Închide

Sunt tinerii pregătiți să guverneze Clujul? Cum vă plac, de stânga sau de dreapta?

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - mai 04, 2016 0 2066

Obișnuim să-i numim „comuniști” pe politicienii trecuți de 50 de ani și ne arătăm convinși că politica nu reprezintă decât o metodă de căpătuială pentru diverse grupuri de indivizi. Acțiunile DNA din ultimii ani au întărit și mai mult această percepție, astfel că partidelor le este din ce în ce mai dificil să conceapă strategii atractive pentru electorat. Printre soluțiile agreate în prezent, promovarea unor tineri în funcții de răspundere pare să fie o variantă acceptată de fiecare partid în parte. Liderii PSD s-au aliat cu ALDE, iar împreună și-au asumat pentru Consiliul Local o echipă de oameni tineri cu profesii de invidiat, cel puțin aparent. Mulți dintre ei n-au mai avut contact cu administrația publică locală, iar PSD îi promovează chiar cu riscul de a-i supăra pe seniori. PNL, care recent a fuzionat cu PDL, a ales o variantă de compromis, păstrând seniorii, dar propunând în același timp și oameni tineri.

Dar cine sunt acești tineri? Tânăr înseamnă neapărat și valoros?

Profesori, afaceriști, economiști, juriști/avocați, ingineri IT sunt principalele profesii etalate de tinerii care urmează să intre în Consiliul Local Cluj Napoca, în mandatul 2016-2020. Ce rol vor avea ei în Consiliul Local, cine sunt, de fapt, și ce scopuri și-au stabilit – sunt întrebri care i-au vizat, în mod egal, pe câțiva reprezentanți ai PSD și PNL, în ideea de a desluși dacă tinerețea e un argument suficient de bun care să justifice înlocuirea liderilor cu experiență în administrația publică locală.

Tinerii PSD – printre idei se strecoară OZN-uri 

Horia Nasra, 31 de ani, consultant politic (purtător de cuvânt al PSD Cluj)

13082573_245842522436461_206848309319000177_n

Nonconformist de felul său, purtătorul de cuvânt al PSD Cluj, Horia Nasra, nu se sfiește să afirme că este ateu. „Respect toate religiile, dar eu sunt ateu”, spune Nasra despe el, ori de câte ori este întrebat câte ceva despre Biserică. Puțini știu că tatăl său este sirian de origine, fapt care explică, cel mai probabil, vastele sale cunoștințe despre conflictul din Siria, precum și despre tensiunile politice și religioase din Orientul Mijlociu. Absolvent de  Istorie-Antropologie, Nasra poate vorbi cu ușurință despre orice. Inclusiv despre realizarea unui parc Ozn în pădurea Hoia: „Pe scurt pot să spun că mă preocupă aspectele culturale, modul în care sunt distribuiți banii publici pentru diverse acțiuni derulate de entități private. Vreau ca banii să fie împărțiți corect. Mă voi implica, de asemenea, să îmbunătățesc comunicarea cu cetățenii și cu societatea civilă. Voi cere ca toate ședințele de consiliu să fie transmise live. Toți oamenii să aibă habar ce facem noi în Consiliul Local. Administrația Boc a dat dovadă de o lipsă crasă de viziune pe termen lung. S-au găsit doar soluții conjuncturale. Nu a fost deloc exploatată cea mai valoroasă resursă pe care o are orașul: medicii, IT-iștii, studenții. E nevoie de o strategie de dezvoltare care să urmărească categoriile profesionale și care să ne ajute să devenim un pol al competitivității regionale. Clujul trebuie să fie un oraș al inteligenței iar eu vreau să pot spune că am pus o cărămidă la această construcție. Mai am și altfel de idei. Se tot vorbește despre filme documentare iar noi avem aici o adevărată bogăție pe care nu știm s-o exploatăm. În multe locuri din lume s-a vorbit despre pădurea Hoia, dar nu și despre Cluj. Dacă am face un parteneriat cu Consiliul Județean cred că am putea realiza în această pădure, un parc de distracții cu specific de ozn-uri, care să atragă turiști din toată lumea”.

Corina Croitoru, 29 de ani, profesor de limba română, asistent cercetător la UBB Cluj

12795341_176919722688538_2207118340161145745_n

Corina Croitoru a ajuns pe lista de consilieri locali la propunerea deputatului Aurelia Cristea, pe vremea când aceasta se pregătea să câștige Primăria Cluj Napoca. PSD a ales să renunțe la candidatura Aureliei Cristea, pentru a susține un „independent”, pe omul de afaceri Octavian Buzoianu. În schimb, Corina Croitoru a fost menținută de conducerea PSD pe un loc eligibil în Consiliul Local. Catalogată de colegi drept un om integru, Corina Croitoru afirmă că și-a propus să se implice mai ales în sectorul educațional:  „Foarte pe scurt, mi-am propus să găsesc soluții pentru problemele domeniului meu de activitate, cel educațional. Este vorba, punctual, de probleme precum insuficiența căminelor pentru studenții români și străini, supraaglomerarea școlilor de centru, inexistența unor cantine în școlile mari, nivelul deplorabil al dotărilor din școli, dificultățile unor facultăți cu tradiție în a-și păstra clădirile istorice în care funcționează de aproape un secol, și nu numai”.

Mihnea Stoica, 27 de ani, politolog, asistent cerecetător la UBB Cluj

12741951_10153710126994130_2229472597497165603_n

Este al doilea tânăr din echipa Aureliei Cristea care a fost păstrat de conducerea PSD pe lista de consilieri locali. Mihnea Stoica s-a remarcat în spațiul public pentru că a înființat Centrul Cultural și Academic Olandez, în cadrul UBB Cluj, cu sprijinul Ambasadei Olandei și al unui grup de investitori olandezi. Colegii de partid îl consideră un bun profesionist. Este de părere că există o imensă lipsă de comunicare între forul administrativ local și cetățeni. „Eu vin de la Științe Politice, departamentul Comunicare, și cred că ar trebui să conștientizăm, o dată ajunși în Consiliul Local, că îi reprezentăm pe toți cetățenii din Cluj Napoca, nu doar pe cei care ne votează. Din toate sondajele reiese că cetățenii știu prea puține despre activitățile Consiliului Local și mai nimic despe consilieri. Îmi doresc să schimb, în primul rând, lucrul acesta, printr-un program serios de audiențe, prin utilizarea rețelelor de social-media, printr-o serie de conferințe și dezbateri. Voi propune să fie lansată o platformă la care toți clujenii să aibă acces. Unde să fie prezentate și analizate, pe înțelesul tuturor, toate inițiativele adoptate în plenul Consiliului Local.  Mai cred, de asemenea, că Primăria a exploatat prea puțin relația cu orașele înfrățite din afara României. Ne plângem că nu știm ce să facem cu Someșul, cu traficul, cu deșeurile, când am putea învăța din exemplele acestor orașe care au implementat deja soluții foarte bune”.

Alin Danci, 28 de ani, jurist

858516_10152119921836549_162490154_o

A fost aghiotantul fostului președinte al Consiliului Județean, Ioan Oleleu, iar în prezent conduce Biroul Administrare Patrimoniu din cadrul Consiliului Județean. Alin Danci ocupă un loc semi-eligibil pe lista PSD de consilieri locali, ceea ce nu înseamnă că nu și-a pregătit un program pentru mandatul 2016-2020. „Am acumulat deja ceva experiență în administrația publică și sunt convins că mă voi descurca foarte bine și în calitate de consilier local. Vreau să susțin construcția unui centru expozițional multifuncțional. În fiecare an se organizează zeci de prezentări și târguri iar noi nu dispunem de un spațiu adecvat, în acest sens. Se poate iniția un parteneriat public-privat pentru o investiție de genul acesta. Iar administratorul ar trebui să fie partea privată, pentru că așa vor dispărea și discuțiile în privința societăților de stat care se înființează numai pentru a oferi locuri de muncă oamenilor din partid. La Craiova știu că s-a realizat un astfel de centru care se bucură de un real succes. Vin firme din străinătate să-și organizeze acolo evenimentele. Ar trebui să procedăm la fel. Voi mai milita pentru un proiect care a mai fost propus dar care n-a fost susținut: terenurile municipalității din extravilan ar trebi parcelate și atribuite clujenilor care doresc să le cultive. Și de asemenea, voi mai propune să fie realizat și un incubator de afaceri pentru sectorul din industria alimentară. S-ar putea realiza în zona Lomb, unde se consturiește și Centrul de Industrii Creative”.

PNL – între milităria lui Boc și …”aș aprecia dacă am putea vorbi deseară”

Dan Tarcea, 38 de ani, administrator firmă privată

57143_378540298898493_1130426651_o

Pretendent la scaunul de viceprimar al Clujului, Dan Tarcea (care este și co-președinte al PNL Cluj Napoca), a avut grijă să imite discursul de campanie al primarului Emil Boc:  „Clujul este numărul 1 în ceea ce privește calitatea vieții”, s-a grăbit el să turuie, pe modelul edilului care se laudă pretutindeni cu procesul accelerat de dezvoltare pe care orașul l-a cunoscut în ultimii ani. Numai că Tarcea se cam încurcă în propoziții când vine vorba să și argumenteze: „Cel mai complex indicator arată că suntem numărul 1 la calitatea vieții, că e vorba despre mediu, economie, infrastructură, cultură educație, actul medical, trafic”.  Traficul din Cluj Napoca? Infrastructua din Cluj Napoca? „Indicator complex” care ne compară cu cine sau cu ce ca să dovdească că la noi se trăiește cel mai bine? Cu siguranță acestea sunt întrebări la care clujenii ar putea oferi niște răspunsuri mai adecvate. Între timp, Tarcea – care se pregătește să preia cel de-al doilea mandat de consilier – îi asigură pe oameni că, împreună cu Emil Boc și cu echipa PNL, va face tot ce poate pentru „menținerea trendului crescător al Clujului”. „Suntem numărul 1 în România în ceea ce privește calitatea vieții și îmi doresc să menținem Clujul numărul 1 din Romania”, a adăugat el. Preluarea celor 394 de străzi private din municipiu va fi o prioritate a echipei sale, la fel cum va fi și proictul centurii ocolitoare ce a fost cuprins în Masterplanul național de transport,pentru ruta DN1 Florești, sens giratoriu Cora, Bucium, Făget, Bună Ziua, Selgros, Dezmir, Centura Vâlcele – Apahida.

Radu Moisin, 34 de ani, avocat

moisin

Fost viceprimar în mandatul lui Sorin Apostu, în prezent consilier local, Radu Mosin este un apropiat al liderilor din vechea gardă a PDL, cunoscut, totodată și ca un bun profesionist. Pentru că s-a speculat că din toamnă s-ar putea retrage din Consiliul Local, dacă va fi să obțină un mandat de deputat, Moisin a ținut să precizeze că sunt pure speculații: „Nu candidez pentru Consiliul Local ca să plec apoi deputat. Mă opresc aici, nu mă implic în două direcții”. Pentru următorul mandat de consilier se va concentra pe două componente: trafic și sănătate.  „În mod evident, traficul este principala problemă cu care ne confruntăm, mai cu seamă pentru că aglomerarea urbană este în creștere,iar acest aspect va conduce automat la o scădere a productivității muncii. Mă voi ocupa în mod direct să venim cu soluții, punctual, de la caz la caz, pentru problemele legate de trafic. De asemenea, trebuie dezvoltată rețeaua de parcări și ne vom concentra să venim cu proiecte concrete. Pentru că sunt parte din Consiliul de Administrație al Spitalului Municipal, am înțeles foarte mult cât de important este să sprijinim investițiile din sănătate. Știu care sunt problemele cu care se confruntă unitățile medicale și mi-am propus să fac tot posibilul pentru a le sprijini”   

Sabin Sărmaș, 31 de ani, inginer IT, antreprenor

10495341_10202117700456245_3478717295578437482_o

Este secretarul oganizației municipale a PNL și unul dintre cei mai activi oameni din partid. Sabin Sărmaș și-a înființat propria firmă de IT și spune că e pregătit să vină cu idei inovatoare și în forul Consiliului Local. „Mă voi preocupa să vin cu proiecte concrete pentru a încuraja dezvoltarea strat up-urilor de la nivelul municipiului. Până la urmă, implementarea unor politici locale care să ajute la crearea de noi afaceri nu înseamnă decât să asiguri stabilitate în orice economie dezvoltată. Ne putem gândi la facilități fiscale, parteneriate cu organizații de tineri antreprenori, infrastructură, dar nu numai”, a explicat Sărmaș. O altă componentă care-l interesează este conceptul de smart city.  „Pentru că vin din zona tehnologiei, pentru mine este foarte simplu să înțeleg ce presupune să dezvoltăm capacitatea orașului de smart city, să realizăm o infrastructură de comunicații pentru un transport inteligent, parcări inteligente, sistem de management inteligent, clădiri inteligente și așa mai departe”. Sărmaș n-a uitat nici el că se află în echipă cu Emil Boc și a precizat ca va susține toate proiectele inițiate de edil și de PNL. „Cred că înainte de a ne hazarda să aruncăm cu idei în spațiul public, ar trebui să cunoaștem exact care sunt atribuțiile noastre, ale consilierilor locali. Ce putem și ce nu putem face, potrivit legii. Mai cred că este important să se știe că proiectele de investiție sunt prioritizate în funcție de buget și de oportunități. Iar Primăria chiar are astfel de proiecte care merită a fi sprijinite”.

