Închide

UDMR, raport la Cluj: drepturile minorităților sunt încălcate sistematic în România

Politica by Actual de Cluj - apr. 08, 2016 0 193

UDMR face raport paralel cu cel al autorităților din România pentru aplicarea reglementărilor Convenției-cadru pentru protecția minorităților și concluzia sa e că minoritatea maghiară nu e respectată în România.

România a depus la Consiliul Europei cu doi ani întârziere raportul de țară privind aplicarea Convenției-cadru pentru protecția minorităților, iar ca răspuns la acest document UDMR a redactat un raport paralel. Am luat în considerare faptul că acel document conține o serie de inexactități și distorsionări,  din care rezultă într-o imagine eronată despre aplicarea drepturilor minorităților în România, despre modul în care statul a respectat prevederile din documentul pe care îl ratificase în urmă cu două decenii”, a spus Kelemen ieri într-o conferință de presă la Cluj.

Raportul paralel analizează retroactiv, pe o perioadă de șase ani, aplicarea prevederilor Consiliului Europei cuprinse în Convenția-cadru pentru protecția minorităților. Kelemen spune că raportul UDMR conține numeroase exemple privind sentințe judecătorești, măsuri abuzive din partea autorităților, proiecte de lege „care demonstrează clar faptul că România nu și-a îndeplinit angajamentele asumate prin Convenția-cadru”.

Documentul subliniază aspecte pe care comunitatea maghiară le resimte zilnic și anume faptul că, pe lângă lipsa asigurării drepturilor minorităților, au apărut, spune Kelemen, „tertipuri noi de îngrădire a drepturilor”.
În perioada celor șase ani monitorizați în acest raport, se poate observa o intensificare a incidentelor antimaghiare și un regres în privința drepturilor minorităților, precum și numeroase încercări de retragere a drepturilor obținute, consideră Kelemen. „Una  dintre cele mai importante concluzii ale raportului paralel, este că în ceea ce privește sentimentul de libertate al comunității, există mai degrabă motive de îngrijorare. Climatul de siguranță al comunității maghiare s-a deteriorat considerabil față de perioadă anterioară monitorizării, și anume, faptul că maghiarii nu pot beneficia pe deplin de drepturile și libertățile fundamentale ale minorităților naționale”, arată el.
Documentul prezintă și incidentele în care autoritățile statului au sancționat maghiari pentru că aceștia și-au asumat identitatea etnică, cel mai recent exemplu fiind marșul de la Târgu-Mureș de Ziua libertății secuiești, care s-a soldat cu sancțiuni ulterioare. „În raport Ținutul Secuiesc semnifică capitol aparte, deoarece aici pot fi  enumerate acte sistematice și planificate prin care sunt îngrădite drepturile comunității maghiare. În județele Covasna, Harghita și Mureș o serie de exemple concrete arată că discriminarea se face pe  criterii etnice deoarece, oriunde în țară, în toate celelalte regiuni istorice, într-un mod extrem de corect, se încurajează manifestarea identității regionale și specificului zonei. Singura excepție este Ținutul Secuiesc, unde aceste drepturi le sunt negate celor care trăiesc acolo”, a declarat președintele UDMR, adăugând că pot fi enumerate și decizii administrative, judecătorești în acest sens.
Folosirea limbii maghiare în administrația publică locală a fost semnificativ îngrădită prin înlăturarea inscripțiilor de pe clădirile administrative, lipsa formularelor în limba maghiară, lipsa publicării sau publicarea lacunară în limba maghiară a informațiilor de interes public.
Click aici pentru declarația audio a lui Kelemen Hunor

Nici un comentariu

Scrie un comentariu