Închide

Tot ce poți face de Noaptea Muzeelor, în Cluj-Napoca: ți se pregătesc evenimente în 11 locuri, intrarea e liberă

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mai 15, 2017 0 1179

Mii de clujeni sunt așteptați să treacă pragul muzeelor sâmbătă noaptea, când e programată Noaptea Muzeelor – anul trecut au fost 15.000, în acest an organizatorii se așteaptă ca numărul să crească. În plus, troleibuzul 25 e gratuit sâmbătă noaptea.

Iată programul muzeelor din Cluj sâmbătă noaptea:

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca funcționează în Palatul Banffy, fost sediu al guvernatorului Transilvaniei (1787-1822), un edificiu laic baroc al orașului și unul de referință pentru arhitectura secolului al XVIII-lea din Transilvania.
Elementul central al serii este reprezentat de expoziția dedicată operelor aflate în patrimoniul muzeului și supuse unor proceduri de restaurare în ultimii ani. Prin această acțiune, muzeul dorește să ofere vizitatorilor posibilitatea de a admira creații care, în mod normal, nu sunt expuse în Galeria Națională cu caracter permanent. Pe de altă parte, pe această cale, muzeul dorește să aducă în prim plan și activitățile de „culise” din viața instituției și să conștientizeze publicul legat de existența operațiunilor de restaurare a operelor de artă din patrimoniu.

În premieră pentru Noaptea Muzeelor, în acest an zece iubitori de artă vor avea unica ocazie de a participa la un tur ghidat condus chiar de autorul expoziției “A Full Rotation of the Moon”, Marius Bercea, unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai noului val de pictori ai Școlii de la Cluj, după care să înnopteze în muzeu, la fel cum se întâmplă în alte mari incinte expoziționale precum Smithsonian Museum Washington DC, The American Museum of Natural History New York, Tate Britain London și multe altele. Inițiativa realizării acestui eveniment aparține Centrului Cultural Clujean, și urmărește să apropie publicul de artiștii contemporani și de incintele muzeale. Cei zece intră în muzeu la ora 1 dimineața, servesc o cină târzie alături de Marius Bercea și vor porni apoi într-un tur ghidat special conceput pentru ei. La finele programului special care va dura circa două ore, cei zece participanți vor avea șansa să doarmă într-una dintre camerele Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, în saci de dormit pe care sunt rugați să-i aducă de acasă.

Poate știți de Vivariul universității „Babeș-Bolyai”, unul dintre cele mai noi muzee ale orașului, deschis în 2001. Aici găsiți expoziţia permanentă, care cuprinde aproximativ 57 de specii de animale. La deschidere, în 2001, Vivariul adăpostea doar o colecţie de reptile şi amfibieni. La ora actuală, pe lângă acestea, Vivariul mai adăposteşte zece specii de peşti, nouă specii de micromamifere şi șase specii de păsări. Pe lângă expoziția permanentă, mai putețoi vizita expozițiile temporare și biobaza, unde sunt crescute animalele (gândaci, greieri, şoareci, râme și altele ) care sunt folosite ca hrană pentru animalele din expoziţie, plus laboratoarele și spaţiile de lucru.
Muzeul de Paleontologie – Stratigrafie UBB Cluj propune pentru Noaptea Muzeelor din acest an o călătorie în trecut, pentru a cunoaște lumea exotică din apele calde ale mării care acoperea cândva Bazinul Transilvaniei. Astfel, fosilele expuse în Colecţia de paleontologie a Bazinului Transilvaniei sunt mărturii ale existenței unei faune marine complexe cu ajutorul căreia se poate reconstitui evoluţia geologică a bazinului, pe parcursul mai multor milioane de ani. Expoziția poartă numele „Fauna din Mările Transilvaniei” și poate fi vizitată între orele 19-24 la sediul Muzeului de Paleontologie de pe strada Mihail Kogălniceanu 1.

Tot la UBB puteți vizita muzeul de istorie al universității, cu expoziția temporară ,,Universitatea din Cluj la răscruce de vremuri – momentul 12 mai”, care își propune să scoată în evidență câteva evenimente importante din îndelungata istorie a prestigioasei universități clujene, ajunsă cea mai mare din țară după numărul de elevi, prin evenimente care au avut loc în luna mai, în secole și circumstanțe extrem de diferite. Publicul va afla care sunt motivele pentru care data de 12 mai reprezintă un reper important în viața academică, dar și în tradiția locală a Clujului, și își va putea completa cunoștințele despre elita intelectuală românească și maghiară care s-a reunit în cadrul universității cunoscute azi cu numele de „Babeș-Bolyai”.
Expoziția se înscrie printre acțiunile care marchează apropierea centenarului unirii Transilvaniei cu România și transformările aduse în regiune de Primul Război Mondial.

Muzeul de Mineralogie al UBB, din sediul central al universit[íi, prezint[ lumea mineralelor utilizate ca pietre preţioase, pietre de podoabă sau pietre decorative. Vizitatorii pot vedea atât materialul în formă brută, cât şi în formă prelucrată, finisată, gata de a fi montat sub formă de bijuterii. Pot afla informaţii despre modul de selecţie şi evaluare a pietrelor preţioase, dar şi stiluri de prelucrare. Găsiți aici pietre preţioase precum diamante, safire, rubine sau smaralde, din Africa de Sud, India, Sri Lanka, Brazilia și altele, dar şi pietre fine, în special granaţi, turmalină, varietăţi de cuarţ – ametist, citrin, cristal e stâncă, agat și altele, dar şi opal, spineli, turcoază, din toată lumea.

Muzeul Farmaciei e deschis și el de Noaptea Muzeelor, iar aici puteți găsi două colecţii permanente şi o expoziţie temporară: colecţia de istorie a farmaciei, colecţia de aparatură medicală şi expoziţia „Animale vindecătoare. Ingrediente de origine animală din vechile farmacii transilvănene”. Sursele scrise din secolul al XVIII-lea din Transilvania menţionează 80 de ingrediente farmaceutice obținute din insecte ori animale, mai multe decât erau prevăzute în farmacopeile austriece de exemplu. Unele erau exotice, obţinute din caşalot, pisici civet, sepie și altele, iar altele erau locale, din specii europene comune, precum gândac de frasin, urs, cerb, porc şi altele. Se foloseau diferite organe, secreţii sau chiar „produse” patologice din corpul diferitelor specii de animale, precum bezoarele, însă în categoria ciudăţeniilor poate fi inclus şi cel mai celebru ingredient, praful de mumie.

Colecţia de Istorie a Farmaciei este una dintre cele mai importante colecţii ale Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei şi este găzduită în spaţiul celei mai vechi farmacii din Cluj, la “Sfântul Gheorghe”, care datează din anul 1573. Colecţia ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania între secolele al XVI-lea şi al XX–lea. Cele mai valoroase obiecte farmaceutice transilvănene provin din colecţia profesorului Iuliu Orient (1869-1940), expusă în anul 1904 la Muzeul Ardelean, şi îmbogăţită pe parcursul timpului.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei (foto), primul de profil din țară, e deschis până la ora 1 dimineața, în vreme ce secția exterioară de pe Tăietura Turcului poate fi vizitată până la ora 18, gratuit. În cadrul Muzeului Etnografic găsiți expoziția permanentă „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII-XX”, care abordează principalele domenii ale culturii materiale şi spirituale din Transilvania rurală, ilustrate prin exponate reprezentative, selectate din cele peste 40.000 de artefacte existente în colecţiile muzeului.

Pe lângă aceasta găsiți expoziția permanentă tactilă „Atinge și înțelege – mesajul tactil al obiectelor țărănești tradiționale”, destinată în primul rând vizitatorilor cu deficienţe de vedere, plus expoziția etnografică „Tineri colecționari din România” ce cuprinde piese de port, podoabe, documente fotografice și țesături ale unor colecționari din diverse zone ale României: Ligia Alexandra Bodea, Deborah Faoro, Marius Matei, Mariana Sorana Copil, Patricia Tomas, Laura Diaconu, Sebastian Paic, Flocea Silviu Darius și Gabriel Boricean. La eveniment va fi prezent Sebastian Paic, președintele Asociației Zestrea. Mai găsiți aici ateliere de modelaj în lut organizate de asociația Terra Dacica Aeterna – în total sunt patru, de reproducere diferite figurine zoomorfe, crearea unor vase de diferite dimensiuni, replici după vasele antice, obținerea unor obiecte folosite la treburile casnice, „îmbrăcarea” unor împletituri special cu lut, așa cum sunt stupii arhaici ai apicultorilor români.
Expoziția „ArhiVe” (de arhitectură vernaculară) reunește amintiri din câteva expediții de observare a patrimoniului construit expus în parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Expoziția este organizată în trei secțiuni: prima cuprinde imagini de ansamblu, care încearcă să surprindă trecerea de la natură la spațiul controlat din jurul caselor și la arhitectura însăși; cea de-a doua cuprinde detalii, fie ele spațiale, constructive sau ornamentale; iar ce-a de-a treia se apropie de texturi și materiale. ArhiVe a fost creată în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei de către studenți și absolvenți ai Facultătții de Arhitectură și Urbanism din Cluj, reuniți în cadrul grupului de fotografie de arhitectură photo-FAU Cluj.

În pădurea Hoia din Grigorescu, lângă Tăietura Turcului, găsiți expoziția permanentă în aer liber a muzeului, care cuprinde două sectoare: unul tehnic şi unul al gospodăriilor zonale, organizate spaţial pe 16 hectare, într-o reţea ce sugerează  structura unui sat tradiţional răsfirat. Primul sector include instalaţii tehnice şi ateliere ţărăneşti din secolele XVIII până în secolul XX, care ilustrează tehnicile tradiţionale de prelucrare a lemnului şi a fierului, de obţinere a aurului, de prelucrare a ţesăturilor de lână, a lutului, a pietrei, de măcinare a cerealelor şi de obţinere a uleiului comestibil. Al doilea sector conţine gospodării ţărăneşti tradiţionale reprezentative pentru zone etnografice distincte din Transilvania, ce cuprinde construcţii datate în perioada secolelor XVII-XX, echipate cu întregul inventar gospodăresc necesar. Selectate riguros, cu discernământ şi probitate ştiinţifică, în urma unor îndelungate campanii de cercetare, de către trei generaţii de muzeografi etnografi, stimulaţi de devotamentul profesional al unor personalităţi marcante, de talia regretatului Valeriu Butură, construcţiile expuse – majoritatea datate prin inscripţii – se numără printre cele mai vechi şi mai valoroase monumente de arhitectură din patrimoniul etnografic al României.

O dată ajunși la secția exterioară a muzeului, merită să luați parte la atelierele și demonstrațiile de olărit tradițional cu participare și din partea publicului, cu o introducere teoretică despre tehnicile ceramice ale dacilor, susținute de renumitul artist popular Daniel Leş. Acestea au loc între orele 14 și 18, cu limita de 20 de locuri pe atelier.

În premieră pentru Noaptea Muzeelor, în acest an ia parte la evenimente și un … cinematograf, e vorba de Dacia din Mănăștur: Noaptea Cinemedia reprezintă un eveniment prin care absolvenții Departamentului Cinematografie şi Media din cadrul Facultății de Teatru şi Televiziune, Universitatea Babeş-Bolyai vor proiecta filme realizate de ei pe parcursul anilor de studiu. Puteți viziona filmele de scurt metraj ale absolvenților de anul acesta, imagini de culise, imagini de prezentare şi fotografii realizate de studenți. Ultimele vizionări încep la ora 24, iar accesul e liber.

Alte evenimente în Cluj, de noaptea Muzeelor:
Centrul de Cultură Urbană Casino – Parcul Central
„Clujul are farmec” – Expoziție de fotografie
Oraș cosmopolit în plină dezvoltare, Cluj Napoca are un farmec aparte, dat de toate aspectele vieții: cultură, artă, sport, economie, așezare geografică și, nu în ultimul rând, locuitori. Fie că sunt copiii care se joacă în parcuri, studenții care învață sau adulții care muncesc, Cluj Napoca are un ritm aparte, vizibil cu precădere în orașele mari ale țării. Organizatori, Asociația și festivalul Photo Romania, împreună cu Primăria Cluj-Napoca, au invitat pasionații de fotografie să expună în imagini, viziunea lor asupra acestui orașului.

Muzeul Mitropoliei Clujului – subsol Catedrala Mitropolitană – Piața Avram Iancu
Sub genericul „Icoanele făcătoare de minune ale Maicii Domnului de la Ilișua și Strâmba”, Muzeul Mitropoliei Clujului vă invită la evenimentul Noaptea Muzeelor cu expoziţii, ateliere demonstrative de pictură și restaurare, plus un intermezzo muzical. Muzeul expune două din cele mai reprezentative icoane ale Sfintei Fecioare Maria din spațiul Transilvaniei. Icoanele Maicii Domnului de la Ilișua (1673), aflată în colecția Muzeului Mitropoliei și cea de la Mănăstirea Strâmba din judeúl Sălaj (1673), considerate făcătoare de minuni.

Centrul de Cultură Urbană Bastionul Croitorilor vă pregătește o noapte medievală: la intrarea primului cat străjerii cu făclii vor întâmpina nu doar breslele din Castrum Clus, ci și oaspeții sosiți în Orașul-Comoară spre a se bucura de la ceasurile 9 din noapte de priveliștea romantică a cavalerilor și domnițelor care profită de tăcerea armelor în această noapte aparte și oferă celor ce vor intra în bastion sonete, dans medieval, commedia dell’arte, fabule, oralitură și surprize pentru cei mici.

La Noaptea Muzeelor iau parte și Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea și Galeria de Artă a Muzeului Municipal Dej. De altfel, mii de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte. În acest an evenimentul este sărbătorit de peste 3.000 de muzee din toată Europa în data de 20 mai.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare