Închide

Studenții de la UTCN Cluj care au câștigat competiție anti-cutremure în SUA anul trecut vor să aducă din nou trofeul la Cluj

Educaţie by Actual de Cluj - feb. 10, 2016 0 588

Studenții din Cluj care au câștigat ultimele ediții ale unei competiții în America, cu o machetă ce rezistă la seisme de magnitudini mari, sunt hotărâți să câștige și ediția din acest an – și au pregătit o machetă de zgârie-nori cu 25 de etaje.

Zi de testare pentru echipa Universității Tehnice din Cluj-Napoca, astăzi – în unul dintre puținele amfiteatre modernizate din clădirea UTCN de pe strada George Barițiu, în capătul unui hol în care au rămas pe pereți avizierele de acum 25 de ani, fotoliile se umplu cu jurnaliști, dar și cu studenți. În față ia loc tânărul care a coordonat echipele ce au participat la ultimele patru ediții și o pregătește pe cea de-a cincea, Ovidiu Prodan, și explică ce înseamnă această competiție pentru studenții de la UTCN – căci aceștia abordează acum concursul din Los Angeles din postura de învingători ai ediției de anul trecut.

Structura propusă de echipa de studenți clujeni în acest an e pentru un zgârie-nori de 25 de etaje și e construită din lemn ușor, de balsa – adică lemn de plută. Are doar câteva sute de grame în greutate dar e proiectată să reziste la o greutate de zece ori mai mare, și la seisme care nu există în realitate – de exemplu unul de opt ori mai mare decât cel care a dărâmat mare parte din București în 1977. De altfel, studenții se așteptau ca structura să se dărâme spectaculos după un test puternic, aceasta însă a rezistat și a capotat doar după ce indicii au fost măriți mult peste ce s-ar putea întâlni în realitate:

Astfel de competiții nu există în Europa: continentul e relativ ferit de cutremure, singurele zone problematice sunt Italia, Grecia, Turcia și România – la Vrancea. Ca să ajungă în SUA echipa de studenți clujeni are nevoie, în total, de peste 22.000 de euro, bani obținuți de la universitate și din sponsorizări.

Citește cum au fost pregătirile anul trecut:

Foto/Video 3,2,1: Cutremur! De ce a căzut la UTCN Turnul-„Far”. Clujul se pregătește pentru competiția cu seisme de la americani

FOTO/VIDEO Turnul de la Cluj care a adus, cu emoţii, locul I pentru UTCN la concursul cu seisme din Boston

Turn de Cluj, testat în “cutremure” americane: UTCN ia locul 2 într-o competiţie internaţională de design seismic

Tags

Nici un comentariu

Scrie un comentariu