Închide

Spectacol despre eclipse și anotimpuri în planetariu mobil

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 08, 2016 0 286

 

Planetariul Mobil revine la Cluj, cu un spectacol despre eclipse și anotimpuri. Astfel, o serie de spectacole interactive de planetariu despre formarea eclipselor și ciclul anotimpurilor va avea loc la Cluj, în 17 și 18 decembrie. Spectacolele se vor desfășura într-un dom mobil cu diametrul de 8 metri și înălțimea de 5 metri, care va fi plasat în interiorul cinematografului Dacia de pe strada Bucegi.

Reprezentațiile show-ului educațional vor include explicații de la doi povestitori unplugged, care vor interacționa cu publicul, proiecții live și informații referitoare la fenomenele cosmice care determină clima și ne influențează viața în fiecare clipă.

Planetariul Mobil Educațional, o inițiativă a Asociației Astronomice Pluto, este un proiect educațional nonformal. Spectacolul A, B, C, D, Eclipsele este al treilea show prezentat de organizatori la Cluj.

Spectacolul științific A, B, C, D, Eclipsele își propune să suplinească lipsa unei educații astronomice adecvate în școli și să dărâme superstițiile legate de fenomenele cosmice cele mai comune, spun organizatorii. „Încă mai există printre adulți o fobie legată de eclipse, aspect care se transmite și la cei mici. E un lucru pe care vrem să îl eliminăm 100% prin știință. Vom trata cu prioritate și ciclul anotimpurilor, lucru care, de multe ori, le dă mari bătăi de cap profesorilor, dar și părinților, atunci când vor să le dea explicații coerente copiilor. Oricum, adulții au mari dificultăți în a explica de ce la noi, în emisfera nordică, e iarnă, iar în Australia, în emisfera sudică, e vară”, arată Adrian Filpișan, inițiatorul și coordonatorul principal al proiectului Planetariu Mobil Educațional.

„Posibilitățile de dezvoltare și cunoaștere ale copiilor într-un oraș mare, cum este Clujul, sunt fantastice, dar depind întotdeauna de deciziile adulților. Ei sunt cei care aleg activitățile de weekend ale celor mici. Noi ne bucurăm că există copii care nu au lipsit de la nicio temă prezentată de noi, fie că a fost vorba de constelațiile străbunilor, fie de rover-ul Curiosity și Galileo Galilei”, a declarat Adrian Filpișan.

„Noi credem foarte mult în importanța învățării prin poveste, prin interacțiune și prin distracție. Pentru un copil e infinit mai ușor și mai plăcut să învețe ce e o eclipsă de Soare văzând corpurile cerești proiectate deasupra sa, pe bolta domului, însoțite de explicații live, interactive, decât privind o ilustrație dintr-un manual școlar”, a completat acesta.

11 lei biletul

Spectacolele se vor desfășura între orele 9:00 și 18:00, din oră în oră, cu începere la orele fixe. Durata unei proiecții este de aproximativ 45 de minute, iar prețul unui bilet de 11 lei. Evenimentul de la Cluj se va desfășura în parteneriat cu Cinematograful Dacia și Calendarul Magic. Domul în care se vor desfășura spectacolele are o capacitate de 60 de locuri. Accesul la eveniment se face pe bază de rezervări sau cu 15 minute înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile. Vârsta minimă recomandată pentru vizitatori este de 4 ani, cu însoțitor adult.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare