Închide

SPECIAL Îndemn pentru “U” Cluj : Luați exemplul lui Hagi! Sper să reușească Adi Falub și Cristi Pojar ce-am reușit și eu

SportTop News by Catalin Suciu - apr. 20, 2015 0 875

Trebuie să demonstrez multe în România pentru că deocamdată n-am realizat mai nimic. Sunt Mihai Teja și ca să plec să antrenez în străinătate o echipă puternică, am nevoie de trofee, altfel nu te cunoaște nimeni. Sper să reușesc la un moment dat , deși sunt conștient că e foarte greu. E greu pentru că suntem în România.

Când am preluat-o pe Universitatea, eram la prima experiență ca antrenor principal. Eu mi-am temele făcute, am studiat mult și am venit la Cluj cu mult entuziasm. Am găsit o echipă demoralizată, cu șanse aproape infime de salvare, dar am crezut întotdeauna că putem face treabă. Și-am început să jucăm așa cum mi-am dorit. Îmi amintesc că am avut vreo 7 victorii la rând pe Cluj Arena, am jucat potrivit pentru jucătorii pe care îi aveam. Ne-am salvat, apoi am făcut o pregătire de vară și-am încercat mai mult, am încercat să facem un lot mai competitiv. Am transferat, însă, doar ce puteam transfera, acesta a fost raportul calitate-preț. Nu puteam oferi salarii mari, ba din contră. Eu mi-am dorit să-i aduc la Cluj foarte mult pe Sârghi și pe Machado, de la Brașov, au fost și alții, dar nu s-a putut pentru că cereau vreo 10.000 pe lună. Cu alții am greșit eu, poate, și îmi asum, dar cine nu greșește? Spuneți-mi un manager, un antrenor, un conducător care n-a greșit niciodată. Nu i-am nimerit pe toți, era foarte bine dacă veneau 4-5 jucători și era unul foarte bun. Am renunțat la fundașii Mateus și Fofana, poate că nu era oportun, dar așa am procedat atunci.
Am făcut 8 puncte în 6 meciuri în acest sezon și am plecat după o victorie cu 2-0 în fața Iașiului. Am plecat de la Universitatea pentru că aveam păreri diferite cu patronul în privința unor lucruri, am avut o discuție și așa am hotărât că e mai bine. În România nu există răbdare, nu există continuitate în munca antrenorilor, nu există nici bani și așa trebuie să te descurci. E foarte greu pentru orice tehnician să schimbe ceva.

Am acceptat apoi oferta lui Dinamo, am plecat și acolo cu multă încredere, dar când simți că nu ești apreciat și sprijinit sută la sută, când nu există liniște și se întâmplă alte lucruri extrasportive, te dai la o parte.

Asta e o problemă generală la nivelul fotbalului românesc. Noi am bătut orice record în materie de schimbat antrenori,sunt vreo 35 de antrenori înlocuiți în 26 de meciuri. E ok, e normal? Ce poți să schimbi peste noapte ca și antrenor? Nici cei mai mari din lume, Pep Guardiola și nici Mourinho n-ar putea face minuni. Și ei se duc la echipe și încep să construiască, dar diferența e că au bugete de câteva sute de milioane de euro și zic ușor: adumi-l pe ăla, îl vreau pe ăla, dăm 25 de milioane pe el, dăm 40 de milioane.
În România jumătate dintre echipe sunt în insolvență, nu poți face nici transferuri și trebuie să te descurci cu ce ai. Improvizezi, încerci din mers să schimbi una, să rezolvi alta și tot așa. Nivelul a scăzut foarte mult și nu vine din urmă nimic. Cei mai în formă fotbaliști din România sunt Cernat, Teixeira, N’Doye, Zicu, Gabi Mureșan, Geraldo, toți trecuți de 30 de ani. Asta ce înseamnă? Trageți singuri concluziile. L-am văzut pe Florin Cernat cu Steaua, un fotbalist de clasă, cu niște calități incredibile. Mă uit apoi la Stanciu și Iancu, doi jucători extrem de talentați, dar ei parcă sunt blocați de 2 ani de zile la un nivel pe care nu-l pot depăși, au probleme.

