Închide

UBB, locul 601-700 în top internaţional de universităţi. Prorector: „Dacă performanţa ar ţine cont şi de buget, UBB ar intra în prima jumătate a clasamentului”

ActualitateEducaţieTop News by Actual de Cluj - sept. 12, 2017 0 274

Universitatea Babeş-Bolyai este singura universitate din România prezentă în Academic Ranking of World Universities/ARWU – cunoscut şi ca rankingul Shanghai al universităţilor, unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaționale ale universităților prin prisma indicatorilor de excelenţă – de educaţie şi de cercetare – folosiţi în analiză, anunţă reprezentanţii universităţii. În acest clasament, Universitatea Babeș-Bolyai ocupă poziţia 601-700 la nivel internaţional. UBB are însă un buget de minimum 10 ori mai mic decât majoritatea universităţilor aflate pe poziţia 500, reclamă prorectorul UBB.

Clasamentul poate fi consultat AICI

În ceea ce privește rezultatele pe domenii, conform Clasamentului Shanghai, UBB se află pe poziția 201-300 la Matematică, în timp ce la Inginerie Mecanică UBB ocupă locul 37 din 300 de poziții incluse în clasament.
„UBB a pătruns, în premieră în ţară, într-unul dintre cele mai exclusiviste clasamente internaţionale ale universităţilor – ARWU/Shanghai -, ceea ce este un lucru încurajator. Performanţa UBB este notabilă şi în celelalte clasamente, ocupând în toate clasamentele locul 1 în ţară (cu o singură excepţie, clasamentul SCImago, unde ocupăm locul 2 în ţară). Poziția obţinută de UBB în domeniul ingineriei mecanice, în clasamentul ARWU/Shanghai – locul 37 în lume din 300 de poziţii (locul 1 este ocupat de Cambridge University) – este una de excepţie, universitatea noastră aflându-se astfel în faţa unor universităţi de marcă, precum Columbia University (51-75), Oxford University (51-75), Pennsylvania State University (51-57)”, a declarat Daniel David, prorectorul UBB responsabil de cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice.

ÎnTimes Higher Education Ranking/THE, clasament care combină criterii academice legate de educaţie, cercetare, relaţia cu mediul socio-economic şi internaţionalizare, UBB se află pe poziţia 601-800 la nivel internaţional. Alte patru universități din România sunt clasate pe poziţii între 801-1000 în acelaşi clasament: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara.

University Ranking by Academic Performance/URAP, un clasament internaţional al universităţilor focalizat pe activitatea de cercetare de prestigiu, poziţionează şi el Universitatea Babeş-Bolyai pe primul loc între universităţile româneşti.
În clasamentul URAP, UBB ocupă poziţia 728 la nivel internațional, în timp ce Universitatea Politehnica din Bucureşti se află pe poziţia 751, iar Universitatea din Bucureşti ocupă poziţia 791 la nivel internaţional.
SCImago Institutions Ranking/SIR, un clasament care ia în calcul indicatorii de cercetare, plasează UBB pe poziţia 2 între universitățile din România (poziţia 583 la nivel internaţional). Prima poziție la nivel național este ocupată de Universitatea Politehnica din Bucureşti (poziţia 583 la nivel internaţional), iar poziţia 3 este ocupată de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (poziţia 613 la nivel internaţional). Clasamentul cuprinde și alte universităţi din România. În ceea ce priveşte Clasamentul Webometrics, unul din cele mai integrative clasamente ale universităţilor, utilizând indicatori academici şi de prezenţă online, UBB se află pe poziţia 865 la nivel internaţional, în timp ce Universitatea din Bucureşti (poziţia 1162 la nivel internaţional) şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (poziţia 1321 la nivel internaţional) se află pe poziţiile 2, respectiv 3 între universităţile româneşti. Clasamentul cuprinde și alte universităţi din România.
UBB ocupă prima poziţie a nivel naţional şi în Clasamentul uniRank, care analizează universităţile prin prisma prezenţei/popularităţii pe internet.

„Prin aceste performanțe UBB se află în primele 5% de universităţi ale lumii. Aceste rezultate trebuie apreciate prin raportare la subfinanţarea cronică a învăţământului superior din România. Spre exemplu, UBB, universitatea din România care ocupă poziţia 601-700 în ARWU/Shanghai, are un buget de minimum 10 ori mai mic decât majoritatea universităţilor aflate pe poziţia 500 în ARWU/Shanghai. Dacă performanţa ar ţine cont şi de buget, UBB, spre exemplu, ar intra în prima jumătate a ARWU7Shanghai Top-500!”, a precizat Daniel David, prorectorul UBB responsabil de cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice.

Un alt clasament de universităţi: UBB, locul 50 în Europa Centrală şi de Est

România are patru universități clasate în topul celor mai bune instituții de învățământ superior din Europa Centrală și de Est, conform clasamentului Quacquarelli Symonds(QS) 2018, realizat pe baza informațiilor indexate de Scopus, instrument al Elsevier, bază de date de abstracte și citări a literaturii academice peer-reviewed. UBB este pe locul 50. Conform topului QS al universităților din Europa Centrală și de Est, cele mai performante universități din România sunt Universitatea din București, care se află pe locul 42, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași – locul 49, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – locul 50 şi Universitatea de Vest Timișoara – locul 64.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu