Închide

Toamna târzie a copăceilor în Cluj: 6 străzi primesc 200 de arbori noi

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 19, 2016 0 717

Jumătate din arborii pe care administrația locală și-a propus să-i planteze în această toamnă târzie pe aliniamentul unor străzi din oraș ajuns pe artera de intrare în Cluj, dinspre aeroport. Această stradă a fost modernizată cu peste 4 milioane de euro acum doi ani pentru a primi turiștii cum se cuvine în 2015, când orașul a fost Capitală Europeană a Tineretului.

Norma de plantări asumată de primărie pentru luna noiembrie se cifrează la 200 de copaci cu balot, după modelul celor plantați în centrul orașului, care urmează să ajungă pe aliniamentul mai multor străzi din Cluj-Napoca. Potrivit unui anunț făcut de primăriei, primii 15 arbori și anume arțari au fost plantați în zona industrială, pe strada Plevnei.

Cei mai mulți copaci urmează să ajungă pe strada Traian Vuia unde urmează să se planteze 100 de tei. Artera este o poartă de intrare în oraș, deservind și ruta dinspre aeroportul internațional „Avram Iancu”. Primăria a modernizat-o acum doi ani cu asfalt proaspăt pentru a face față, potrivit declarațiilor din 2014 a oficialilor instituției, turiștilor care urma să vină în 2015, când orașul a deținut titlul de Capitală Europeană a Tineretului. Deși s-a investit 4 milioane de euro în lucrări, clujenii au sesizat că la câteva luni de la finalizare, astfaltul s-a deteriorat pe anumite porțiuni sau în zona gurilor de canal. Deficiențele au fost remediate pe garanție, însă specialiștii au pus la îndoială de foarte multe ori felul în care lucrează primăria pe străzi, fără proiecte aprofundate care să genereze pe lângă calitate și o îmbunătățire a peisajului sau mediului. Chiar și Planul Urbanistic Genral a venit cu modele privind profilele de străzi care includeau alveole, copăcei, unde e cazul, piste de biciclete, primăria încă acționează gospodărește.

sursa foto: Emil Boc (Facebook)

sursa foto: Emil Boc (Facebook)

De anul trecut s-a probat în centrul orașului plantarea de arbori de mari dimensiuni, cu balot, prima zonă de intervenție fiind semipietonalul Eroilor. Apoi s-au făcut platări pe arterele modernizare pe proiecte cu bani europeni (orașul comoară – Brătianu, Moților, Memorandumului, Avram Iancu și trama stradală cu linie de tramvai – Primăverii, Plopilor, Splaiul Independenței, Barițiu, Horea, Piața Gării, Oașului plus Calea Baciului), artere de pe care s-au tăiat masiv copaci pentru că s-au operat corecții de aliniament pentru ca, la final, să se ofere un aspect unitar zonelor. Pe unele dintre străzile din respectivele priecte aceste corecții au fost asistate de arhitecți clujeni care au făcut recomandările pentru plantarea de arbori noi – arțari și tei, după cum a informat primăria. Potrivit datelor oferite de instituție, pe aceste artere s-au plantat aproape 400 de copaci. Cea mai afectată de tăieri a fost strada Horea unde existau deja arbori dezvoltați și în cazul căreia societatea civilă clujeană s-a revoltat arunci când firma care făcea lucrările s-a apucat să intre cu drujba și îndepărteze copacii.

Dacă pe Horea s-au tăiat copacii după consultări și recomandări de la specialiști, pe Plopilor, arborii au fost tăiați de la sine putere de către constructor pentru a face loc parcărilor. La momentul respectiv primăria a spus că arborii tăiați se vor înlocui. Luna aceasta urmează să se planteze pe Primăverii și pe Plopilor, 35, respectiv 40 de arțari.

Și în cartierul în care locuiește primarul Emil Boc urmează să se planteze 10 arțari, mai precis, 2 pe strada Zorilor și 3 pe Viilor/Sighișoarei.

Tot în această perioadă se fac plantări și de gard viu (50.000 de fire) pe aliniamentele stradale pe direcția centru-cartiere, intervenție cerută de asociațiile de locatari. Pentru îmbunătățirea aspectului urban, în toate spațiile verzi din oraș vor fi plantați și arbuști ornamentali cu țepi din specia Berberis (rosiatici, verzi), cantitatea care urmează să ajungă în oraș fiind de 1800 de bucăți.

sursa foto: Emil Boc (Facebook)

sursa foto: Emil Boc (Facebook)

sursa foto: Emil Boc (Facebook)

sursa foto: Emil Boc (Facebook)

Teii plantați în centrul orașului, pe Eroilor, au costat în jur de 1000 de euro bucata, iar arțarii undeva la 300 de euro. Prețul (portrivit unui acord cadru al primăriei încheiat cu Eco Horticultura) pentru un arbust ornamental este de peste 20 de euro.

Val nou de tei “vânjoși” și gard viu pentru oraș

Aici detalii despre numărul de copacei pe care și-l dorește primaria și de ce are nevoie de aceștia

Se cumpără copăcei “vânjoși” de aproape 500.000 euro

Toamna copăceilor: 197 de arbori plantați în orașul comoară și peste 200 pe linia de tramvai, din centru, la gară

„Soarta nefericită” a copacului de Cluj: a fost maltratat, acum se taie. Strategia: „Numărul arborilor va fi sporit, nu e vorba doar de înlocuiri”

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.