Închide

FOTO/VIDEO: Sub brandul național al mămăligii n-ai cum să greșești. Balmoșul a dublat numărul de vizitatori în Parcul Etnografic

Actual de ClujActualitate by Luminiţa Silea - mai 18, 2014 0 648

Peste 900 de oameni au trecut sâmbătă poarta de lemn a parcului etnografic Romulus Vuia de pe Tăietura Turcului. Aproape de ora șase, oamenii încă veneau să bată la pas marele sat ardelean recreat în pădurea Hoia. Trageau toți însă la fumul de ceaun încins aproape de vatra satului, unde se prepara ultima tură din cel mai binecuvântat dintre bucatele stânii: balmoșul.

2

A fost gratis să treci vrajnița parcului enografic din Hoia, de dimineață până la oraș 18.00, în sâmbăta care a deschis noaptea albă a muzeelor la Cluj-Napoca.

3 magie
Vedere din parcul etnografic, după ploaie

Aproape de terminarea programului de vizite doi pricepuți ardeleni învârteau în ceaune ultimul balmoș al zilei. Cântăreții care au reînviat atmosfera satului de odinioră printre casele și câmpurile cu flori reproduse în parcul Romului Vuia și-au încheiat repertoriul.

4 vedere sin parcul etnografic
Câmpurile cu flori si una dintre bisericile de lem din parcul Romulus Vuia

E răcoare și miroase a iarbă udă și a lemn ars. Pentru artiști s-a mai găsit o farfurie de plastic cu niște balmoș rostuit de dimineață, înainte să vină ploaia. Turiștii din marele sat ardelean așteaptau acum în jurul ceaunului să treacă ora, atât cât îi trebuie unui mămăligi cu jintuială să fie numai bună de mâncat.

bamos
Tudor Sălăgean și echipa care au meșterit balmoșul

 

“Suntem la ediția a doua a festivalului Balmoșului. Anul trecut ne-au trecut pargul peste 400 de oameni. Anul acesta, e apoape de final programul de vizite și doamna de la poartă îmi spune că am ajuns la 940 de vizitatori. Ploaia ne-a dat peste cap. Am vrut să facem trei balmoș-uri simultan. Unul l-am reușit înainte să ne descurajeze ploaia cu ajutor de la Ovidiu Purdea Someș care a învârtit în ceaune. Suntem încă la început dar încercăm să-i încurajăm pe oameni să ne treacă pragul. Cu bucate de la stână și cu muzică populară. Nu știu niciu eu dacă mai stau să aștept balmoșul. O să cobor deacum în centru la muzeul etnografic pentru că și acolo am pregătit surprize pentru clujeni”, explică Tudor Sălăgean, directorul muzeului etnografic. El nu se rabdă și ia făcălețul și amestecă în ultimul balmoș al <<nopții muzeelor>>. Un muzicant în straie populare ne spune că preparatul mesei de sărbătoare a stânii se poate face în multe feluri. „Niciodată nu se face la fel. Măiestria ciobanului dă gust mămăligii asudate cu zăr, brânzeturi de oaie și untură”, explică personajul nostru.

zi cu balmoș și nuntași
zi cu balmoș și nuntași

Unii dintre vizitatori nu mai au răbdare și decid să se îmfrupte din micii gătiți mai devreme, încă calzi, rostuiți cu ustensile încărcate acum într-o mașină nu numere de București. Alții își mai potoleau pofta degustând din brânza de oaie care se vindea în ograda de lângă scena de concerte. „Costă aproape cât o apă minerală, da-i gustos și sățios. În mai puțin de-o oră-i gata balmoșul. Până atunci mai luăm o bere”, spun alți clujeni hotărâți să aștepte să se înfrupte din măncarea ciobanilor. „Am văzut un afiș la intrare. Păcat că duminica muzeul e închis”, spune un tânăr așezat la umbră în așteptarea balmoșului.

loc fumat

Chiar dacă nu se face oriunde, oricum și de orice, bucătarii care au rostuit balmoșul în Parcul Etnografic ne-au dezvăluit din secretele acestuia. „Cine-i mămăligar își poate face și-acasă. Dacă are niște jintuială, zăr de la brânza de oaie. Dar nu e la fel. Nici asta nu-i la fel ca cel făcut la stână”, ne spun ardelenii care învârt în ceune.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.