Închide

UPDATE Tic-tac, tic-tac: chiar a venit anul Cetățuii și a concursului de soluții pentru teatrul de vară

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 25, 2017 0 581

Un nou concurs de soluții va fi lansat în perioada următoare de către primăria clujeană pentru amenajarea, în principal, a unui teatru de vară de dealul de belvedere al orașului. Consilierii locali vor aproba cuantumul premiilor la ședința ordinară din 31 ianuarie. Concursul de soluții care privește Cetățuia a fost deja pregătit din 2015 și 2016, când primăria a achiziționat teren și s-a reîntors ca proprietar în această zonă, cu intenția de a o reda publicului. Este vorba despre al treilea concurs de soluții pregătit de primărie după cel pentru reabilitarea Turnului Pompierilor (în derulare) și cel pentru planul integrat al râului Someș (cu premii aprobate, în curs de lansare pe SEAP).

O bucată din dealul de belvedere al orașului a ajuns efectiv în proprietatea primăriei, după parcurgerea tuturor formalităților, la finalul lui 2015. Adică un hectar de teren și clădirea portic aflată deasupra scărilor care urcă spre Cetățuie. Primăria a anunțat că-și dorește un teatru de vară pe Cetățuie În vara lui 2016, consilierii locali au mai aprobat cumpărarea unei alte clădiri plus a 500 mp de teren, cu scopul de a deservi viitorul obiectiv anunțat în zonă.

Încă din 2016 s-a anunțat că administrația își dorește un concurs de soluții în urma căruia să rezulte cel mai spectaculos și bun proiect de amenajare a zonei. Pentru Cetăţuie, tema de concurs a fost realizată de Facultatea de Arhitectură și Urbanism (FAU), sub coordonarea fostului arhitect șef al orașului Adrian Iancu  și este una care cuprinde amenajarea spațiilor exterioare într-un teatru de vară, dar și a clădirii de deasupra scărilor, potrivit informațiilor de la primărie. Concursul urmărește creșterea calității spațiilor publice de pe Cetățuie prin integrarea unei funcțiuni specifice pentru petrecerea timpului în aer liber.

Consilierii locali vor discutat la ședința din 31 ianuarie un poriect de hotărâre prin care se va stabili cuntumul premiilor pentru acest concurs, urmând ca acesta să parcugă pașii legali pentru lansarea oficială în SEAP. Așa cum s-a întâmplat și cu Turnul Pompierilor, obiectiv pentru care concursul privind reamenajrea lui este în derulare. Potrivit proiectului de hotărâre, premiul I este reprezentat de contractul de proiectare, estimat la 367.600 lei. Premiul II este stabilit la 20.000 lei iar premiul III este de 10.000 lei. Juriul va fi format din șase cunoscuți arhitecți clujeni (5 titulari plus unul supleant).

sursa foto: primariaclujnapoca.ro

sursa foto: primariaclujnapoca.ro

„Mă bucur de interesul manifestat de Primăria Cluj pentru selecția de soluții prin concurs de proiecte. După Turnul Pompierilor a venit rândul Cetățuii (unde sper ca municipalitatea să mai achiziționeze teren și să reabiliteze si versantul sudic si accesul din strada Dragalina). Mi-aș dori să urmeze și concursuri care să vizeze extinderea rețelei de spații verzi (Între Lacuri, Parcul Feroviarilor, cursul Someșului) dar și concursuri care să contribuie la îmbunătățirea mobilității urbane alternative. Prin astfel de măsuri care cresc calitatea vieții clujenilor, Clujul are șanse să candideze cu succes pentru titlul de Capitală Verde Europeană”, a subliniat arhitectul Mihai Racu, parte a echipei FAU care s-a ocupat de temă.

Arhitecții sunt cei care au dat tonul şi au împins lucrurile înspre reintegrarea Cetăţuii în viaţa oraşului. În 2012. Cu Scena Cetății, eveniment-semnal prin care au atras atenția asupra zonei cu fortificații și clădiri de garnizonaă de pe Dealul Cetățuia ca să incurajeze transformarea zonei într-un incubator cultural. În 2015, proiectul pornit de filiala din Transilvania a Ordinul Arhitecților – Scena urbană – s-a reîntors în punctul de Belvedere al orașului. Cu o reprezentație de operă: s-a cântat Carmen în aer liber. Între timp, primăria a fost sensibilizată de aceeași arhitecți să cumpere clădiri-monument scoase la vânzare de proprietarul Cetățuii. Așa s-au pus bazele realizării unui teatru de vară public deasupra orașului.

Primăria și-a jucat cartea și a câștigat. A redevenit proprietar pe Cetățuie, dealul de belvedere al orașului. După aproape un an de când președintele Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania, Szabolcs Guttmann i-a sesizat primarului că proprietarul Unita Turism vinde clădirele de pe Cetățuie iar administrația locală poate uza de dreptul de preemțiune, fiind forba despre clădiri-monument. Inițial, primăria și-a exprimat dorința de a cumpăra două clădiri (porticul, plus încă o clădire monument), iar apoi a reușit o negociere cu proprietarul -Unita Turism- care avea o promisiune de vânzare a uneia dintre ele pentru amenajarea unui consulat. Așa s-a renunțat la achiziționarea respectivului imobil și s-a optat pentru cumpărarea unui hectar de teren de către primărie pentru a se amenaja un teatru de vară.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu