Închide

Spațiile verzi merg la regia primăriei. La prețuri cu aproape 40% mai mari, acuză firma care deținea contractul, acum suspendat prin grija Rosal

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 28, 2017 0 1010

Consiliul Local a decis în 28 februarie să își angajeze regia proprie pentru a se ocupa de spațiile verzi din oraș, în baza unui contract atribuit direct, în condițiile legii.

Este vorba despre o afacere de peste 10 milioane de lei pe an. Același for local a aprobat și tarifele la care regia va presta activitățile specifice din acest contract. Regia Autonomă a Domeniul Public (RADP) a primit spațiile verzi întrucât societatea Rosal Grup a reușit să scoată din cărți firma Garden Center Grup căreia primăria i-a atribuit anul trecut și a semnat cu ea contractul (acord cadru pe 2 ani, cu posibilitatea de prelungire încă doi ani, deci 4 ani) pentru întreținerea tuturor spațiilor verzi din Cluj-Napoca, deținut anterior de aceasta.

Avocatul societății Gardean Center Group, Florea Valerică, a venit la ședința ordinară a Consiliului Local și a semnalat consileirilor că vor da contractul de întreținere a spațiilor verzi la tarife mult mai mari decât cele cu care firma privată a câștigat licitația organziată de primărie. Mai precis, cu 38% mai mari în condițiile în care firma privată și-a asumat prețurile mai mici cu un punct de lucru deschis la Cluj unde are angajați 115 oameni. În acest fel, a subliniat el, bugetul local va fi prejudiciat.

Primarul Emil Boc a ținut să susblinieze că nu a avut obiecții privind derularea contractului cu Garden Center Group și decizia primăriei de a ceda activitatea către RADP nu este vreun fel de sancține aplicată firmei. Modul de abordare propus de primărie rezultă după o decizie a instanței din 14.10.2016 prin care s-a constatat nulitatea absolută a acordului cadru încheiat de primărie cu societatea Gardean Center Grup, după ce Rosal a atacat în instanță deciziile primăriei de a da contractul firmei bucureștene. Primarul a spus că, potrivit respectivei decizii, primăria nu mai poate încheia din 1 martie 2017 vreun contract subsecvent în baza acordului cadru pentru întreținerea spațiilor verzi. Așa că a venit cu varianta temporară ca RADP să se ocupe de această activitate, mai ales că decizia instanței a fost atacată cu recurs, însă instanța n-a stabilit vreun termen în această nouă acțiune iar primăria trebuie să aibă alternativă până la o soluție definitivă.

Despre prețurile propuse și acceptate de primărie pentru prestarea activităților din contractul cu RADP, primarul Boc n-a făcut nicio referire.

În schimb, directorul RADP, Ion Pantelimon a spus că diferența de 38% între prețurile cu care Garden Center Grup a câștigat licitația cu primăria și cele propuse de RADP și acceptate de comisia primăriei se explică prin faptul că, începând de anul acesta, manopera pentru prestarea activităților presupune costuri mult mai mari având în vedere că salariul minim de economie a crescut de la 1050 lei la 1450 lei. „Este un efort mai mare pe întreaga regie. Nu este vorba despre niciun prejudiciu. Ei au propus niște tarife raportate la salariul minim din perioada respectivă. Acum, avem altă valoare a acestuia. Mai mare. Așa au rezultat tarifele noastre. Creșeterea este echivalentul creșterii salariului minim, nimic în plus”, a spus Pantelimon.

RADP și-a modificat CAEN-ul anul trecut pentru a prelua înreținerea spațiilor verzi, activitate pe care oricum primăria dorea să i-o cedeze după ce expira contactul cu Gardean Center Grup. În ultimii ani, RADP s-a relansat pe piață, după ce a preluat activitatea de întreținere și reparare a străzilor din Cluj-Napoca dar și cea de stocare a deșeurilor orașului (având în vedere că depozitul ecologic are termen estimativ de finalizare anul 2018). S-au cumpărat utilaje și s-au făcut angajări. Acum primăria clujeană are în vedere să îi redea regiei activitatea care i-a luat-o în primul mandat al primarului Boc, tocmai pentru a o ceda unor firme de casă. Vorbim de întreținerea spațiilor verzi din oraș de care în trecut s-a ocupat Rasimo (deținută de Radu Vlas, apropiat PDL, proprietar atunci de televiziune locală) dar și Rosal Group, o altă obișnuită a contractelor pe bani publici.

Contractul pentru întreținrea spațiilor verzi ale Clujului a fost încheiat, la finalul lunii februarie 2016, după o licitație, cu firma Gardean Center Grup pentru 52,5 milioane lei și 4 ani de zile. Marea pierzătoare a fost firma Rosal Grup care deținea anterior contractul, participantă și ea la licitație. Rosal s-a adresat instanței și a reușit să blocheze contractul cu Gardean Center Grup.

Anul trecut, niciunul dintre oficialii primăriei nu recunoșteau că au probleme cu contractul de înreținere a spațiilor verzi din oraș.

Garden Center Group apartine omului de afaceri Ionut Olteanu, supranumit de presă “părintele spațiilor verzi din București’ ale cărui firme au realizat dinozaurii buxus ai fostului primar din sectorul 4, Piedone. Firma deține deja la Cluj-Napoca un contract cu primăria pentru furnizarea de material dendrofloricol, de peste 600.000 lei. Și este o obișnuită a contractelor pe bani publici. În 2009, Curtea de Conturi a semnalat faptul că cealaltă firmă a lui Olteanu, Eco Horticultura a umflat prețurile pentru toaletarea și amenajarea spațiilor verzi din sectorul 1 București.

De asemenea, gândul.info informa că Eco Horticultura și Garden Center Grup, ambele deținute de Ionuț Olteanu sunt obișnuite ale contractelor pe bani publici pentru toaletarea și amenajarea spațiilor verzi din Capitală. „Firma lui Olteanu a facut, în 2009, obiectul unui Control al Curtii de Conturi la ADP sector 1, care a constatat că firma Eco Horticultura a umflat prețurile”, arăta gândul. O investigație incognito “România Liberă” a arătat că reprezentanții firmei Eco Horticultura deținută de Ionuț Olteanu erau dispuși să umfle prețurile pentru produsele achiziționate de o primărie de sector, ba chiar au negociat cu reporterii comisionul primarului, care se cifrează la 10% din valoarea contractului, în timp ce intermediarii afacerii ar fi urmat să primească 15-20% din bani.

Garden Grup a câștigat o licitație de reecologizare a unor terenuri degradate din județul Brăila, contract încheiat cu consiliul județean condus de Bunea Stancu, trimis în judecată pentru implicare in finantarea ilegala a campaniei prezidentiale a lui Mircea Geoana din 2009.

Eco Horticultura avea 67 de contracte cu statul, potrivit Sistemul Electronic de Achizitii Publice, cu toate primariile de sector din Bucuresti, mai puțin cea a sectorului 3. Garden Center Grup deținea potrivit aceleiași surse, 144 de contracte publice cu statul.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.