Închide

Supercom cere instanței să rămână câștigătorul licitației de 30 de milioane de euro de la Cluj

Administrație by Luminiţa Silea - mai 16, 2014 0 286

Administrația locală așteaptă o decizie a instanției la licitația pentru salubrizarea orașului. Primarul Emil Boc a declarat pentru actualdecluj că societatea desemnată câștigătoare de primărie și  descalificată de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, Supercom,  a cerut instanței să rămână cu contractul câștigat la Cluj.

„Supercom a atacat decizia CNSC din 30 aprilie. Noi nu suntem parte, ateptăm să vedem ce spune instanța”, a explicat primarul Emil Boc.

Contractul de salubrizare pentru străzile din oraş – împărţit pe două sectoare, opt ani de zile şi 30 de milioane euro – a fost atribuit de primăria clujeană societăţii Supercom, deţinută de familia milionarului Ilie Ciuclea, un apropiat al liderului partidului Mişcarea Populară, Elena Udrea, după cum susţine presa centrală. Primarul Emil Boc s-a înscris recent în fundaţia Mişcarea Populară, cea care a susţinut înfiinţarea partidului cu acelaşi nume, aşa că media a adus acuze că a fost vorba despre o atribuire pe criterii politice a licitaţiei. Boc a respins acuzele, motivând public că decizia a aparţinut unei comisii de licitaţie formată din oameni profesionişti din cadrul primăriei.

La licitaţie au participat şase ofertanţi, din care daor trei s-au calificat. Comisia primăriei a evaluat ofertele Supercom, asocierii de firme din grupul RER (cu capital german, însă în România, apropiat al unor lideri PDL, după cum informează presa centrală) şi a Brantner Servicii Ecologice. Rosal, Romprest şi Polaris M. Holding au fost descalificate. Supercom a câştigat detaşat ambelele sectoare cu oferta cea mai avantajosă din punct de vedere economic, fiind declarată câştigătoare în 21 martie. Licitaţia primăriei s-a lansat în luna septembrie 2013, însă de atunci caietul de sarcini a fost modificat frecvent în urma unor contestaţii şi decizii a CNSC. După anunţarea câştigătorului, Rosal, Brantner şi Polaris M. Holding au contestat decizia, iar în 30 aprilie CNSC a cerut primăriei descalificarea ofertei Supercom şi a celei depuse de Brantner și continuare procedurii de licitației – adică atribuirea contractului către grupul de firme RER.

Printre altele, CNSC a semnalat faptul că reprezentanţii comisiei de licitaţie au avantajat ofertele Supercom şi Brantner-Vereş şi au permis societăţilor ca  în etapa de transmitere de clarificări să-şi modifice modul şi valoarea de ofertare a redevenţei, în condiţiile în care acesta a fost criteriu de evaluare a ofertelor. “Orice corectare/completare a valorii procentuale a redevenţei este în mod evident susceptibilă de a produce un avantaj incorect în raport cu ceilalţi participanţi la procedura de atribuire, apect interzis de lege”, se mai arată în motivare.Comisia de licitaţie a primăriei a acceptat formulele legale invocate de firme, “vicii de procedură” și “erori de înscriere”, permiţând companiilor Brantner şi Supercom să-şi corecteze redevenţa ofertată iniţial, pe parcursul licitaţie, fapt ce contravine legii. Companiei Brantner i s-a permis să o oferteze în procente, aşa cum cerea caietul de sarcini şi Supercom să-şi corecteze suma minimă anuală ofertată şi garantată în aceasta (nu mai puţin de 355.000 lei anual la valoarea de peste 335.000, cât reieşea cumulând tarifele din fişa de fundamentare pentru fiecare serviciu în parte).

“Redevenţa nu este un simplu parametru tehnic sau financiar, ci este un factor de atribuire. Consiliul apreciază că autoritatea contractantă nu avea dreptul de accepta respectiva modificare, prin incidenţa prevederilor art. 201, alin (1) din OUG nr. 34/2006, potrivit cărora autoritatea contractantă nu are dreptul ca prin clarificările/completările solicitate să determine apariţia unui avantaj evident în favoarea unui ofertant/candidat”, mai precizeaza CNSC

De salubrizarea străzilor din oraş (spălat-măturat vara şi curăţare zăpadă iarna) se ocupă în prezent societăţile Rosal şi Brantner-Vereş. Administraţia locală, cu votul Consiliului Local, a acceptat prelungirea respectivelor contracte, încheiate în 2006, până la intrarea în vigoare a noilor contracte încheiate cu finalistul licitaţiei acum ajunse în instanță.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.