Închide

SPECIAL Povestea care nu trebuie uitată de nici un suporter al Universității Cluj

SportTop News by Catalin Suciu - aug. 11, 2016 1 4940

Universitatea a trecut prin mai multe perioade dificile în istoria sa, începând din prima partea a secolului XX, cu bejenia de la Sibiu, revenirea și recâștigarea orașului, pentru ca mai târziu, în anii 2000, să se confrunte cu un faliment iminent.

Rămasă fără sprijinul principalului sponsor, Dacia Felix, U Cluj a retrogradat succesiv în liga a II-a și a III-a. În 2000, clubul era în pragul dispariției, în Divizia C,  iar la Cluj a revenit ca fotbalist/antrenor Ioan Ovidiu Sabău. Proaspăt campion al României cu Rapid și component al echipei Naționale, „Moțul” s-a întors să salveze echipa. Un sezon crucial din istoria clubului. Am vorbit cu mai multe persoane implicate la vremea respectivă în viața clubului, fie că este vorba de foști fotbaliști, antrenori, conducători și nu în ultimul rând, suporteri, cei care au încercat mereu să țină steagul sus, să ducă mai departe numele acestui fenomen numit „U”.

„Pentru mine e foarte clar. Echipa avea nevoie de cineva care s-o ajute să nu se desființeze. Nu era absolut nimic la U în afara datoriilor. Nu erau nici mingi, echipamente. Am zis că nu se poate, trebuie să vin să creez o emulație în jurul clubului și să salvăm cu ceilalți oameni acest club care e simpatia mea, e numărul unu ca reper, aici am trăit, am crescut, mi-am făcut junioratul, aici mă simțeam acasă. Am lăsat echipa națională, m-am întors, am revenit și la echipa națională. Am făcut-o pentru mine pentru a fi împăcat eu cu mine. N-am primit apreciere din partea multor oameni, dar am găsit și oameni deosebiți. Nu pot să-i mulțumești pe toți. N-am regretat niciodată că am venit atunci”, mărturisea  Ioan Ovidiu Sabău într-un interviu acordat actualdecluj.ro. (DETALII)

Sabău, îmbrăcând tricoul Universității în liga a III-a. Meci cu Unirea Dej    foto: Dan BODEA

Sabău, îmbrăcând tricoul Universității în liga a III-a. Meci cu Unirea Dej foto: Dan BODEA

Tot el a adus echipamente și-a reușit să unească o echipă promovând și câțiva jucători foarte tineri pe parcursul campionatului: Florescu, Cociș, Sergiu Costea, Alex Păcurar, Codreanu. Unii apucaseră să debuteze în urmă cu un an, în B, iar în C au prins mai multe meciuri. A fost una dintre dorințele sale să formeze o echipă de viitor. Tot atunci s-a făcut un trial înaintea începerii campionatului, probe la care au participat zeci de fotbaliști din Cluj și împrejurimi. Alături de câțiva jucători experimentați precum Sabău, Marius Popescu, Ilie Lazăr, Costică Olariu, Valentin Șandru sau Marius Predatu, acești copii puteau să crească, să se dezvolte.
„U” era repartizată în seria a VIII-a și se lupta la promovare cu orașul Arad, unde existau trei formații, Telecom Arad, West Petrom și Astra Arad, toate puternice din punct de vedere financiar.  Pe lângă acestea, erau deplasări oarecum pitorești pe la Sărmășag, Lăpuș sau Negrești Oaș.

Într-un meci la Sărmășag, își amintește Marius Popescu, am găsit funicularul la teren. „Nu-mi venea să cred. Neluțu tot întreba unde-am ajuns, ce-i aicea? Venise toată lumea să-l vadă pe Sabău. Aveam deplasări grele pe la Lăpuș. Acolo era un vestiar  de un metru, ne schimbam pe rând. Cu Aradul ne băteam, am mers cap la cap cu Telecom. I-am bătut 1-0 la Cluj după un penalty scos de Sergiu Costea și transformat de Sabău, iar în deplasare am făcut egal, 0-0”, își amintește Papi.

14009946_658938197614823_936319678_n

Program de meci

„Picioarele mele își aduc aminte de Pașca” 

Predatu a jucat șase luni atunci, retrăgându-se la aproape 35 de ani de la echipa pentru care jucase peste 140 de meciuri. „Am fost o familie de bătrâni cu copii. Eram mulți în vârstă, pe final de carieră, iar lângă noi i-a adus Neluțu pe acești tineri care își meritau șansa lor. Alex Păcurar, Costea și alții care cochetau cu echipa. Îmi aduc aminte că după antrenamentul obișnuit, cel programat, noi, cei mai experimentați plecam, iar Sabău îi ținea pe copii încă o oră, cel puțin, să lucreze. Aveau nevoie de sfaturi, să vedeți cum se intra atunci la un meci de C, pe la sate. Îl țin minte ș-acuma pe unu Pașca, de la Sărmășag, venit de pe la Zalău. Eu fiind și atacant, picioarele mele își aduc și acuma aminte de Pașca, un fundaș central. Era doar unul. Acolo era rupere, așa se juca”, spune „Il Principe”, așa cum, cu multă dibăcie a fost supranumit în perioada sa de glorie, după un meci câștigat de U Cluj în fața Rapidului cu 5-0 (1993), patru reușite fiind semnate de Marius Predatu. Însemnarea „Il principe” consfințită de un tânăr student, pe atunci, pe nume Tiberiu Fărcaș (în prezent jurnalist), pe un zid de lângă magazinul „Central”, a devenit ulterior un simbol.

13937059_658937400948236_528170488_n

Program de meci 2000-2001

 

Foamea-i foame, „U” înseamnă tot

Revenind la meciurile de la Arad, fanii lui „U” făceau deplasarea, de obicei, cu trenul Iași-Timișoara, denumit, sugestiv, „Foamea”. Romulus Lazăr e unul dintre cei mulți care nu ratau nici o partidă la Arad. „Mergeam cu „nașu”, luam trenul din gară din Cluj la ceva oră foarte târzie și știu că ajungeam în Arad când se lumina de ziuă. N-aveam bani în buzunar. Îmi dădeau părinții de bilet și de-un parizer cu pâine. Dar nu conta, mergeam pentru echipă. Întotdeauna îmi amintesc de perioada aia și spun că e un fel de început al fotbalului și uneori mi-e dor de vremurile alea. Mergeai pentru echipă, nici nu aveai mari speranțe că va face un rezultat mare, nu conta asta. Mergeai la meciuri din plăcere că joacă U. Nu mergeam cu un prieten anume, știai că mergi și acolo vor fi toți ceilalți. Și te respecta toată țara oriunde ajungeai”, rememorează fanul lui „U”.

„Cele mai bune cunoștințe ale mele”

Despre galeria Universității a spus, la un moment dat, Adrian Bogdan – Bughi- fost secretar al clubului în acea perioadă, că „voi sunteți cele mai bune cunoștințe ale mele”. Fraza a rămas celebră în memoria colectivă. „Așa le-am spus pentru că ei încurajau echipa fantastic, unicat, cred că era cea mai frumoasă galerie din istoria vreunui club de fotbal. Și astăzi aș spune la fel, „voi sunteți cele mai bune cunoștințe ale mele”.  Revenind la Universitatea, trebuie știut că cel mai mare merit l-a avut atunci Neluțu, oricine ce ar spune. Când a sosit, n-a găsit nimic, n-aveam nici unde să ne antrenăm. S-a creat o emulație deosebită și s-a început de jos. S-au făcut multe trialuri, au sosit jucători, au fost promovați jucători. În sezonul acela a debutat, de exemplu, și Florescu, într-un meci pe teren propriu cu Armătura Zalău. Abia avea vreo 16 ani, a intrat în teren, a intrat prin aluncare și i-a rupt unuia piciorul. Era un copil”, își amintește Bogdan.  La Sărmășag, localnicii adunați ca la sărbătoare îi strigau lui Sabău să nu mai dea goluri că sunt de ajuns. „Urlai să înceteze că e prea mult.”

Program de meci      foto: Romulus Lazăr

Program de meci foto: Romulus Lazăr

Alex Păcurar avea la vremea respectivă 17 ani și era unul dintre copiii promovați cu insistență de Sabău. „Jucam meci de meci aproape, la liga a III-a. Și pe cuvânt, atunci era și valoare acolo, nu ca și acuma. Erau și țărănuși care dădeau la picioare, intrau la rupere, dar și fotbaliști care știau cu mingea. O să-mi aduc întotdeauna aminte de perioada aia, una care pe mine m-a ajutat enorm de mult. Ereau veteranii și eram noi, ceilalți, copiii”, rememorează acesta.

Un alt titular a fost Ilie Lazăr. Și spune fostul atacant că „Funar m-a convins atunci să joc. Eram pe la Gyor și-am venit în Cluj pentru că ctitorisem o mănăstire. Eram la primar în birou și se-apucă să-mi zică de fotbal, că s-a întors Sabău, că reconstruiește echipa. N-ai vrea să te întorci la Cluj?  L-a sunat pe Sabău de față cu mine. Uite, Neluțu, sunt cu Ilie Lazăr, ar vrea să vină la Cluj. Nu prea aveam de gând să mă întorc, pentru că aveam contract foarte bun în Ungaria, dar am acceptat. Am stat câteva etape la început pentru că nu-mi venea cartea verde. S-a dus Zoli Iasko după ea, a umblat prin Ungaria. Apoi am jucat în tur, am dat vreo 7 goluri.”

În tot acel sezon 2000-2001 U Cluj a rulat mai bine de 30 de fotbaliști. Nu conta cine juca, pentru că cei care iubeau Universitatea îi susțineau și pe cei din teren.  „U” a promovat în B cu 65 de puncte.

13936835_658931020948874_1658727537_n

Tricoul purtat de Ioan Ovidiu Sabău în sezonul 2000-2001

După 16 ani, „U” o ia încă o dată de jos. Rămâne o echipă care n-a apucat încă să trăiască. Nu în măsura posibilităților sale.

foto principal: Manases Sandor

CITIȚI ȘI: VIDEO Viitorul lui “U” s-a votat. “E un moment istoric, U trece într-o nouă etapă. La centenar ne dorim să fim în Liga 1 și apoi să jucăm în cupele europene”

Clasament

Un comentariu

  1. intradevar avea o echipa frumoasa universitatea cluj in acel sezon chiar daca juca in liga a treia din romania lotul era format din jucatori cuprins intre 17-35 iata lotul lui universitatea cluj in 2000-2001 cu care s-a reusit promovarea in divizia b de unde retrogradase in 1999-2000 oricum cele mai bune sezoane a lui universitatea cluj vor ramane cele din 1992-1993 1993-1994 1994-1995 1995-1996 1996-1997 1997-1998 1998-1999

    portari: filip lazareanu sabin paglisan vasile mare
    fundasi: octavian abrudan dan matei claudiu sarmasan zsolt szilagyi cosmin vasie laur astilean cristian pop gabriel pop valentin sandru vasile elca mircea rus adrian trusca
    mijlocasi: dan iurisniti gabriel giurgiu ovidiu sabau alexandru pacurar marius popescu constantin olariu
    atacanti: sergiu costea emil jula ilie lazar marius predatu dan codreanu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.