Închide

Șocați de prima factură la curent, vor să facă bani din botezul Sălii Polivalente

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 04, 2015 2 1401

Au prevăzut un profit de 180 de lei pe 2015 din exploatarea Sălii Polivalente. Dar s-au pripit și au venit la acționarul majoritar pentru o infuzie de capital, 2 milioane lei. Societatea primăriei care administrează Sala Polivalentă promite, însă, să se reabiliteze. Cu un ajutor de la un consilier local care a propus „botezul” sălii de sport de către un naș privat care să plătească anual o sumă de bani. Stadionul Cluj Arena a avut o inițiativă similară, însă negocierile în acest sens nu s-au mai materializat.

Radu Constantea, provocat de colega sa din Consiliul Local, Claudia Anastase a dezvăluit marele plan legat de sala polivalentă și de susținerea cheltuililor de exploatare a acesteia. „Căutăm o soluție de a vinde nameing-ul pe o sumă de bani pentru a obține venituri suplimenare. Acum studiem cadrul legal să vedem ce variante avem”, a spus Constantea. O inițiativă de acest fel a avut și societatea Consiliul Județean, Cluj Arena de a face un parteneriat pentru a denumi stadionul. Aceasta chiar se afla în discuții cu Banca Transilvania care ar fi fost dispusă să dea 200.000 de euro anual, timp de trei ani, pentru ca stadionul să se numească BT Arena. Respectivele negocieri nu s-au mai pus în practică.

Administrația locală a impus tarife minime pentru activitățile sportive din cadrul Sălii Polivalente, tocami pentru a sprijini cluburile locale și așa subfinanțate. Având în vedere situația, firma care administează polivalenta poate plăti cu greu salariile și cheltuielile de exploatare a sălii de sport inaugurate în toamna lui 2014 – cea mai mare din România.

Administrația locală a pompat 2 milioane lei la ședința Consiliul Local din 1 aprilie în societatea care administrează Sala Polivalentă. Factura la curent de peste 250.000 lei și impozitul au destabilizat bugetul, au argumentat resprezentanții societății Sala Polivalentă. „Pe primele luni ne-au venit niște facturi la curent de 100 și ceva de lei, maxim 200 lei. Ultima factură care ne-a vneit este de 253.000 de lei. Nu ne-am așteptat și încă nu știm de ce suma e așa mare, mai ales că avem și panouri fotovoltaice montate, tocmai pentru a reduce costurile. Apoi mai avem de plătit 900.000 lei impozit către primărie”, a explicat Zoltan Kinizsi, din cadrul societății Sala Polivalentă. Prezența sa în fața forului local i-a nemulțumit pe consilieri care s-au arătat jigniți că directorul societății, Constantin Răduță nu a venit în fața lor să explice situația financiară.

Consilierii locali au mai fost nemulțumiți de argumentele invocate și afirmat că, dacă tot plătesc anual peste 1 milion de lei salarii pentru angajații firmei, atunci se așteaptă ca ei să fie profesioniști când gândesc bugetul anual. „Puteau fi estimate impozitele, cheltuielile de curent, la fel puteau fi estimate, pentru că se știe cum e consumul”, a apreciat Florin Gliga președintele comisiei de buget-finanțe a Consiliul Local. Consilierul Claudia Anastase a subliniat că, de vreme ce peste 1 milion de lei pe an reprezintă salariile angajaților societății, atunci aceștia ar trebuie să fie profesioniști și să vină în fața consilierilor cu un buget fundamentat, nu să spună că fac profit, iar apoi să ceară bani primăriei motivînd că nu au cu ce să-și deruleze activitatea. „Așa cum a fost și cu Regia de Temoficare, avem o conducere care a cîștigat concursul cu un plan de management pe care nu-l respectă. Așa este și cu Sala Polivalentă. S-a schimbat planul de management și nimeni nu vine să ne explice de ce. Mai mult, dacă întrebăm ce va fi în vară sau dacă va mai fi nevoie de o rectificare de buget, la fel nimeni nu știe”, a adăugat consileirul Dan Moran. Mai mult, colegul său, Irimie Popa a recomandat reprezentanților societății să realizeze un standard de cost per eveniment, nu neapărat pentru evenimentele sportive.

Primarul Emil Boc a ținut să ia apărarea conducerii Sălii Polivalenta, dar chiar și așa a spus că aceasta mai are mult de făcut pentru a se ridica la nivelul așteptărilor. „Noi am prevăzut 2 milioane de lei pentru ei în bugetul de anul acesta. Speram să nu trebuiască să plătim impozitul, dar trebui pltăti, așa că luăm banii dintr-un buzunar al nostru și-i băgăm în alt buzunar. Cît despre optimizarea cheltuielilor de întreținere a sălii, încă mai au de testat lucrurile pentru că nimeni n-a mai administrat o astfel de sală ca să știe cum trebuie încălzită pardoseala, cum funcționeză panourile fotovoltaice. Nu vrea să le iau apărarea 100% pentru că mai sunt lucruri de îmbunătățit”, a subliniat primarul. El a mai adăuga că a discutat cu Consiliul Rectorilor din Cluj și că în 2015 va avea loc o festivitate comună a absolvenților tuturor universităților din oraș la Sala Polivalentă, dar și că anul acesta s-a reușit umplerea polivalentei cu spectatori în cadrul Trofeului Carpați, iar în iunie se va juca și meciul de handbal al României cu Serbia. Aceasta că să jutifice rulajul de beneficiul public și faptul că primăria pompează bani în societatea care administrează sala.

Sursa foto: Sala Polivalenta Cluj-Napoca (Facebook)

2 comentarii

  1. asa-i cu angajatii din primarie. pile neamuri si relatii. care profesionist? are careva din conducerea salii experienta de manager marketing bussiness?

Scrie un comentariu

Articole similare