Închide

Trucuri pentru facturi mai mici: eforturi minime, efecte maxime

Sinteză știri naționale by Catalin Suciu - mart. 04, 2017 0 268

Locuințele economice sunt idealul oricărui proprietar. Economiile pot fi date de tipul de construcție, dar și de comportamentul locatarilor. Gesturile mici, precum alegerea pachetelor potrivite în cazul furnizorilor de utilități sau scoaterea din priză a electrocasnicelor care nu sunt folosite, sunt mult subestimate de către proprietari. Fiecare dintre aceștia pot participa în mod activ și zilnic la reducerea drastică a facturilor, prin gesturi mărunte dar de efect, scrie site-ul imopedia.ro.
asele noi pot fi construite de la bun început autosustenabile. Asta înseamnă că facturile sunt reduse la zero. Totuși, numărul celor care recurg la aceste tehnologii este încă atât de mic încât poate fi notat drept neglijabil. Pentru toți ceilalți, există soluții parțiale. Fiecare poate alege orice i se pare convenabil din multitudinea de strategii folosite la casele ecologice. Aceștia pot porni de la gesturile ample, de modernizare în punctele esențiale, cum ar fi transformarea acoperișului într-unul verde.

„Acoperișurile verzi sunt vitale în întreaga lumea, pentru a ne salva pe toți de la gradul ridicat de poluare cu care ne confruntăm. În întreaga lume au început să fie luate măsuri legale pentru a încuraja înverzirea acoperișurilor, chiar și în România s-a dat start unei asemenea campanii, începând cu marii retaileri care au ales să fac această schimbare”, explică Mihaela Manole, arhitect.

Energia solară și acoperișurile verzi sunt prima linie de apărare în fața facturilor mari.

În Germania, în doar câțiva ani de la implicarea autorităților în costrucția acoperișurilor verzi, numărul acestora a ajuns la 7% din totalul construcțiilor. În Elveția, procentul este de 12%, iar în Japonia se cere prin lege ca orice construcție mai mare de 900 mp să aibă o suprafață de 20% dedicată spațiului verde. În privința încălzirii, cea mai bună soluție ar fi apelarea la încălzire solară. Dar dacă proprietarii nu sunt pregătiîți încă să facă acest pas, se poate apela la panourile radiante. Acestea funcționează prin încălzirea corpurilor aflate în calea radiațiilor, și nu prin încălzirea aerului.

„Atunci când nu trebuie încălzit tot volumul camerei, așa cum se întâmplă în cazul sistemelor clasice de încălzire, fie vorba despre calorifer sau sobă, corpul resimte mai repede și mai plăcut căldura. Panourile radiante electrice pot fi folosite chiar împreună cu panourile solare, nu folosesc combustibil și nu există emisii”, continuă arhitectul.

Scoaterea din priză a aparatelor care nu sunt folosite este esențială

Performanța acestor panouri este recunoscută de experți, motiv pentru care ele pot fi achiziționate și prin programul Casa Verde. Un alt mare consumator este reprezentat de becurile incandescente. Acestea ar trebui înlocuite cu cele economice, de tip CFL sau LED. Prețul de achiziție este mai mare, dar consumul scade cu până la 80% iar timpul de viață este chiar mai mare decât în cazul becurilor folosite în mod tradițional.
Tot pentru a evita pierderile de energie electrică, toate aparaturile care nu sunt folosite ar trebui scoase din priză. Acest gest s-a dovedit a fi incomod pentru cei mai mulți proprietari, pentru care poate ar fi mai simplu să oprească totul dacă ar folosi întrerupătoare prin care pot deconecta totul printr-o singură mișcare. Și tot referitor la electricitate, mulți proprietari merg adesea pe contractul standard de furnizare de energie electrică, deși există mai multe modele cu prețuri diferențiate pe diverse paliere orare. Spre exemplu, noaptea este mult mai ieftin decât ziua sau în anumite zile ale săptămânii este mai ieftin decât în altele.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.