milioane de lei, a defalcat-o pe categorii de beneficiari – studenți și elevi de la periferia orașului, dar nu a oferit niciun fel de fundamentare cu privire la aceasta. „Nu știm exact de ce aprobăm 6.832.000 lei subvenție pentru studenți și de ce nu doar 6 milioane de lei. Adică trebuie să se prezinte o fundamenatre în fața noastră, nu să se treacă doar sume care nu știm de unde provin”, a subliniat consilierul PNL Doru Stoica. Explicația primarului a fost și mai halucinantă, mai ales că în sală nu se afla niciun reprezentant al Companiei de Transport care să ofere explicații. „Probabil e o prognoză raportată la anul trecut. Oricum aceste sume se reglează pe parcusul anului, la rectificări, se mai pot face corecții”, a spus Boc. Același edil susține că respectivele corecții nu se puteau face dacă se dădeau subvenții doar pe baza carnetului de student.

 

sursafoto: whateverisme.worpress.com

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare