Închide

SPECIAL Super-Ajax. Povestea fantastică din fotbalul european la care contribuie zilnic un român alungat din România

SportTop News by Catalin Suciu - mai 08, 2017 0 1171

Ajax Amsterdam e cu un pas în finala Europa League după ce a învins-o pe Lyon cu 4-1, pe teren propriu. Rezultatul e cu atât mai spectaculos, întrucât primul „11”  al lăncierilor are o medie de vârstă de 21,7 ani, de departe cea mai scăzută dintre toate combatantele din Europa în acest sezon. Unde mai punem faptul că majoritatea titularilor au fost și sunt pregătiți de un român? Recent, George Ogăraru, căci despre el vorbim, a primit o vizită oficială la Amsterdam. La Academia luI Ajax le-a fost gazdă trimișilor cluburilor Juventus și AC Milan.

Vă mai spunem că George Ogăraru e singurul antrenor străin din toată academia de fotbal Ajax. Și sunt câteva zeci.

În ultimii 5 ani, Ajax a luat patru titluri de campioană, aducând în prim plan o serie de superfotbaliști apăruți, cum s-ar zice, de nicăieri. Necunoscuți în Europa, puștii crescuți la Academie încep să facă furori. An de an, Ajax Amsterdam rămâne cu un profit de 80 de milioane de euro, mare parte din încasări provenind din vânzări de jucători.

„E o școală, există o filosofie aici, un plan. În spatele acestor rezultate e o muncă bine gândită și bine pusă în aplicare. E spectaculos și la nivel de rezultate”, începe povestea antrenorul care activează la Jong Ajax, echipa de tineret a clubului.

În acest sezon, Ajax II a terminat pe locul al doilea în liga secundă olandeză și a marcat 96 de goluri, jucând cu adolescenți. Așadar, cum arată viitorul?

„E o tradiție care se respectă. Iar anul acest ne apropiem de o performanță extraordinară. Cei care au evoluat în prima manșă cu Lyon, în acel 4-1, au jucat pe tot parcursul anului și la Jong Ajax.  Există un mix permanent între prima și a doua echipă. E o colaborare permanentă, așa cum ar trebui să fie în cadrul unui club. Iar când scoți capul în Europa și ai rezultate, vin și alții la tine să vadă cum lucrezi, ce se întâmplă acolo. Sunt multe cluburi care au venit aici, Milan și Juventus au fost aici chiar recent. Eu vorbind limba italiană, am stat în permanență cu ei, am făcut legătura dintre cele două cluburi. Sunt și ei foarte interesați să-și dezvolte academiile pentru că au văzut că sunt rezultate. Ajax promovează și vinde jucători foarte rapid”, adaugă Ogăraru.

Primul „11” din semifinala cu Lyon:

Andre Onana – Kenny Tete,  Davinson Sanchez,  Matthijs de Ligt, Jairo Riedewald –  Davy Klaassen (căpitan), Lasse Schoene (30. Donny van de Beek, 71), Hakim Ziyech –  Bertrand Traoré,  Kasper Dolberg (David Neres, 88) Amin Younes (45. Justin Kluivert, 79).

Golurile au fost marcate de Bertrand Traore (2) (21 de ani), Amin Younes (22 de ani) și Kasper Dolberg (19 ani).  Mathisj de Light, titular în defensivă, are 17 ani. Jairo Riedewald are 20 de ani, Davinson Sanchez 20 de ani), Justin Kluivert 17 ani, van den Beck are 20 de ani, Onana 21. Lista poate continua.

Echipa care i-a dat fotbalului, printre alții, pe Wesley Sneijder, Ibrahimovic, Eriksen sau Luis Suarez va rămâne cu siguranță un furnizor de talente pentru fotbalul mondial și în anii care urmează. Lăncierii cu o formație de copii vor să cucerească Europa League. „Mai e un meci, dar există această perspectivă fantastică pentru toți acești jucători tineri să joacă o finală europeană. Iată că se poate cu tineri, noi suntem un exemplu aici, așa cum e Gică Hagi în România”, mai spune Ogăraru.

Aventura din România

6 luni a stat Ogăraru ca antrenor în România, pregătind-o pe Universitatea Cluj. A fost dat afară de Florian Walter împreună cu Alfons Groenendik, cel care ocupa funcția de director tehnic. Între timp, Ogăraru s-a întors la Ajax, iar Groenendijk e elogiat în presa batavă după ce-a reușit o minune, salvând-o pe Ado Den Haag de la retrogradare. „E antrenorul anului”, susțin jurnaliștii din Olanda.

