Închide

Ultima fabrică deținută de Stat din Cluj se dă pe brazdă, Clujana încheie 2016 cu profit după ani de pierderi

AdministrațieEconomieTop News by Mihai Prodan - mai 23, 2017 2 3322

Sunt aproape 30 de ani de când a căzut comunismul, dar una dintre fabricile Clujului rămâne și acum deținută de Stat – faimoasa fabrică de pantofi Clujana, care după ani de pierderi marchează acum profit, de 213.000 lei, pentru exercițiul financiar de anul trecut, de la pierderi de 3,2 milioane cu un an înainte.

Fabrica de pantofi deținută de stat a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproape 10 milioane de lei, ușor mai mare decât cu un an înainte.

Am vorbit cu directorul Florin Gliga și l-am întrebat cum a reușit fabrica să treacă pe profit, de la ani în care bilanțul a fost unul negativ. Acesta spune că explicația e că fabrica a avut clienți serioși și capacitatea de producție a fost acoperită în ultimele două ierni când de regulă fabrica avea probleme cu asigurarea pentru pentru capacitatea integrală.

Faimoasa fabrică de pantofi ce angaja mii de persoane în vremurile sale de glorie are acum puțin peste 300 de angajați și face acum 90% din producție în regim lohn, adică oferă doar forța de muncă pentru alți clienți ce vor vinde apoi pantofii sub marcă proprie. Are și producție proprie, pe care o vinde în cele două magazine proprii.

2016

cifra de afaceri netă  9.930.379
profit 212.967

2015
cifra de afaceri netă 9.650.095
pierdere 3.255.121

2014
cifra de afaceri netă 9.534.796
pierdere 3.069.432

Citește și:

Ultima fabrică deținută de stat în Cluj merge din rău în mai rău, adună pierderi de 1,2 milioane de lei într-un semestru

Consiliul Județean a ținut cu dinții de proprietatea fabricii: singura dată când privatizarea acesteia a fost luată în calcul a fost în timpul când instituția era condusă de Marius Nicoară, între 2004 și 2008. În acest interval una dintre propunerile de cumpărare a venit din partea unui fond de investiții. Reprezentantul acestuia, Donald Lothrop, a explicat recent pentru actualdecluj.ro: “Primele mele 25 de călătorii în România au fost de caritate, apoi am decis să înființez un fond de investiții (private equity fund-n.red.) aici în Transilvania; și tot ce știam era că voi respecta legea. Un prieten mi-a sugerat să cumpăr fabrica de pantofi Clujana și am spus OK. Apoi am realizat că atunci când faci afaceri cu Statul e imposibil să respecți legea, pentru că oamenii, în acest caz cei de la fabrica Clujana și cei de la Consiliul Județean (County Government-n.red.) care aveau contracte să repare instalațiile, clădirile, nu voiai ca cineva să cumpere fabrica aceea pentru că era una deținută de stat și așa făceau ei bani. Ei voiau ceva, noi nu voiam să dăm nimănui nimic, și în final am decis să folosim acest fond de investiții ca să cumpărăm teren viran, sute și sute de parcele de la țărani, și am evitat să facem afaceri cu Guvernul; în SUA nu vreau să am nimic de-a face cu Guvernul și nici aici nu vreau să am de-a face cu el”.
La vremea când New Vista Partners se anunța interesat de preluarea fabricii, în vara anului 2006, atât directorul Clujana Sabin Pop cât și președintele Consiliului Județean de atunci Marius Nicoară, se arătau încântați de idee, dar cel din urmă atrăgea atunci atenția că această tranzacție nu se va finaliza niciodată, și dădea și explicația, fără să nominalizeze: “avem colegi în Consiliul Județean care consideră că noi trebuie să dezvoltăm firma și Consiliul Județean trebuie să vândă pantofi”.
Atunci NVP a avansat și cifre: dacă va cumpăra fabrica, va crește cifra de afaceri a Clujana la cel puțin 100 milioane de dolari în 5 ani, în condițiile în care la acea vreme fabrica rula mai puțin de 100.000 de dolari pe an.

 

AUDIO Fost inspector fiscal ajunge director la Clujana. Când vede situația, se apucă cu mâinile de cap

 

Povești cu pești: CJ Cluj laudă Clujana, dar fabrica adună milioane de lei datorii anual

2 comentarii

  1. daca 90% din prductie e lohn si ei sunt pe pierdere ( pierderea fiind suibventionata de statul roman) defapt ajutam niste firme straine sa isi faca pe banii nostri productia.

    Penibil. Nimic nu functionaeaza daca e de stat, nu mai acceptati sa-si faca politicienii vaci de muls ! Totul trebuie sa fie privat.

  2. Probabil ca nu mai achiziționează consiliul local autoturisme de lux din fondurile fabricii Clujana ,prin urmare mai intra si pe profit fabricuta asta de partid…..

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.