Gabriela Moldovan, 29 ani, psiholog

1916929_10153841902286613_8158492377914590250_n

„Aș  aprecia dacă am putea vorbi deseară, sau mâine despre programul meu, acum nu pot să vorbesc despre asta” – i-a transmis Gabriela Moldovan redactorului Actual de Cluj, la solicitarea de a relata pe scurt despre ceea ce și-a propus să facă în mandatul său de consilier local. Candidată pe un loc eligibil la Consiliul Local din partea PNL, Gabriela Moldovan ne-a prezentat recent o „lecție” de mare psiholog/comunicator/politician. Prezentă într-o emisiun pe un post local de știri, ea a informat că a fost să-i viziteze pe copiii bolnavi de cancer pentru a le face „o bucurie”, că boala lor nu este o problemă „deosebit de gravă”, ci una care ne face pe noi să fim „puțin mai reticenți”: “Eu nu aș zice că am vizitat copii cu probleme deosebit de grave. Este o situație cu care se confruntă acuma și anume cu o boală față de care noi avem o mică reticență numită cancer. Din fericire medicina a avansat și imi place să fiu oprimistă că cei 28 de copii de la secția de pediatrie a Spitalului Oncologic pot spune ca au șanse de supraviețuire și o să-i vedem oameni statornici în societate. Ce să spun? Sunt copii care s-au bucurat foarte tare că i-am vizitat, că au primit un zâmbet, am întrebat cum mai sunt, cum se simt, au avut ocazia să împărtășească sentimente, am dus și câteva pachețele care cred ca i-au bucurat”.

Bashar Molhem, 24 de ani, student, antreprenor

10414427_1011692212236167_7114843416000874474_n

Se numără printre cei mai tineri membri ai PNL Cluj și ocupă un loc semi-eligibil pe lista de consilieri locali. Cetățean român, de origine sirian, Bashar Molhem a crescut și s-a școlit în Cluj Napoca. În prezent este student la Stomatologie, dar totodată e implicat și în afacerile pe care le desfășoară familia sa, în sectorul de alimentație publică și imobiliare. Pasionat de presă și de social-media, este de părere că municipalitatea ar trebui să pună mai mult accent pe partea de comunicare, astfel încât cetățenii să fie mult mai conectați la activitățile Primăriei și ale Consiliului Local. „Mi-am dat seama când adunam semnături pentru susținerea PNL că oamenii sunt destul de slab informați despre ceea ce face Consiliul Local. Cred că aș fi potrivit să interacționez mai mult cu ei. Aș vrea să îmi fac un porgram, să-i primesc și să discutăm problemele din comunitate. Mă gândesc la un program de audiențe care să fie împărțit pe categorii profesionale și sociale. Dacă oamenii nu sunt prea dornici să vină spre noi, trebuie să facem noi mai mult și să mergem spre ei”, a adăugat Molhem. Pentru că urmărește atent presa, este la curent cu propunerile partidelor de opoziție privind infrastructura Clujului: „Este foarte ușor să lansezi proiecte și idei și să nu-ți pese dacă ceea ce spui are sau nu vreun fundament. Bugetul municipiului nu este o vacă de muls la îndemâna noastră, ca să putem cere tot ce ne trece prin cap. Există niște strategii de dezvoltare, un Masterplan de transport, iar la nivelul municipiului Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, adoptat în mandatul domnului Emil Boc. Dacă în următorii patru ani reușim să aplicăm cel puțin soluțiile pentru partea de trafic și parcări, vom fi cu toții mult mai fericiți”.

Rareș Ferdean, 35 de ani, administrator firmă privată

12513896_10207265330124020_4348164000449430504_o

Este poate singurul om din tabăra fostului președinte al Consiliului Județean, Horea Uioreanu – arestat pentru luare de mită – care a rămas în calculele actualilor lideri ai PNL. Nimeni nu-și explică plasarea lui Ferdean pe un loc eligibil, pe lista de consilieri locali, cert este că el își aștepta rândul de ceva timp. Se laudă că are spirit de om întreprinzător, iar Consiliul Local pare să-l vadă exact ca pe o rampă pentru afaceri: „Eu am mai reprezentat investitori străini la Cluj. Oameni de afaceri din Irlanda care au venit să investească. S-au lovit de Primărie la partea de autorizații și nu a fost o experiență prea bună. De aceea mi-am propus ca în calitatea mea de consilier să spijin mediul de afaceri, mediul economic. Că sunt oameni de afaceri români sau străini, să le putem oferi colaborare, să existe un parteneriat între două entități, Primărie și mediul privat”. Ferdean nu consideră că astfel de acțiuni ar putea intra în conflict cu statutul său de ales local, că ar putea fi interpretat ca face trafic de influență (mascat sub conceptul de lobby). „Nu e deloc așa, este vorba despre o apropiere de mediul de afaceri. Adică eu nu spun că spijin, ci că inițez discuții, ca să obțin o apropiere între cele două medii, public și privat”. Altfel spus,  Rareș Feredean – care se laudă că produce piese de mobilier pe care le exprortă în străinătate – îi anunță pe potențialii investitori că nu mai e nevoie să treacă pragul funcționarilor din Primărie, care prin lege au obligația să răspundă unor astfel de solicitări, și că de acum pot merge direct la el, pentru a le intermedia el intrarea la Primărie.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare