Închide

Tablou pictat de Ghenie, vândut la licitație în Marea Britanie pe 3,75 milioane de euro

CulturăTop News by Actual de Cluj - mart. 09, 2017 0 902

Tabloul pictat de Adrian Ghenie scos aseară la licitație de Sotheby’s s-a vândut cu 3,2 milioane de lire sterline, puțin peste prețul estimat al lucrării, de 2-3 milioane de lire, adică aproape 3,75 milioane de euro.
Tabloul „Autoportret ca Charles Darwin” are mai bine de doi metri înălțime și tot pe-atâta lățime și e executat în tehnica uleiului pe pânză. A fost realizat în 2011 și provine la casa de licitație de la Haunch of Venison, din Londra, unde a fost și expus între septembrie și octombrie 2011.

Trei milioane de euro? Casa de licitații explică: “”Self portrait as Charles Darwin” marchează o piatră de hotar în portofoliul lui Ghenie. Creată în 2011, aceasta e prima apariție a lui Darwin în lucrările lui Ghenie: un focus tematic ce a alimentat aclamata căutare de identitate ca subiect pentru vicisitudinile întunecate ale istoriei secolului XX. E deci prima într-o importantă și substanțială serie de autoportrete executate sub aspectul tatălui științei biologiei moderne. O inspecție atentă a “Self portrait as Charles Darwin” arată că autorul, descris așezat în fotoliul său, poartă de fapt o mască: aici Ghenie poartă literal aparența lui Darwin (…) În multe privințe, subiectul acestui tablou e focusul predominant al carierei lui Ghenie: Darwin este figura în jurul căreia artistul triangulează cei mai problematici indivizi ai secolului XX. (…) Când Adrian Ghenie era un copil, România era condusă de regimul tiranic al comunistului Nicolae Ceaușescu. Cu opresiunea din timpul celui de-al doilea război mondial încă rezonând, personajele și evenimentele războiului erau pre-cunoscute de orice copil ce creștea în blocul sovietic. Astăzi acest fundal politic însumează însăși esența muncii lui Ghenie. “Self portrait as Charles Darwin” este deci o compoziție extraordinară a istoriei și persoanei. În timp ce descrie un fotoliu modernist ce nu are locul în descrierile contemporane ale omului de știință evoluționist, timpul, locul și identitatea sunt  comprimate în machiajul genetic al acestei picturi. (…) Într-o coliziune fantastică de identitate și reflecție filosofică, “Self portrait as Charles Darwin” oferă o privire puternică în interiorul percepției artistului despre sine și umanitate în interiorul problematicului arc al istoriei moderne”.” – e o parte din prezentarea lucrării. Vezi aici întreaga explicație

Casa de licitații a mai scos la concurs aseară o lucrare executată de Ghenie, „Memories”, dar aceasta n-a întrunit pragul minim estimat pentru vânzare, de 350.000 de lire sterline, echivalentul a cel puțin 400.000 euro.

Amintim, pictorul originar din Baia Mare și școlit la Universitatea de Arte și Design din Cluj și-a bătut în octombrie anul trecut propriul record cu tabloul “Nickelodeon”, vândut pentru 9 milioane de dolari la casa de licitații Christie’s. Anterior, în februarie anul trecut, Ghenie vindea la aceeași casă de licitații din Londra lucrarea “Flori de Floarea Soarelui în 1937″ pentru 3,11 milioane de lire sterline, adică aproape patru milioane de euro. Precedentul record al lui Ghenie a fost în 2015, când a vândut tabloul “The fake Rothko” cu 1,42 milioane de lire sterline, sau 1,78 milioane de euro, tot la Sotheby’s.

Adrian Ghenie e un exponent al aclamatei “Școli de la Cluj”, puternică pe piața artei contemporane în ultimii ani. Născut în 1977 la Baia Mare, a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj în 2001. E unul dintre co-fondatorii galeriei Plan B din Fabrica de Pensule, alături de Mihai Pop. A expus între altele în Veneția, Praga, San Francisco și altele, iar în 2015 a reprezentat România la Bienala de la Veneția. Are lucrări, între altele, la Museum of Contemporary Art în Los Angeles sau San Francisco Museum of Modern Arts.  E artistul român cu cele mai scumpe lucrări pe piața internațională.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare