Închide

Tăriceanu: numai companiile străine sunt sprijinite în România

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - nov. 22, 2016 0 356

Liderii ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin, au venit la Cluj pentru a-și expirma sprijinul pentru candidații înscriși la alegerile parlamentare. Tăriceanu a afirmat că programul ALDE pentru viitorul României implică în primul rând politici pentru susținerea companiilor cu capital românesc. El a explicat că  a vizitat mai multe companii private românești care desfășoară o activitate economică de invidiat și cărora Guvernul nu le acordă niciun fel de sprijin, nicio facilitate.  „Pe lista ajutoarelor de stat, acordate anul acesta, se regăsesc exclusiv companii cu capital străin. Chiar nu e firesc ce se întâmplă pentru că într-o situție de criză, companiile străine se retrag, în timp ce firmele românești rămân să susțină economia țării”, a arătat Tăriceanu. El a continuat artând că statul român nu face nimic pentru a încuraja producția autohtonă, așa cum se întâmplă în alte țări europene, precum Germania, Franța sau Italia:  „Avem întreprinderi care realizează produse de înaltă tehnicitate pentru export, dar noi preferăm să cumpărăm totul de la străini. Și vă dau un exmplu, pentru că suntem la Cluj și tocmai am văzut un troleibus care provine din uzinele companiei Astra. Arată foarte bine și nu înțeleg de ce trebuie să achiziționăm toate gioarsele de prin străinătate când avem acasă asemnea produse, când companiile noastre chiar știu să fie competitive. Sigur, am întrebat de ce la București nu se achiziționează autobuze fabricate în România și mi s-a comunicat că Astra este cercetată de DNA și că nu poate participa la licitații. Este foarte grav că producția companiei este afectată din pricina unei anchete, însă, nu vorbesc aici doar despre Astra. Situația e valabilă pentru toate companiile cu capital românesc. Dacă mergem acum la niste firme din Italia sau din Germania, de pildă, nu vom vedea în curtea lor nicio mașină Dacia. Toți își cumpără mașinile producătorilor din țările lor, pentru că înțeleg că numai așa pot contribui la dezvoltarea economiei”. Dacă ar exsita voință politică, s-ar putea impune o serie de reglementări care să sprijine companiile cu capital românesc, fără să se împiedice în nici un fel libera concurență, mai consideră Tăriceanu.

Despre aderarea României la zona Euro

Totodată, Călin Popescu Tăriceanu a precizat că noul Guvern care va veni după alegerile din 11 decembrie are obligația de a-și asuma un nou termen pentru aderarea României la zona Euro:  “Eu am fost un partizan fervent al proiectului european (pe vremea când era premier al României – n.red). Eforturile mele în prima parte a mandatului de prim ministru au fost dedicate aproape în exclusivitate îndeplinirii condiţionalităţilor pentru aderarea la UE. Vă aduceţi aminte că puţină lume îmi dădea credit că voi reuşi? La vremea respectivă am discutat cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și am stabilit ca anul 2014 să fie ținta noastră pentru aderare la zona Euro. Eu cred că România poate să îndeplinească condiţiile de aderare la zona Euro, de aceea consider că e necesar ca Guvernul care va urma după alegeri să stabilească o nouă ţintă de aderare în aşa fel încât să mobilizăm nişte energii, să nu să lăsăm ţara să funcţioneze în bătaia vântului, ca un vapor care n-are cârmă”. 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.