Închide

SPECIAL 21 de ani de la ultima finală cu Steaua. Mii de oameni au sărbătorit-o pe „U” și tot atunci s-a dat startul unui obicei ajuns celebru

SportTop News by Catalin Suciu - mai 18, 2017 0 983

U-BT Cluj va evolua în finala campionatului cu Steaua, iar primele două meciuri se vor juca la Cluj. În urmă cu 21 de ani, Universitatea reușea să câștige campionatul tot după o finală cu echipa bucureșteană.

Era chiar primul sezon de antrenorat al lui Dragan Petricevic, actualul antrenor al echipei de baschet feminin.

Dragan Petricevic tocmai venise să o preia pe “U” SM Invest Cluj, echipa de baschet masculin, o formație redutabilă, fostă campioană, o echipă formată de regretatul Gheorghe Roman.

Atunci începea returul sezonului 1995-1996. “Dumnezeu m-a ajutat în viață”, continuă antrenorul. Și exemplifică. “Oamenii au fost atât de calzi aici. În plus, era un centru universitar, erau oameni educați. Regretatul Ghiță Roman, marele antrenor și mai presus de toate, marele om Gheorhe Roman, se adresa jucătorilor cu “Domnilor”. Poftim noblețe, poftim respect și educație”, a povestit pentru actualdecluj.ro tehnicianul.

Și venirea la Cluj a fost un cadou nesperat. “Eram prieten foarte bun cu Valerian Luka, un sârb de origine română cu care mă știam. El era antrenor la echipa de volei a Universității. La baschet se dorea o schimbare, ceva nou, era și o perioadă de tranziție a României. El a fost întrebat dacă știe vreun antrenor și m-a propus pe mine sponsorilor.”

Și-a început Petricevic să schimbe stilul de joc. A lucrat la agresivitate, la apărare, s-a dus pe ce-a învățat acasă. “Stilul sârbesc era bazat pe o un joc foarte bun de apărare, asta am încercat să fac și eu când am ajuns. Jucătorilor le-a plăcut și-mi aduc aminte că am debutat într-o deplasare la Ploiești unde-am câștigat și-am primit doar 48 de puncte. Apoi am jucat acasă cu Soced București la care juca pe-atunci foarte tânărul Virgil Stănescu, ne-au dat doar vreo 37 de puncte, iar în etapa a III-a, deplasare la Dinamo. Și am învins! Începusem foarte bine, ne-am instalat pe locul 1 și n-am mai cedat. Am pierdut un singur meci, un duș rece la Erbașu, la București, la vreo 30 de puncte. Ne-a prins bine înfrângerea. S-a intrat în play-off , am bătut 2-0 Rapidul, în sferturi. În semifinale am jucat cu Timișoara, o forță. Era considerată favorită la câștigarea campionatului alături de Steaua. Ne-am impus cu 2-1, în trei jocuri și a venit finala cu Steaua.

Primele două meciuri s-au jucat la Cluj și-a fost egalitate, 1-1. Am mers la București și medaliile erau deja pregătite , la fel ca și trofeul, pentru Steaua. Erau pregătiți de sărbătoare.”

De menționat că Mircea Cristescu făcuse un joc slab în înfrângerea de la Cluj, iar sponsorii echipei l-au băgat în ședință. Petricevic i-a luat apărarea, iar la București, Mircea Cristescu a fost cel mai bun de pe teren: „Îi mulțumesc și astăzi lui Dragan pentru ce a făcut pentru mine. Avusesem o discuție cu sponsorii și erau foarte supărați. Dragan m-a ajutat atunci, s-a băgat pentru mine, iar la București i-am răsplătit încrederea”, își amintește Cristescu.

„A fost într-o zi mare de tot, a fost fenomenal. El, uitați, un produs al Stelei, dar care a dat totul pentru Cluj, pentru Universitatea”, adaugă Petricevic.

Continuă: „Am jucat decisivul la Cluj , în fața unei săli neîncăpătoare. Am ajuns cu o oră și jumate la sală înaintea meciului și abia am reușit să intrăm . Era arhiplin și în față, în afară, se cânta “Slavă ție, studenție”.

Cristescu spune că era o asistență record: „Mii de oameni, pe cuvânt. În față era arhiplin, sala era neîncăpătoare, nu aveai loc nici să arunci un ac. Plin, plin. Toată lumea cânta, toți ne încurajau, o atmosferă rară, cum numai aici se poate. N-aveam cum să pierdem acel joc, era imposibil să pierdem. În toată căldura aceia din sală, cu toți oamenii care ne încurajau și ne iubeau nu puteam fi învinși niciodată”, mai spune Cristescu.

Tot atunci, Dragan Petricevic le-a zis jucătorilor că „dacă batem, sar îmbrăcat în Someș. Aveam un costum Hugo Boss luat din mai multe economii, dar am zis că sar. Ș-așa a fost, am făcut baie. Am învins-o pe Steaua la 11 puncte, 86-75. Nu ne puteau bate atunci, nu cu acei suporteri, nu în Sala Sporturilor. Am avut și 20 de puncte diferență, nu puteam pierde niciodată. A fost primul meu trofeu din carieră”.

La final, toată echipa a făcut baie în Someș. A fost prima baie în Someș, fiind urmată și de altele.

Și aveați 27 de ani? Da, 27, crede-mă. Erau jucători mai în vârstă ca mine. Îmi aduc aminte perfect de toată această perioadă. Echipa din cap ți-o zic: Rotaru, Szilagyi, Vereș, Tibi Sebestyen, Săftescu, Pintea, Cristescu, Bob, Kollos, Morna, Geomolean, Rares Boian. O, ce amintiri. Frumos de tot.

 

U Cluj, campioană în 1996. foto: Dragan Petricevic, arhiva personală

Dragan Petricevic
Am luat 11 trofee în carieră, iar trei dintre ele sunt mai aproape de sufletul meu. “Prima Cupă cu Timișoara, Cupa Campionilor Africii și titlul câștigat cu U Cluj”

Mircea Cristescu:

„Mă bucură mult că față de finala din 96 sau 2011 regăsim în sală copii care au devenit adulți. GEnerația a doua și a treia. Această echipă a reușit să-și mențină suporterii și să-i atragă alții noi. Pentru noi a fost un  mare plus că Șepcile roșii au revenit au revenit alături. Putem fi campioni. „

 

Finala 2017 se va fisputa în sistemul cel mai bun din cinci meciuri, primele două urmând să se joace la Cluj, în Sala Sporturilor „Horia Demian”, pe 19 și 21 mai. Seria se va muta apoi la București pentru meciul trei și pentru meciul patru, dacă va fi nevoie. Primul joc al finalei e vineri, de la ora 19:45 și se joacă cu casa închisă!

CITIȚI ȘI: REPORTAJ La Cluj înveți să iubești

SPECIAL Scrisoarea lui Tunde Enyedi

Povestea Dream team-ului clujean sau a “dracilor verzi”

Povestea revoluției din fotbalul românesc

SPECIAL Supraviețuitorul

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare