Închide

Studentul român din echipa premiată de fondatorul Tesla şi SpaceX

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - mai 09, 2017 0 1732

De Elon Musk cel mai probabil ați auzit – fondator de Tesla și SpaceX, cel care a anunțat recent că va duce anul viitor doi cetățeni să înconjoare Luna. Ceea ce e poate o noutate e faptul că un student român a fost în echipa care s-a numărat printre câștigătorii competiției pe care omul de afaceri a lansat-o în State. Denis Tudor a povestit la TedX Eroilor Cluj despre cum a câștigat în competiţie echipa din care a făcut parte, dar și cum a sărbătorit după – cu pălincă de la Cluj, în Statele Unite.

Denis Tudor, student la Electronică, e membru în una din cele câteva sute de echipe care s-au înscris la competiția Hyperloop, ce și-a propus găsirea unei alternative de transport a viitorului, inițiată de omul de afaceri Elon Musk – fondatorul Tesla și SpaceX. Românul face parte dintr-o echipă internațională – rLoop, care a pus bazele unui sistem capabil să transporte călători printr-un tunel depresurizat, cu peste 1.200 de kilometri pe oră. La finalul concursului, rLoop a primit premiul pentru inovație şi acum lucrul la proiect e dus mai departe. RLoop este o companie lansată de Reddit, după anunţul că se caută o echipă care să lucreze la proiectul Hyperloop.

Fost tenismen de performanţă, Denis arată că un moment dificil în familie i-a influențat parcursul. „Acum 10 ani, părinţii mei au divorţat, ceea ce a fost un lucru cumplit. M-am lăsat de tenis, gata. În anul II la Facultatea de Electronică, m-am angajat la o companie, unde l-am întâlnit pe Sorin, student în ultimul an. El e cel care mi-a spus de concurs”, povestește Denis.

Hyperloop este practic o capsulă ce va fi propulsată cu viteze de peste 1.200 de kilometri pe oră, într-un tub cu condiţii atmosferice joase. Adică: un prim concept pentru acest proces a fost tubul vidat. „E nevoie de o capsulă, ca să trimiţi oamenii prin acest tub”, precizează Denis. Și adaugă: peste 1000 de echipe au fost înscrise iniţial în competiția lansată de Elon Musk. Dincolo de competiția dură, o altă provocare a fost strângerea fondurile de care era nevoie pentru realizarea prototipului – a fost nevoie de aproximativ 70.000 de euro.

„Nu reuşeam să strângem bani pe platformele de crowdfunding. Am încercat să dăm pixuri, tricouri. Nu a mers. Apoi ne-am gândit la altceva: cine vrea să dea numele capsulei construite trebuie să ne dea 20.000 dolari. Cineva chiar a dat. Şi încă cineva a dat 10.000 ca să numească manechinul din capsulă!”, se arată încă surprins Denis. „Am petrecut o vară în Silicon Valley, unde am reuşit să punem bazele capsulei. Luam Uber, mâncam unde era mai ieftin, eram limitaţi cu banii. Am reuşit să construim această capsulă, aproape integral”, spune Denis. Studentul român s-a întors acasă, la București, în septembrie 2016, fiindcă urma ultimul an de Facultate. Între cursuri și cu examene, a lucrat de la distanţă pentru continuarea proiectului. „SpaceX a venit cu tubul, noi cu capsula noastră. Eram în mijlocul sesiunii când m-am întors în State, credeam că ceilalți colegi au terminat. Am ajuns însă în LA și am descoperit că la capsulă mai e mult de muncit. Am lucrat zi şi noapte până la competiţe. 95% eram gata cu ea. Doi ingineri de la SpaceX au venit să vadă ce facem și ne-au spus: nu puteţi lansa capsula, aveţi problemă la sistemul de frânare. Aveam 3 ore să rezolvăm problema. Am reuşit să rezolvăm ce mai era de rezolvat și am lansat-o. Nu am ajuns la vitezele MIT, dar am lansat-o”, spune Denis. Elon Musk a fost parte din juriul care urma să decidă câștigătorii.

 

Sursa foto: Denis Tudor

 

„Din 40 de echipe, am rămas trei la premiere, ceilalți s-au dus la party-ul de după. Toți credeam că nu avem nicio şansă. Am fost singura echipă care a reuşit să păstreze presiunea în vid şi sistemul de răcire în vid. Au dat premii de loc 1 pe diverse aspecte – MIT pe siguranța construcției, cei din Munich pentru viteză, mai era un premiu – pentru inovație. Pentru rLoop. Credeam că am auzit greşit, nu ne-am mișcat. Directorul mai zice o dată: rLoop”, povestește Denis și exemplifică reacția cu o imagine de arhivă.

 

Sursa foto: Denis Tudor, FB

 

„Aveam o pălincă de Cluj, am mers la atelier, le-am dat și americanilor. Toţi au adormit pe lângă capsulă”, povestește Denis. „Când suntem ghidaţi de o pasiune trebuie să o urmăm”, e concluzia tânărului.

Proiectul e încă în lucru. „Vom lansa la vară, din nou, în LA. Până la licență voi sta aici, în țară, iar după aceea voi pleca în State”, precizează Denis pentru Actualdecluj.ro. În echipă sunt 250 de membri, oficial, răspândiți în toată lumea. „Cei care chiar lucrează am fost undeva la 40. Iar acum am rămas 20”, spune Denis.

Echipa rLoop povestește din experiența de State pe blog. Din 1200 de proiecte înscrise, rLoop a fost selectată printre cele 124 de echipe invitate la Design Weekend Competition la A&M University din Texas, să își prezinte produsele în fața inginerilor SpaceX și Tesla. În ianuarie 2016, nouă dintre cei 250 de membri ai echipei au călătorit la Texas, unde s-au întâlnit personal pentru prima oară.  Mai multe AICI

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.