Închide

SOS-ul administratorului stadionului: proprietarul trebuie să deblocheze conturile și să plătescă impozitul

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 18, 2015 0 472

Avem un stadion care nu poate fi exploatat pentru că societatea care-l administrează are conturile blocate, fiind executată silit de primărie pentru că nu a achitat impozitul la bugetul local. Conducerea societății a cerut, ieri, în mod public o soluție de la Consiliul Județean, cel care deține atât stadionul cât și firma care se ocupă de acesta.

Cluj Arena are nevoie de o soluție pe termen scurt și o soluție pe termen lung, prin care pe de o parte să de deblocheze conturile firmei și să se poată opera cu acestea, în așa fel încât stadionul să funcționeze (încasare chiri din spații, plată cheltuili de întreținere, salarii pentru personal), iar pe de alta să se găsească o formulă în așa fel încât să nu se mai ajungă în aceeași situație.

Directorul Cluj Arena, Radu Rațiu, spune că a avut discuții atât pe tema intrării în insolvență a societății cu cei din conducerea Consiliul Județean, însă consideră că aceasta nu este o soluție. „Avem investiíi active de 2 milioane lei. În cazul isolvenței se pierde tot ce am făcut noi bun. Oricum stadionul nu intră la masa credată, nefiind al societății. Clar nu este o soluție viabilă”, a spus Radu Rațiu.

Președintele Consiliului de Administrație al Cluj Arena, Radu Sporiș spune că totul a pornit de la faptul că, deși a fost finalizat și recepționat, stadionul nu a fost întabulat și nu au fost previzionat respectivul impozit. În septembrie 2012 când am preluat noi mandatul în Consiliul de Administrație, societatea nu figura cu o datorie care să sară în ochi. Totul era sub control. În 2013, noi am recupat o sumă din TVA, iar apoi Curtea de Conturi a considerat că, de fapt, am făcut profit și trebuie să achităm, conform contractului de asociere în participațiune pe care îl avem cu Consiliul Județean, cota parte din acesta, 50% plus dividende. Așa, la final de 2014 am plătit către CJ circa 9 milioane de lei. Dacă știam că trebuie să plătim impozitul, atunci era altceva. Făceam o rectificare de bilan, nu aveam profit cât am declarat și eram în regulă”, a spus Sporiș.

Dirctorul Radu Rațiu a menționat că în acest context este nevoie de o soție temporată: o formulă în care Consilul Județean să returneze societății banii primiți în 2014, sau o majorare de capital din fondurile Consiliului, în așa fel încât Cluj Arena să-și poată debloca conturile și să își continue activitate, mai ales că stadionul nu se poate întreține singur.

Potrivit lui Rațiu, de 2 săptămâni se poată discuții, iar în tot acest timp societatea e cu conturile blocate și CJ-ul nu-și asumă o soluție de deblocare a situației. „E nevoie de o dezicie politică. Noi datorăm primăriei 8,5 milioane lei, inclusiv pe 2015”, adaugă Sporiș.

Plus o variantă pe termen lung, mai complerează Rațiu, pentru că de la anul societatea riscă să ajungă în aceeași situație. „Fie să ne transformăm în direcție, în cadrul Consiliul Județean, fie să se transfere stadionul societății și să fie coptată primăria în acționariat”, a completat Rațiu.

Directorul Cluj Arena a mai menționat că primăria nu este dispusă să intre în acționariatul societății în condițiile în care aceasta, de fapt, nu deține nimic. „S-a făcut o ofertă, au participat cei de la județ și cei de la primărie. S-a ofertat 99 din pachetul de acțiuni primăriei, însă primarul a fost tranșant, a zis cum să ia o firmă care n-are nimic, doar datorii”, a mai precizat Rațiu.

În prezent societatea Cluj Arena are 26 de angajați, din care jumătate sunt parznici care se ocupă de stadion. „În 2011 când s-a gândit această variantă de exploatate a stadionul, era singura posibilă și doar așa se poate exploata multifuncțional un stadion. Restul stadionelor din țară sunt doar pentru fotbal. Noi suntem singurii care avem un stadion deschis pentru public și care se poate utilzia și pentru evenimente”, a subliniat directroul Cluj Arena.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare