Închide

Think tank din Cluj: 10 propuneri care pot schimba modul în care e guvernată România

Politica by Actual de Cluj - nov. 09, 2015 0 344

Nu știe stânga ce face dreapta la protestele post-Colectiv? Un think tank din Cluj crede că a găsit soluția la problemele de guvernare ale țării: Guvernul a fost demis, dar pe cine punem în loc și ce trebuie să facă?

Centrul pentru Studiul Democrației publică un set de propuneri ‘în contextul actualei crize politice” – premierul Ponta și-a dat demisia împreună cu cabinetul său, după proteste în stradă cauzate de tragedia din clubul bucureștean Colectiv, soldată cu zeci de morți. După ce președintele Klaus Iohannis a invitat societatea civilă la consultări șidezbateri, CSD are și el câteva propuneri. Iată care sunt:
1. Implementarea unui sistem electoral bazat pe liste de partid deschise, cu vot preferențial, pentru alegerea senatorilor, deputaților, consilierilor locali, consilierilor județeni și europarlamentarilor.
2. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
3. Accesul neîngrădit al observatorilor electorali acreditați atât în secțiile, cât și în Birourile Electorale.
4. Implementarea votului prin corespondență pentru a facilita accesul la vot al tuturor cetățenilor români.
5. Transparență deplină în finanțarea partidelor și campaniilor electorale, prin eliminarea plafoanelor pentru donații anonime și prin eliminarea posibilității ca împrumuturile să fie secretizate.
6. Reducerea numărului de semnături necesar pentru înscrierea partidelor și candidaților independenți în competițiile electorale.
7. Introducerea posibilității ca referendumul să fie organizat și la inițiativa cetățenilor.
8. Eficientizarea legislației privind inițiativa legislativă cetățenească, pentru a scurta drumul prin care aceasta ajunge în dezbaterea Parlamentului.

„Centrul pentru Studiul Democrației consideră că soluțiile la actuala criză politică nu se reduc la înlocuirea unor persoane aflate în funcții cheie ale statului, ci prin modificări legislative care să conducă la propulsarea în funcțiile publice a unor persoane mai competente, capabile să genereze politici publice mai bune”, susține un reprezentant al CSD, George Jiglău.
Centrul pentru Studiul Democraţiei este un think-tank înființat in anul 2006 în cadrul Departamentului de Știinţe Politice de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, România. În cadrul său activează politologi și cercetători români, activi la universități din țară și din străinătate. CSD dezvoltă proiecte de cercetare și analize dintr-o perspectivă comparată, cu o importantă componentă practică, pe teme ca: democratizarea, migraţia, etnicitatea, educaţia civică, comportamentul electoral și designul instituțional în România.

raportCSDro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu