Închide

SPECIAL Cea mai mare nedreptate: „Mi-au răpit visul Ligii Campionilor!” Interviu cu singurul antrenor străin care a cucerit toate trofeele în România

SportTop News by Catalin Suciu - iun. 09, 2017 0 1142

Andrea Mandorlini e singurul antrenor străin care a câștigat tot ce se putea câștiga în România. A preluat CFR Cluj în sezonul 2009-2010 și a bătut pe toată lumea, reușind să ia Supercupa, Cupa și Campionatul. Atenție, într-o perioadă în care în fotbalul românesc circulau sume exorbitante. Fotbaliști de rasă, salarii astronomice. La finalul sezonului reușit din toate punctele de vedere, l-a sunat Răzvan Zamfir, director sportiv atunci la CFR. „Trebuie să discutăm, am vorbit cu președintele și cu Paszkany”. I-au zis atunci, cei din conducerea clujenilor, că e demis! Poftim? Am câștigat tot cu CFR, de ce mă dați afară înainte de Liga Campionilor?” În fond, nici nu era o surpriză, Ioan Andone știe de ce.

Și dus a fost…. La CFR i-a luat locul Sorin Cârțu, care s-a remarcat printr-o bancă de rezerve spartă cu picioarele în Elveția, la Basel, în Champions League.

În același timp, Mandorlini ajungea la Verona, în Serie C. A preluat-o într-unul dintre cele mai dificile perioade din istoria echipei la care a evoluat și Adrian Mutu, a promovat-o în Serie B, apoi în Serie A și s-a luptat pentru un loc în cupele europene. Ofertele pentru italian n-au încetat să apară, iar unele dintre ele sunt cu adevărat surprinzătoare. Dacă vă spunem că, înaintea lui Cristoph Daum, Mandorlini a negociat preluarea Naționalei României? Dar nu e singura propunere importantă pentru tehnicianul de 56 de ani.

-Ce vă mai leagă de România? Sunt aproape 7 ani de când ați părăsit Liga 1.

– De Cluj, mă poți întreba, în primul rând. Aici am trăit o perioadă minunată, am câștigat tot, până la urmă; cupa, Campionatul, supercupa. Am găsit un fotbal puțin mai dezorganizat, dar era calitate, față de ce văd în prezent. Totul s-a terminat subit, pe nepusă masă, intempestiv. Și asta m-a durut foarte tare.
M-a sunat Răzvan Zamfir și mi-a zis să ne vedem, apoi am aflat că sunt demis. Cum? Eu câștigasem tot, urma să jucăm în Liga Campionilor. M-au dat afară, a fost ceva brutal, așa am simțit. Eu venisem la recomandarea lui Walter Zenga, chiar m-am simțit nemaipomenit la Cluj, dar nici acum, după aproape 7 ani de zile, tot nu înțeleg decizia lor. Mă rog, bănuiesc că doar Paszkany a hotărât.

Relația dintre Paszkany și Mandorlini s-a rupt brusc în 2010

– Ați plecat înainte de Liga Campionilor….

–  Da, era o satisfacție foarte mare pentru mine să fiu acolo. Am urmărit tot din Italia, de la Verona.  Am văzut că după mine a venit un antrenor român, Sorin Cârțu, iar clubul a mers foarte rău, rău, rău de tot. N-a făcut ninic, a fost foarte rău ce s-a întâmplat. E păcat, eram o echipă puternică, puteam face mai multe decât s-a reușit. Dar am o vorbă: tot răul spre bine. Faptul că am fost alungat așa de la CFR, m-a ajutat să ajung la Verona, unde am petrecut niște ani minunați.

– Ați preluat Verona în Serie C. Apoi….

–  Am dus-o până în Serie A în câțiva ani. Ne băteam la cupele europene. A fost o perioadă nemaipomenită, am lucrat cu fotbaliști de clasă. Luca Toni e unul dintre cei mai mari jucători pe care i-am antrenat în toată cariera mea. El a semnat cu noi la 36-37 de ani și în două sezoane a marcat 50 de goluri în Serie A. Un profesionist sută la sută, un mare fotbalist.

Cristian Sapunaru

–  Ați încercat să transferați vreun fotbalist român în Italia?

– Pe Cristi Săpunaru mi l-am dorit enorm de mult. Mi-a plăcut fantastic și s-ar fi adaptat extrem de repede pentru că e un fotbalist foarte abil. Joacă mai multe posturi, joacă în bandă, joacă în centru, are un fizic extraordinar și atunci am și discutat cu el. Am vorbit cu Cristi dar, din păcate, mutarea nu s-a mai perfectat, iar Săpunaru a mers la o altă echipă. Mi-ar fi plăcut să-l am, e unul dintre cei mai buni apărători pe care îi aveți. E la Astra, acum, nu? Am văzut că încă joacă și o face destul de bine.

– De ce nu se impun fotbaliștii din România în Serie A? Sunt câțiva, dar joacă destul de puțin, cu excepția lui Tătărușanu. Mai este și Stoian la Crotone. Alții în Serie B.

–  Tătărușanu e un portar foarte apreciat acolo. Stoian a jucat la Crotone, dar nu uitați de Chiricheș. Din ce știu eu, el are toată apreciarea lui Sarri (antrenor Napoli- n.r.). E foarte greu să joci meci de meci la Napoli, o forță în Italia, dar cred că dacă va rămâne se va impune, eu asta știu. Nu excelează la jocul de cap, însă are calitate tehnică foarte bună. Lui Sarri (antrenor Napoli-n.r.)  îi place enorm, vă zic eu sută la sută. Mă întrebați de ce nu joacă jucătorii din România? E foarte greu pentru că diferența dintre Italia și Liga 1 e mare de tot. Și, așa cum am ma spus, voi nu mai aveți fotbaliști mari, cum i-ați avut pe Hagi, pe Chivu, pe Adrian Mutu.

–  După primul sezon de serie A la Verona, ați ajuns pe o listă selectă de antrenori care puteau prelua Inter Milano, cel puțin asta scria presa din Italia. Ați negociat, ați discutat?

– Era o posibilitate să mă duc înaintea lui Pioli, atunci s-a luat în calcul instalarea mea. Am discutat cu cineva, n-a fost să fie, l-au ales pe el, eu mi-am văzut în continuare de treabă. Eu sunt suporterul lui inter de când eram abia un copil de câțiva anișori. Mergeam la meciuri, fiind copil, apoi am început să visez că voi juca pentru Inter, că voi ajunge fotbalist și voi îmbrăca acel tricou. Iată, soarta a făcut să joc la Inter, acel vis mi s-a îndeplinit. Poate într-o bună zi o voi și antrena, e echipa mea de suflet.

– Ați lua în calcul o revenire în România?

– Nu cred, eu acum vin în vacanțe aici, în vizită. Am lăsat foarte mulți prieteni aici, am prieteni, am fost primit cu mult entuziasm de toată lumea, iar asta nu se uită. Momentele în care am luat acele trofee, toată bucuria nemărginită, sărbătoarea…Și prieteni.

–  Ați mai păstrat legătura cu conducerea? Ați mai discutat cu Paszkany, cu Mureșan…

– Nu, niciodată. Nu știu dacă vom mai avea un dialog. Felul în care am plecat a fost brutal. Cu Răzvan Zamfir am rămas în relații ok, am mai povestit, dar cu Mureșan și Paszkany niciodată. Nu știu dacă o voi face. Au trecut 7 ani de-atunci și tot nu înțeleg nici acum motivul pentru care am fost dat afară.

– Ați avut oferte în ultimii ani să preluați vreo echipă din țara noastră?

– Nu echipă, ci altceva, ceva mai mare decât orice club (râde).

– Naționala?

– Da!  Acum un an fost discuții, exista posibilitatea să preiau echipa voastră națională înaintea lui Cristoph Daum. Mi-a fi făcut plăcere, cum să nu? Deși e cu totul altceva să antrenezi o națională și o echipă de club. Am discutat, puteam veni, dar nu s-a mai concretizat nimic. Probabil ei, cei din Federație, căutau pe cineva care să meargă foarte mult pe organizare tactică, pentru că în acest moment voi nu aveți jucători mari. Nu aveți fotbaliști de clasă. Aveți câțiva buni, așa cum e Chiricheș, cum e Tătărușanu… jucători apreciați în Italia, însă nu-l mai aveți pe Adrian Mutu. Mutu, unul dintre cei mai mari fotbaliști pe care i-ați avut. Dar cred că aveți talent foarte mult. Hagi e campion cu Viitorul, așa-i? Știu că mizează foarte mult pe tineri, ceea ce este foarte important. Ianis e la Fiorentina, el poate crește foarte mult în Italia. Ceea ce face el este extraordinar.

Andrea Mandorlini a sosit la CFR Cluj în 2009, după ce a pregătit-o pe Siena. Le-a antrenat în Serie A pe Genoa și Verona, petrecând la ultima echipă aproape 5 sezoane.

„Dan Petrescu e un nume mare în fotbalul românesc și cunoscut la nivel internațional. Sună bine venirea sa la CFR. Îmi doresc pentru fanii acestei echipe să reușească. Pentru toți prietenii mei ceferiști”

„N-am mai vorbit de 7 ani cu Mureșan sau cu Paszkany, nu știu dacă voi mai vorbi vreodată. Mi-au răpit Liga, dar mi-au oferit niște ani fantastici la Verona”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare