Închide

Tablou pictat de Ghenie, la licitație diseară pentru 2-3 milioane de lire

CulturăTop News by Actual de Cluj - Mar 08, 2017 0 675

Un tablou realizat de Adrian Ghenie e scos la licitație astăzi pentru nu mai puțin de două milioane de lire sterline; tabloul se vinde într-o licitație în care e scos la vânzare un alt tablou semnat de Ghenie, pentruu mătate de milion de lire sterline.
Cele două tablouri, „Self portrait as Charles Darwin” și „Memories”, sunt scoase la licitație de casa Sotheby’s, diseară. Tabloul de două milioane de lire al lui Ghenie – dar prețul e evaluat între două și trei milioane – nu e cel mai scump de la concursul de diseară: găsiți aici, de exemplu, lucrarea „Untitled. One eyed man on xerox face” pentru un preț estimat de minim 14 milioane de lire sterline.
„Self portrait as Charles Darwin” e o lucrare realizată de Ghenie în 2011 în tehnica ulei pe pânză. Trei milioane de euro? Casa de licitații explică: „”Self portrait as Charles Darwin” marchează o piatră de hotar în portofoliul lui Ghenie. Creată în 2011, aceasta e prima apariție a lui Darwin în lucrările lui Ghenie: un focus tematic ce a alimentat aclamata căutare de identitate ca subiect pentru vicisitudinile întunecate ale istoriei secolului XX. E deci prima într-o importantă și substanțială serie de autoportrete executate sub aspectul tatălui științei biologiei moderne. O inspecție atentă a „Self portrait as Charles Darwin” arată că autorul, descris așezat în fotoliul său, poartă de fapt o mască: aici Ghenie poartă literal aparența lui Darwin (…) În multe privințe, subiectul acestui tablou e focusul predominant al carierei lui Ghenie: Darwin este figura în jurul căreia artistul triangulează cei mai problematici indivizi ai secolului XX. (…) Când Adrian Ghenie era un copil, România era condusă de regimul tiranic al comunistului Nicolae Ceaușescu. Cu opresiunea din timpul celui de-al doilea război mondial încă rezonând, personajele și evenimentele războiului erau pre-cunoscute de orice copil ce creștea în blocul sovietic. Astăzi acest fundal politic însumează însăși esența muncii lui Ghenie. „Self portrait as Charles Darwin” este deci o compoziție extraordinară a istoriei și persoanei. În timp ce descrie un fotoliu modernist ce nu are locul în descrierile contemporane ale omului de știință evoluționist, timpul, locul și identitatea sunt  comprimate în machiajul genetic al acestei picturi. (…) Într-o coliziune fantastică de identitate și reflecție filosofică, „Self portrait as Charles Darwin” oferă o privire puternică în interiorul percepției artistului despre sine și umanitate în interiorul problematicului arc al istoriei moderne”.” – e o parte din prezentarea lucrării. Vezi aici întreaga explicație

Amintim, pictorul originar din Baia Mare și școlit la Universitatea de Arte și Design din Cluj și-a bătut în octombrie anul trecut propriul record cu tabloul „Nickelodeon”, vândut pentru 9 milioane de dolari la casa de licitații Christie’s. Anterior, în februarie anul trecut, Ghenie vindea la aceeași casă de licitații din Londra lucrarea “Flori de Floarea Soarelui în 1937″ pentru 3,11 milioane de lire sterline, adică aproape patru milioane de euro. Precedentul record al lui Ghenie a fost în 2015, când a vândut tabloul “The fake Rothko” cu 1,42 milioane de lire sterline, sau 1,78 milioane de euro, tot la Sotheby’s.

Adrian Ghenie e un exponent al aclamatei “Școli de la Cluj”, puternică pe piața artei contemporane în ultimii ani. Născut în 1977 la Baia Mare, a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj în 2001. E unul dintre co-fondatorii galeriei Plan B din Fabrica de Pensule, alături de Mihai Pop. A expus între altele în Veneția, Praga, San Francisco și altele, iar în 2015 a reprezentat România la Bienala de la Veneția. Are lucrări, între altele, la Museum of Contemporary Art în Los Angeles sau San Francisco Museum of Modern Arts.  E artistul român cu cele mai scumpe lucrări pe piața internațională.

Citește și:

Ghenie vinde 2 tablouri cu 5 milioane de dolari

De ce se vând tablourile lui Ghenie cu milioanele de euro? Un specialist în “școala de la Cluj” explică

Cum a vândut pictorul clujean Ghenie un tablou cu un babuin pe 2 milioane de euro

Ghenie își bate recordul de cel mai vândut artist român, vinde tablou cu 4 milioane euro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu