Închide

Tinerii români se mută tot mai greu de acasă. Unul dintre principalele motive vine din piaţa imobiliară

EconomieSinteză știri naționale by Actual de Cluj - iun. 08, 2017 0 366

Vârsta la care tinerii români părăsesc locuinţa părinţilor a urcat anul trecut la 30,3 ani, potrivit datelor Eurostat, citate de Hotnews.ro. Fetele pleacă din locuinţa parentală la 25.8 ani, valorile fiind printre cele ridicate în UE (suntem în medie pe locul 11 in UE28). De regulă, plecarea are loc atunci când condiţiile economice îţi permit traiul pe cont propriu, chiar dacă şi ulterior părinţii contribuie cu suport financiar.

Tot mai mulţi tineri sunt forţaţi de situaţia materială să locuiască cu părinţii. Situaţia locuinţei tinerilor s-a agravat în ultimii 7 ani: dacă în 2007, 57,2% tineri între 18-35 ani trăiau cu părinţii, în 2016 proporţia lor depăşeşte 62%, arată datele publicate de Hotnews.ro. Pentru mulţi dintre ei, achiziţionarea unei locuinţe nu e o opţiune valabilă – mulţi tineri lucrează pe salariul minim pe economie, care îi fac dificil de calificat pentru un credit, excepţie poate programul guvernamental Prima Casa. Cumpărarea unui apartament cu împrumut de la bancă presupune cheltuirea unui salariu mediu pe economie timp de 25-30 de ani, destul de dificil de suportat chiar pentru clasa medie. Ştirea integrală AICI

Cu preţuri ale locuinţelor mult peste media naţională, angajații din Cluj  resimt cel mai mult povara financiară a ratelor lunare plătite pentru achiziția unui apartament cu una sau două camere, deși salariile din județ sunt mai mici decât cele din Capitală. Datele reies dintr-o analiză realizată în primăvară de platforma de imobiliare Storia.ro. Mai precis: salariul mediu net din Cluj este cu 18% mai mic decât cel din București, dar angajații clujeni plătesc rate cu 15% mai mari decât bucureștenii pentru achiziția aceluiași tip de garsonieră. În cazul achiziției unui apartament cu două camere, rata lunară plătită pentru un credit prin Prima Casă echivalează cu 47% din salariul mediu al unui angajat clujean, cu mult peste media Bucureștiului, de numai 34% din venitul lunar, arată datele Storia.

Mai multe aici:

Povara ratelor la apartament. Clujenii o duc cel mai greu

Nici un comentariu

Scrie un comentariu