Închide

Uioreanu e semi-liber: nu mai e în arest, e cercetat sub control judiciar

ActualitateTop News by Actual de Cluj - apr. 03, 2015 0 361

Fostul președinte al Consiliului Județean Cluj Horea Uioreanu e de ieri liber, după aproape un an de arest preventiv la penitenciar ori acasă.
În fapt Uioreanu e semi-liber: nu a fost achitat de acuzațiile care i se aduc, ci este cercetat în libertate sub control judiciar pe durata procesului în care e acuzat de fapte de corupție. Decizia a fost luată ieri de instanța Curții de Apel Cluj, ce a menținut hotărârea luată în urmă cu trei zile de Tribunalul Cluj, decizie ce fusese atacată la Curtea de Apel de către procurorii DNA.
La fel ca Uioreanu, scapă de arest preventiv și cei doi oameni de afaceri arestați în aceeași cauză, Ioan Bene și Vasile Pogăcean. Toți cei trei vor fi cercetați sub control judiciar, adică nu au voie să părăsească județul – cu excepția lui Bene care nu are voie să părăsească țara – și trebuie să se prezinte regulat la Poliție. În plus aceștia nu au voie să ia legătura între ei sau cu martorii din dosar. „Din punctul meu de vedere e o decizie corectă”, spune avocatul lui Uioreanu, Smaranda Bara. „Așa cum am arătat și înainte, după zece luni de arest este o măsură potrivită”. De ce în cazul lui Ioan Bene instanța a fost mai blândă și i-a lăsat libertatea de a călători în toată țara în vreme ce Uioreanu și Pogăcean nu au voie să părăsească județul? „Domnul Bene a avut nevoie această mai mare libertate întrucât firma pe care o conduce are lucrări extrem de importante în țară și era necesară preența lui acolo, a făcut această dovadă. În plus martorii cu care i-a fost interzis să vorbească pe perioada controlului judiciar erau chiar cei implicați în lucrările sale, era absurd”.
De acum încolo cei trei inculpați vor fi cercetați în stare de libertate: se vor întoarce după gratii doar dacă nu respectă măsurile luate de instanță, respectiv de a nu lua legătura cu martorii sau între ei, părăsesc limitele geografice impuse sau nu se prezintă la Poliție când li se solicită aceasta.

Amintim, Uioreanu, Bene și Pogăcean au fost arestați în urmă cu aproape un an sub acuzația de corupție: procurorii DNA spun că Uioreanu cerea bani în schimbul contractelor cu primăriile din județ în cazul lui Pogăcean, respectiv în schimbul plăților pe care Consiliul Județean trebuia să le facă firmei lui Bene în cazul lucrărilor de la aeroportul din Cluj.

Iată soluția Curții de Apel de ieri, pe scurt:

I În temeiul art 425 1 alin 7 pct 2 lit a Cpp admite contestaţia formulată de către inculpatul BI (Bene Ioan-n.red.) împotriva încheierii penale 41/I/30 03 2015 a Tribunalului Cluj pe care o desfiinţează în parte doar în ceea ce îl priveşte pe acest inculpat şi doar cu privire la limita teritorială impusă acestuia şi a interdicţiei de a lua legătura cu anumiţi martori din prezenta cauză şi pronunţând o nouă hotărâre în aceste limite: În baza art 215 alin 2 Cpp pe durata controlului judiciar inculpatul BI trebuie să respecte şi următoarele obligaţii: -să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de judecată; -să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi şi cu persoanele care au calitatea de martori în cauză, menţionate la filele 123-126 din rechizitoriu, sau cu martorii încuviinţaţi de judecător, cu excepţia martorilor DŞF, DTŞ şi SG.

Menţine restul dispoziţiilor încheierii atacate.

II Conform art 425 1 alin 7 pct 1 lit b Cpp respinge ca nefondată contestaţia formulate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie DNA –Serviciul teritorial Cluj împotriva aceleiaşi încheieri. Cheltuielile judiciare avansate de stat cu prezenta contestaţie rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publica azi, 2 aprilie 2015.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare