Închide

Strada Kogălniceanu, varianta pietonală cu trăsuri: loc pentru 250 de mașini sau 1.800 de oameni?

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mai 21, 2014 2 939

 

 

Foto: Luminita Silea

Foto: Luminita Silea

Cea mai pietonalizabilă” dintre arterele de centru ale Clujului, „strada cu de toate” și cu „istorie multistratificată” merită închisă, fie și temporar, pentru traficul auto, și redată oamenilor, cu evenimente care să îi facă pe trecători și pe riverani să iasă în stradă, consideră arhitecții care au inițiat închiderea străzii pentru câteva zile și invitații lor. Lumea a fost chemată la o discuție pe subiect, chiar în mijlocul străzii, în cadrul evenimentului Scena Urbană. De la dezbaterea de marți au lipsit însă tocmai reprezentanții municipalității care au putere de decizie privind soarta viitoare a planurilor de pietonalizare, iar concursul pentru reamenajarea străzii, anunțat ca intenție încă de anul trecut, încă nu a făcut pași spre lansare.

 

O stradă cu de toate”, ca stiluri și funcțiuni, și „numai bună pentru un centru de oraș”, artera Kogălniceanu ar putea fi transformată în spațiu flexibil, care să fie utilzată ținându-se cont de destinațiile spațiilor deja funcționale aici, consideră arhitectul Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România. „Strada aceasta are sezoane care se pot citi, are momente speciale. Are momentul Concertului, momentul Slujbei. Poate fi un spațiu de întâmplări temporare, de evenimente de jumătate de zi, de evenimente de sezon”, a exemplificat Țigănaș. Pentru pietonale care trăiesc în legătură cu spațiile care deja funcționează în zonele respective pledează și Daniela Maier, arhitect și coordonator al evenimentului Scena Urbană. „Putem avea diverse spații pietonale, fiecare preluând câte o funcțiune – o stradă poate prelua partea comercială, o alta cea culturală, una de concerte”, spune Maier. „Soluția pentru strada Kogălniceanu pietonală este flexibilitatea. Experiența Pieței Unirii ne-a învățat că putem avea în același spațiu și târg de înghețată și flori și concert”, a spus și arhitectul Dan Clinci. Acesta consideră strada ca fiind „cel mai pietonalizabil loc din Cluj”, având în vedere că bifează multe dintre criteriile care definesc un astfel de spațiu: de la existența spațiilor verzi la accesibilitate. „Fiecare mașină ocupă 6 mp din oraș, spațiu ce poate fi ocupat de 7,2 oameni. Putem lăsa virgula și să zicem 7 oameni. Am numărat aici cam 250 de mașini parcate, asta înseamnă spațiu ce ar putea fi folosit de 1.800 de oameni”, a exemplificat Clinci.

 

Foto: Luminita Silea

Foto: Luminita Silea

Noua posibilă pietonală trebuie gândită în conexiune cu alte spații publice, au mai subliniat participanții la dezbatere. „Vorbim la Cluj de nevoia de a lega aceste spații între ele, de a avea parcursuri, iar partea aceasta a centrului ar trebui să se lege de alte părți ale centrului, poate de Cetățuie, poate de Grădina Botanică. E nevoie de această curgere”, a arătat Țigănaș. Kogălniceanu e o stradă cu istorie multistratificată, similară cu instalația-labirint montată zilele acestea de artiștii francezi pe pietonala temporară, a remarcat profesorul universitar Ovidiu Pecican, care a amintit și despre cum, tot în favoarea mașinilor și a locurilor de parcare, strada a pierdut în urmă cu mai mulți ani și câțiva copaci. “Aș aduce trăsuri. În Alba-Iulia, s-a instituit schimbarea gărzii în cetate, ca la Palatul Buckingham și are un mare succes. De ce la Cluj nu s-ar putea face așa ceva? E o ieșire din banalitate. Aștept să văd și aici că împânzim orașul cu umbrele, că ridicăm corturi, se pot face o mulțime de lucruri. O doamnă de aici din zonă constata oripilată că o deranjează muzica. Foarte bine! Am vrea mai mult astfel de deranj!”, a spus Pecican. „Am trăit și supărarea celor contrariați că nu mai au acces, dar am găsit și curiozitate în fața artei”, a spus sculptorul Denis Tricot despre experiența montării instalației-cântătoare care trăiește zilele acestea pe Kogălniceanu.

 

Foto: Luminita Silea

Foto: Luminita Silea

Dezbaterea privind viitorul zonei și posibilele variante de valorificare a spațiului în formula “pietonal” a avut loc chiar în stradă, cu scaune înșirate față în față cu instalația cu semătură franceză care blochează, pentru doar câteva zile, accesul mașinilor. Au venit arhitecții organizatori, artiști francezi, profesorul Ovidiu Pecican, Florin Moroșanu, șeful Asociației Cluj Napoca 2021, entitatea care gestionează candidatura Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană. Câțiva trecători, puțini, s-au oprit să asculte discuția, asistată cu câte o încruntare și de la ferestrele locatarilor contrariați de difuzoarele din stradă, dar și de o trupă de căței care au traversat și ei, pietonal, instalația. Dar au lipsit reprezentanții municipalității.

 

Foto: Luminita Silea

Foto: Luminita Silea

Asta deși la începutul anului trecut, administraţia locală şi reprezentanţii OAR anunţau intenţia de a pregăti un concurs de soluţii pentru reamenajarea şi pietonalizarea str. Kogălniceanu, dar, deocamdată, intenţia nu s-a concretizat în practică și nici nu are vreun calendar de lucru. Pietonalizarea străzii Kogălniceanu a fost una dintre temele dezbătute în cadrul universităţii de vară organizate de OART la Cluj în 2013. Cu acest prilej, arhitecţii şi studenţii arhitecţi au lucrat la o documentare a zonei, inclusiv în ideea de a contribui cu date pentru pregătirii unei teme de concurs. În acest an, universitatea de vară va avea loc în primele două săptămâni din iulie. Până una-alta, pietonii opriți la dezbatere au avut o constatare simplă: pe stradă nu prea sunt locuri de stat. „Ne e nicio bancă pe strada asta. De Zilele Arhitecturii se construiesc tot felul de obiecte care se pierd. De ce nu se face ceva pentru strada aceasta, care să rămână aici”, a fost ideea lansată de unul dintre ascutătorii de la dezbaterea de pe Kogălniceanu.

 

Ce faci pe Scena Urbană

 

Scena Urbană este un eveniment organizat la iniţiativa OART. În cadrul acestuia, trei artiștii francezi, sculptorul Denis Tricot, care a mai expus lucrări în spaţiile din Cluj, arhitectul şi coregraful Gill Viandier şi muzicianul Eric Cordier au conceput o instalație care va servi ca scenă pentru spectacolele de dans contemporan. Acestea au loc în fiecare seară, timp de o săptămână, până în 25 mai. În cadrul festivalului Point of View al celor de la Scena Urbană, care are loc în perioada 19-30 mai, studenții de la Universitatea de Artă şi Design au amplasat pe strada Kogălniceanu lucrări de instalaţii sub tema Un metru cub de memorie. În același loc, în fiecare seară de la ora 17 sunt programate tururi ghidate în care povestea străzii Mihail Kogălniceanu va prinde viață – între 23 și 25 mai, susținute de profesorul universitar Ovidiu Pecican. 

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.