„Noi am colaborat foarte bine la Universitatea și am încercat să aplicăm ceea ce am învățat în Olanda. Ne-am dorit să aplicăm principiile noastre, iar rezultatele urmau să vină, dar atunci când oamenii nu înțeleg ce vrei, care e scopul final, când te judecă de la un meci la altul, atunci e destul de greu. Noi făcuserăm rezultatul campionatului 6-0 la Piatra-Neamț, iar la următoarea înfrângere acasă ni s-a arătat ușa. Urmăream juniori, am încercat să promovăm mai mulți jucători foarte tineri, i-am observat, aveam o legătură strânsă cu antrenorul de la echipa a doua. Am încercat să lucrăm corect.”

Ce n-a mers?
N-a existat răbdare. Când am plecat echipa era în semifinalele Cupei, jocul urma să crească. Îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat ulterior și sper din suflet ca Universitatea să ajungă din nou în Liga 1. Mă bucur foarte mult că s-a implicat Ioan Ovidiu Sabău, eu am discutat cu el și înainte și după ce și-a asumat acest rol la Universitatea. Este un om cu inimă mare pentru acest club și are cunoștințele necesare pentru a construi, pentru a duce mai departe acest club. Dar nu va depinde  numai de el, trebuie susținut absolut de toată lumea. Eu îmi doresc foarte mult ca U Cluj să ajungă din nou în Liga 1, m-am simțit foarte bine la Cluj, îmi place orașul, mi-au plăcut oamenii. Drept urmare, eu am mai stat un an de zile în Cluj după despărțirea de Universitatea.

Ușa e mereu deschisă

Înainte de a prelua U, Ogăraru avea un post sigur tot la Ajax, tot la echipa a doua. A lăsat Olanda, a plecat pentru prima aventură de antrenor principal în România, iar Ajax l-a reprimit din nou. „Sunt acasă aici. Eu nu am fost o legendă a lor, n-am fost cel mai bun jucător al lor și a fost surprinzător și pentru mine să fiu apreciat atât de mult aici. Mă simt flatat și că sunt singurul străin din Academie. Probabil apreciază calitățile mele. ”

Așadar, cum ajung fotbaliști de 17-18-19 ani să bată un Olympiqye Lyon cu 4-1? „Educație, antrenamente, modelul pe care îl avem aici, profesionalismul cu care se lucrează”.

Ajax încurajează toate echipele, de la vârsta de 7 ani în sus, sa joace în același sistem și stil, pentru a putea face ușor tranzitia între grupele de vârstă. Dar motivul nu ține doar de considerente tactice, ci se incearca să se imprime și mentalitatea jocului ofensiv, creativ, care place publicului. Se joaca 3-4-3 până la 12 ani, apoi puștii învață și sistemul 4-3-3.

Alta particularitate la Ajax este baza de selecție. Pe cand alte cluburi caută tinere talente în intreaga lume, Ajax preferă să selecționeze jucători pe o rază de 60 de km față de Amsterdam.

Academia de juniori a lui Ajax beneficiază de 7 terenuri, facilități ultramoderne și un buget anual de câteva milioane de euro, separat de cel al echipei mari. Clubul foloseste doar 4 scouteri plătiți, pe lângă 40 de voluntari. Acestia sunt responsabili de recrutarea celor 240 de jucatori de la academie, împărțiți pe 7 grupe de vârste, între 7 și 19 ani.

Alt mod prin care se poate ajunge la Academia Ajax este reprezentat de cele 3 zile pe an în care tinerii pot veni să-i impresioneze pe oficiali. De fiecare data se prezinta mii de jucatori, care spera sa fie remarcati, dar de fiecare dată cei primiți se pot număra pe degetele de la o singură mână. Unul dintre numele care au ajuns în acest fel este Edgar Davids.

„În România Gică Hagi face o treabă senzațională. Chiar acum câteva zile am discutat. Viitorul e singurul club din prima ligă din România care și-a trimis antrenorii la noi, la Amsterdam. Au fost cursuri la care au participat antrenorii de la Viitorul. Au venit să vadă cum lucrăm, cum suntem organizați, ce se întâmplă aici. În rest, nimeni. Mai sunt câteva echipe mici din România, foști colegi de-ai mei care mai vin”, mai spune fostul fundaș dreapta.

În Olanda e mai apreciat ca în România. Dovadă că, de fiecare dată când a plecat de la Ajax, ca fotbalist, iar mai apoi ca și antrenor, lăncierii l-au reprimit cu brațele deschise.

George Ogăraru

„Academia produce, în primul rând. E sustenabilă an de an, de mulți ani încoace. Oamenii știu ce fac, e un exemplu pentru multe cluburi mari din lume.”

REZULTATELE Ajax-ului în acest sezon european

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.