Grozavu

Leo Grozavu foto: mediafax

 

E de apreciat ce se întâmplă și la Botoșani, unde este Leo Grozavu. Ei au promovat din B, iar Leo face o treabă fantastică acolo. Au urcat cu lotul din B, s-au menținut și se mențin fără probleme pe prima scenă. Și să ne aducem aminte de anul trecut când Botoșaniul n-a reușit să câștige 7-8 partide la rând. La un alt club probabil ar fi fost dat afară antrenorul, aici s-a avut răbdare, iar echipa și-a revenit formidabil. Anul acesta în retur a început mai prost, apoi și-a revenit și a început să câștige. Asta înseamnă încredere, asta înseamnă răbdare și continuitate! Doar așa poți avea rezultate.

Noroc că e patron

Un alt exemplu e Hagi. Uitați-vă unde-a dus Viitorul în câțiva ani? A înființat-o doar de vreo 4-5 ani, a promovat, acum echipa e în prima parte a clasamentului. Iar Hagi a schimbat din mers. A încercat întâi să joace cu copii, a avut probleme, apoi și-a adus câțiva fotbaliști cu mai multă experiență, a cizelat, a crescut și format o echipă în timp, repet, iar rezultatele se văd. Bine, ca să glumesc puțin, el are noroc că e patron acolo, că altfel , cine știe, nu prindea atâtea meciuri pe bancă.

Revenind la Universitatea, eu voi urmări mereu cu drag această echipă, pentru că aici a fost prima mea experiență și a fost și reușită. “U” se poate salva de la retrogradare, a mai trăit două miracole și cu Ganea și cu mine, când nimeni nu ne dădea nici o șansă de salvare. Eu am avut și norocul să am jucătorii plătiți la zi, iar asta contează mult. Și nu contează în timpul meciului, pentru că un fotbalist uită de orice problemă atunci când se fluieră startul, ci în zilele premergătoare partidelor.

foto: mediafax.ro

foto: mediafax.ro

“U” nu are lot de retrogradare
Cea mai grea perioadă pentru un jucător neplătit e aceea fără meciuri. Atunci se gândește la probleme, pentru că are și el nevoi și ei și e greu pentru un antrenor să-i motiveze. Fotbalistul nu se concentrează la antrenamente și atunci, inevitabil, deși își dorește foarte mult de la un meci, nu poate pune în practică ce-a fost învățat la antrenament. Eu sincer, le doresc mult succes lui Adi Falub și Cristi Pojar, care e și prietenul meu foarte bun, să reușească ce-am reușit eu sau ce-a reușit și Ganea, să salveze echipa.
“U” nu are lot de retrogradare, iar câțiva jucători care au jucat în trecut sunt și acum acolo. E Ciupe, e Cristocea, Lungu, Kovacs, Neag, Calcan, Lemnaru. Îmi pare foarte rău de Vali că nu a reușit să revină la forma pe care a avut-o în urmă cu un sezon pentru că e un tip special și toată lumea avea așteptări mari de la el, nu știu ce s-a întâmplat cu el și mi-e greu să presupun. Nu știu dacă o o să mai antrenez Universitatatea și nu știu ce-mi rezervă viitorul. Dar știu că-mi doresc să demonstrez mai multe în România, pentru că deocamdantă n-am reușit nimic!

TEJA

foto: Mihai HENDEA

“U” Cluj, cu Mihai Teja pe bancă în acest sezon

ASA- U Cluj 0-0
U Cluj – Dinamo 2-3
Chiajna – U Cluj 0-2
U Cluj – Brașov 1-1
Botoșani – U Cluj 1-0
U Cluj – CSMS Iași 2-0

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare