Închide

Tișe despre problema muntelui de deșeuri al Clujului, care alunecă la vale: „furtună într-un pahar cu apă”, Prefectura „nu a înțeles subiectul”

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 30, 2017 0 513

Nu-i așa cum zice lumea: șefii Gărzii de Mediu vin la fața locului ca să vadă dezastrul de la rampa de deșeuri a Clujului, Comitetul pentru Situații de Urgență cere evaluarea lucrărilor și a proiectului, dar acum președintele Consiliului Județean Cluj Alin Tișe spune că situația e sub control, așa a fost întotdeauna și că „cei de la Prefectură nu au înțeles subiectul”.

Gunoaiele de la rampa de deșeuri din Cluj o iau la vale – dar, spune Tișe, așa au făcut de 70 de ani de când aici se depozitează gunoaiele Clujului. Acum Comitetul pentru Situații de Urgență cere Consiliului Județean să reevalueze proiectul dar și lucrările deja efectuate – aceasta ar însemna să se găsească vinovații, nu cauzele problemei, spune Tișe, care consideră că cele două nu sunt legate. „Prefectul a dispus greșit expertizarea proeictului tehnic, cel vechi, adică îmi cere mie acum să fac o nouă verificare de proiect pe cheltuiala consiliului județean. Alunecarea se poate rezolva doar dacă știm cauzele printr-o expertiză tehnică a lucrărilor. Ce-mi cere prefectul prin situația de urgență duce la o cheltuială în plus dar nu oprește problema și nu oferă soluții”, spune Tișe, care cere convocarea din nou a comitetului – președintele Consiliului Județean e vicepreședintele acestui comitet, dar nu-l poate convoca decât în absența președintelui, care e prefectul.
„Constat din păcate că cei de la prefectură nu au înțeles subiectul, în loc să caute soluții la alunecare îmi caută verificarea de proiect pe care am făcut-o de o sută de ori”, spune el. „Dacă se va demonstra că e culpa constructorului, acesta va suporta costurile și contravaloarea expertizei care identifică cauzele (sic-n.red.). Dacă acestea sunt naturale, urmate depozitării în straturi a gunoiului, se va suporta de CJ Cluj, dar asta poate spune doar expertiza”, explică Tișe. „Acest gunoi despre care tot vorbim e o rampă de gunoi a Clujului folosită timp de 70 de ani, s-au dus sute-mii de tone și e în procedură de închidere. Nimeni nu poate spune acum de ce s-a mișcat gunoiul și de ce s-a mișcat de-a lungul timpului, au existat în permanență”.

Declarațiile sunt făcute într-o conferință de presă în sala de ședințe a Consiliului Județean, iar Tișe arată pe un ecran imagini din avion ale rampei, din care se observă că mare parte a acesteia e deja acoperită cu pământ și formează un deal, conform proiectului Centrului de Management Integrat al Deșeurilor. „Acest deal e rampa și depozitul temporar al Primăriei. E gata 90% din ea”, spune Tișe și concluzionează: „A fost o furtună într-un pahar cu apă pentru a panica oamenii; din punct de vedere tehnic știm ce avem de făcut: după 2 august s-au luat măsuri de degajare a albiei pârâului Zăpodie, din prima zi. Acum nu există apă pe acest pârâu, pentru că am luat măsurile de îndată ca apa să nu curgă pe acel pârâu până rezolvăm cu levigatul, s-a stabilizat și nu a mai existat nicio alunecare din acea zi și am dat drumul la o expertiză și studiu geo care va fi gata în câteva zile, care va spune cauzele și soluțiile. Acest proiect nu poate fi oprit. Trebuie să închidem rampa și vă asigur că în câteva luni va fi închisă. nu mai e gunoi, e un deal. Lucrurile vor intra într-o normalitate. Grăbim cât putem de mult centrul de deșeuri. Cei de la apele române cunosc situația în concret, la fel ca garda de mediu, azi au fost cei de la garda de mediu și a trebuit să le dăm acordul să intre în arealul rampei, să reverifice situația la fața locului, a venit șeful mare de la garda națională și a mers pe teren la fața locului, să se convingă de ceea ce e acolo”.

Citește și:

News Alert: Garda Națională de Mediu, în inspecție la Pata Rât. Alunecările de la rampa de deșeuri i-au pus pe jar pe oficialii de la nivel național

Să ne rugăm să nu vină ploile la Cluj. Cât de mari sunt riscurile alunecărilor de la Pata Rât

Nici un comentariu

Scrie un comentariu